Plecarea Alexandrei si articolul Ce sa nu vezi in Paris, m-au dus cu gandul la a impartasi un alt articol, cine stie poate cuiva ii surade vreunul dintre locurile de mai jos.
Paris nu este doar un oras al iubirii, unde se poate petrece un week-end romantic, dar si un oras al artei care se lauda cu un patrimoniu cultural ce atrage foarte multi turisti.
In materie de muzee Louvre e un “must”, la fel si muzeul D’Orsay, carora trebuie sa le dedici cel putin cate o zi pentru vizite.
Dar la Paris sunt si muzee mai putin cunoscute, asa ca haideti sa facem un tur prin 12 dintre ele:
Musee des Egouts de Paris – suna bine? nu prea…este vorba despre Muzeul Retelei de Drenaj. Parisul are cea mai veche si mai evoluata retea de drenaj din Europa, lunga de mai bine de 2300 km. Daca va ganditi la mirosurile urate….sa stiti ca in fiecare an acest loc atrage 90.000 de vizitatori care patrund cam 500m pentru a descoperi lantul subteran al Parisului. Biletul de intrare e in jur de 4 euro.
Musee du Fumeur – A fuma poate nu e un lucru cu care sa ne laudam prea mult, dar acest muzeu conduce turistul intr-o vizita de initiere in tainele unei practici foarte vechi difuzata in toata lumea prin plante, obiecte, opere despre istoria fumatorului in epoci si parti ale lumii diverse. Biletul costa circa 5 euro.
Musee de l’Erotisme – Nu se poate gasi decat in faimosul cartier al luminilor rosii, Pigalle. La doi pasi de Moulin Rouge, in acest muzeu sunt expuse obiecte, sculpturi si ilustratii pentru descoperiri…picante.
Argonaute – Un submarin dezarmat din 1982, aflat in parcul “Orasului Stiintelor si Industriei”, unde fiecare isi poate face o idee despre cum se traia la bordul unui submarin militar.
Musee du Vin – Una dintre pasiunile francezilor. In acest muzeu puteti calatori in timp sa aflati istoria vinului si a productiei acestuia…In biletul de intrare de circa 12 euro ar trebui sa primiti si un pahar de vin :D.
Musee de la Monnaie – Puteti afla istoria monedei franceze cu ajutorul colectiilor numismatice si a tehnologiei cu care era fabricata. Si in ziua de azi este sediul Monetariei franceze.
Musee Gallieria – Paris este in mod sigur capitala mondiala a modei si in acest muzeu situat intr-un somptuos palat se poate urmari evolutia modei prin circa 70000 de accesorii si haine, incepand din secolul al XVII-lea pana in ziua de azi: de la rochiile Mariei Antoaneta si ale lui Ludovic al XVII-lea pana la creatiile faimoaselor case de moda Dior, Yves Saint Laurent si altii.
Musee Francais de la Carte a Jouer – Se pot vedea carti de joc si de tarot dintre cele mai vechi.
Musee de la Magie – Pentru a-i incanta pe cei mai mici, dar si pe cei mai curiosi. Se poate vedea o expozitie de jocuri de iluzie si obiecte magice ale miserie..pentru ca magia e o arta… Biletul costa circa 9 euro.
Atelier Hoguet Musee de l’Eventail – Deschis in 1993, expune circa 1000 de exemplare de evantaie in fildes, desenate, in lemn, in perla, realizate intre secolele XVIII-XX. Puteti asista si la o demostratie in atelierul muzeului facuta de Anne Houget, cea care continua traditia familiei in confectionarea evantaielor. Pretul biletului e de circa 6 euro.
Musee de l’AP-HP Assistance Publique –Hopitaux de Paris – Se gaseste in incinta Hotelului Miramion si mai pe romaneste este Muzeul Spitalului Public al Parisului. Contine circa 10000 de obiecte ce au apartinut spitalelor Parisului incepand din Evul Mediu. Puteti cunoaste diverse instrumente utilizate in aceste epoci si chiar practici medicale actuale ale spitalelor.Vizita se incheie cu o vizita in gradina muzeului in care se gasesc si se pot admira circa 65 de plante medicinale. Biletul costa circa 6 euro.
Musee des Arts Forains – sau Muzeul Artelor de Cranaval – Pentru cine vrea sa simta macar pentru putin atmosfera petrecerilor de odata. Se pot admira 14 caruseluri istorice si alte atractii restaurate si functionale cum ar fi leagane, biciclete, tarabe cu tir….toate vechi de cel putin 100 de ani. Se afla intr-o aripa a magazinelor Bercy si accesul se face doar cu rezervare pentru grupuri de cel putin 15 persoane pentru ca e un muzeu privat, iar biletul e de circa 13 euro.
Fiecare dintre aceste muzee reprezinta o arta si e pacat sa nu vizitam macar cateva pentru ca sunt efectiv pentru toate gusturile.