Pe traseul nostru de o saptamana prin Romania, nu puteam rata Brasovul, unul dintre cele mai importante si unice orase din Transilvania. Desigur, Brasovul este un oras care merita mai mult de o zi, pentru ca este plin de viata si de lucruri de vazut si de facut, dar daca ai doar 7 zile in Romania, dedica macar una dintre ele. Sunt multe de vazut in Brasov si merita macar o zi intreaga.
Un pic de istorie: Romania si Brasov
Romania ca atare nu sa format decat in 1918. A fost fuziunea a 3 mari regiuni: Transilvania (care fusese sub stapanire austro-ungara), Moldova (sub stapanire rusa) si Tara Romaneasca sau Tara Romaneasca (sub stapanire otomana). Fiecare regiune a avut un trecut diferit, cu radacini diferite.
In Transilvania, unde se afla Brasovul, germanii au crescut orase in Evul Mediu. Acestia stiau sa faca comert, sa construiasca cetati si sa le protejeze. Astfel, in cazul Brasovului, intregul centru al orasului a fost abilitat si construit de catre nemti, in timp ce romanii si maghiarii se aflau la periferie si nu puteau intra in interior pentru a vinde decat dupa plata unei taxe. Acest domeniu a ramas asa pana la intrarea comunismului in 1947. Acesta este unul dintre motivele pentru care tot ce este de vazut in Brasov este interesant.
Ce sa vezi in Brasov
Pe parcursul acestei sectiuni va prezentam turul pe care l-am facut prin Brasov, cu principalele sale atractii si putina istorie.
Piata Principala (Piata Sfatului)
Exista prima primarie a orasului, care este astazi Muzeul de Istorie. Turnul Muzeului de Istorie a fost folosit pentru a avertiza asupra pericolelor: incendii, invazii. Cu un sunet diferit de trompeta pentru fiecare lucru. Unul dintre acele lucruri care merita vazute in Brasov.
Biserica Neagra
Pe atunci era cea mai mare biserica gotica din Brasov si tot intre Viena si Istanbul, rod al perioadei de inflorire si un act de aratare a credintei in catolicism popoarelor granitelor. Initial a fost cunoscuta sub numele de biserica Santa Maria, deoarece exista o sculptura a Fecioarei privind piata principala. Finalizata in secolul al XV-lea, constructia sa a durat aproape 100 de ani. In interior se afla cel mai mare clopot din Romania si una dintre cele mai mari organe din Europa de Est si o colectie imensa de tapiserii musulmane.
Zidurile au fost innegrite de focul care a strabatut orasul in 1689, care a ars biserica timp de 3 saptamani. Interesant este ca singurul tablou care se afla in interiorul bisericii reprezentand-o pe Fecioara Maria, a fost salvat de la incendiu si a ramas intact. Initial a purtat o rochie albastra. Cu toate acestea, dupa incendiu, culoarea rochiei Fecioarei a devenit neagra.
Strada Sforii
Ei spun ca este una dintre cele mai inguste din Europa de Est. Oricum ar fi, adevar sau legenda, este o alee foarte draguta care ii va incanta pe iubitorii de instagram. Si da, este unul dintre acele lucruri de vazut in Brasov care sunt misto si nu ocupa mult timp.
Poarta Ecaterinei
Este singura poarta in picioare care a ramas din vechiul zid si este in stil medieval. Are simbolul si stema orasului. Daca te uiti la turnuri (unul mare inconjurat de 4 mici) ele reprezinta ca orasul avea dreptul sa execute pedeapsa cu moartea. Acest lucru a fost obtinut doar de la rege daca aveai un oras bogat si puternic.
Biserica Sfantul Nicolae
Biserica este din secolul al XIII-lea si era din lemn. Era o biserica pentru ortodocsi. Acoperisul este asimilat celui al turnului Caterinei pentru a exprima ca ei (clerul) aveau si puterea de a aplica pedeapsa cu moartea. Inauntru aveau un spatiu secret de depozitare a marfurilor in caz ca era pericol, cand oamenii scapau in padure, de la alimente la documente istorice importante.
Prima scoala romaneasca
Nu se cunoaste exact anul infiintarii dar cel putin din sudul XI si este prima scoala din tara, inca dinainte de unificarea Romaniei. S-a ales cineva din oras, s-au strans bani impreuna si a fost trimis la studii pentru 3, 6 sau 9 luni. Daca aveai 3 luni ai fi notar, 6 profesor si 9 preot. Elevul a fost apoi trimis inapoi in sat sa-i invete pe altii. La nivel istoric, mi se pare unul dintre cele mai interesante locuri de vazut in Brasov.
Turnul Alb
Este unul dintre locurile cu cele mai bune privelisti ale zonei medievale a orasului, asa ca nu te opri din urcat, o sa-ti placa. Daca sunteti in cautarea de locuri de vazut in Brasov care sa ofere privelisti panoramice, acesta este unul dintre ele.
Unde sa dormi in Brasov
Ne-am cazat la Centrum House Hostel. Este un hostel situat in inima orasului vechi, chiar langa cea mai animata strada pietonala din oras.
Au camere comune si, de asemenea, private, asa cum a fost cazul nostru. In el aveam spatiu pentru 3 persoane (desi eram doi) si o baie privata pentru noi. Am considerat ca este o optiune foarte buna cu un raport calitate-pret . Camerele sunt simple, dar confortabile si in stare foarte buna si, mai presus de toate, foarte curate.
Sejurul include micul dejun si va ofera o bere de bun venit, asa ca nu puteti cere mai mult. Baietii de la receptie sunt draguti, asa ca daca aveti intrebari despre unde sa mergeti sau ce sa faceti in Brasov, intrebati-i. Tocmai ei au fost cei care ne-au oferit recomandarile de locuri de luat masa din oras si am fost incantati.
Unde sa mananci in Brasov
Din experienta noastra va recomandam aceste doua restaurante unde puteti manca la un pret de 7-10€ de persoana, mancare traditionala si foarte gustoasa. Ambele sunt in zona veche, asa ca puteti ajunge usor acolo pe jos. Ce sa vezi in Brasov? Restaurantele. Si da. Pentru ca gastronomia face parte din cultura si identitatea tarii.
1- La Ceaun: Sunt specializati in preparate traditionale romanesti, care sunt preparate in fiecare zi cu ingrediente proaspete. Gulasul, desi de origine maghiara, este divin.
2- Sergiana: Specializata in mancare romaneasca de casa. Sarmalele si cascavalul pane sunt deosebit de delicioase.