Vazut de la Washington, Donald Trump  este un barbat  intr-o cusca de la Casa Alba, rar vazut prin oras si care isi dezvaluie obsesiv  frustrarile pe Twitter; un presedinte bantuit de  scandalul complotului rusesc  si persecutat in instanta pentru conflictele de interese ale retelei sale de afaceri; un lider care pana acum nu a reusit sa adopte mai mult decat  legi minore,  in ciuda faptului ca partidul sau controleaza confortabil ambele camere; un magnat mai  preocupat de popularitatea sa  decat de guvernare.

In Afganistan sau Siria, a delegat armatei decizii importante, iar la Washington inca nu ocupa cele peste  400 de posturi vacante.

Dar aceasta este doar una dintre lecturile posibile pentru ca, atunci cand pleaca de la Washington, exista un alt Trump care  continua sa trezeasca adoratie  in randul unei parti semnificative a populatiei. A fost vazut saptamana aceasta in  Cedar Rapids (Iowa), unde 6.000 de oameni au impachetat un centru sportiv pentru a-si incuraja liderul. Pentru prima data de la sfarsitul lunii aprilie, Trump a revenit pe drumuri, la formatul  mitingului de campanie pe  care il gestioneaza atat de bine. Eram plin, eliberat de lanturile care il constrang in capitala. Republicanii tocmai castigasera doua alegeri speciale pentru Congres pentru a rotunji un partial patru la zero, deoarece newyorkezul este presedinte. Strategia democratica a oricarui lucru in afara de Trump nu functioneaza. „Intotdeauna este grozav sa poti  iesi din mlastina de la Washington  pentru a petrece timp cu oameni care muncesc cu adevarat din greu. Noi ii numim  patrioti americani, oameni uimitori”, a spus el ca introducere.

Trump promite luna, mai ales celor dezmosteniti din visul american. El vorbeste despre reconstruirea podurilor si drumurilor, scaderea taxelor si redarea fabricilor. Si nu ezita sa intinda figurile de parca ar fi cauciuc maleabil. In Iowa, el s-a laudat ca a pus capat „razboiului impotriva carbunelui”, dand nastere la crearea a  „30.000 de locuri de munca in minerit” . Realitatea este oarecum diferita, deoarece acele 30.000 de contracte includ sectorul petrolului, gazelor, otelului si altor sectoare minerale. Doar 1.000 de locuri de munca au fost create in carbune din ianuarie, potrivit datelor Departamentului Muncii.

Spre deosebire  de Barack Obama, Trump vorbeste intr-un limbaj simplu, colocvial, pe care toata lumea il intelege. Este distractiv. Nu intra in abstractii si nici nu pune intrebari mari cu un fundal etic sau juridic, asa cum obisnuia sa faca predecesorul sau. Nici nu se opreste asupra problemelor tarilor pe care majoritatea americanilor nici nu ar sti sa le localizeze pe harta. Si cand se apropie de ei, nu s-a schimbat, este dispus sa spuna orice pentru a-si sustine punctul de vedere. Despre  Acordul de la Paris Climatic, de la care a initiat deconectarea, el a spus ca este „obligatoriu” atunci cand nu este. Si  in ceea ce priveste Orientul Mijlociu, el a sustinut ca tara sa a cheltuit  acolo sase miliarde de dolari  din 2001. Cifra reala este de 1,7 miliarde.

Ceea ce face el este sa  citeze emisiuni TV  si sondaje, sa-si batjocoreasca rivalii politici si presa cu efrontiera. Si stie sa intareasca  valorile  vanzatorului de asigurari din Iowa sau pompierului din Nebraska, care a fost invatat la scoala ca trebuie sa concurezi si sa castigi, ca armele sunt antidotul tiraniei sau ca Statele Unite sunt un  tara exceptionala  pentru harul lui Dumnezeu. „Trebuie sa cumperi american si sa angajezi american”, a spus el, repetand sloganul nationalismului sau economic.

La Washington se vorbeste putin despre altceva, dar este foarte discutabil faptul ca fermierul din Cedar Rapids urmareste indeaproape serialul serializat al complotului rusesc. Un sondaj din aceasta saptamana spune ca  doar 38% din populatie considera ca este o problema cruciala. Pentru 32% este doar o distragere a atentiei. „Ati lansat aceasta vanatoare de vrajitoare falsa impotriva mea”, le-a spus Trump inainte de a se intoarce la afacerea sa. „Tot ce facem este sa  castigam, sa castigam, sa castigam.”

Mitingul din Iowa a servit pentru a arata ca Trump ramane un  formidabil animal de campanie  si ca Statele Unite sunt mult mai mult decat New York, Boston si Los Angeles. Nimeni nu ar trebui sa-l subestimeze. Gradul sau de aprobare este cel mai scazut, dar la fel si al lui Bill Clinton in acest moment. Multi acolo cred ca iti pasa cu adevarat de ei si sunt dispusi sa treci cu vederea orice, pentru ca multi altii i-au mintit inainte. Aura lui Robin Hood din Fifth Avenue nu a fost rupta. Testul de turnesol va fi reforma in sanatate a republicanilor, care vizeaza saracii si batranii si ar putea lasa peste  20 de milioane de oameni neasigurati.

Trump a cerut „o lege cu inima” in Iowa. Dar cand Senatul si-a prezentat-o ​​pe a lui, presedintele s-a grabit sa-l sustina pe Twitter. „Sustin cu tarie proiectul de lege privind sanatatea Senatului. Astept cu nerabdare sa o fac mai speciala.” Tot ceea ce ii pasa lui Trump este „a castiga” cu orice pret.