Exista o multime de povesti despre un meteor sau o cometa care loveste Pamantul si ameninta sa-l distruga; niciunul dintre ei, insa, nu seamana cu Don’t Look Up, cu Jennifer Lawrence si Leonardo DiCaprio in rolurile principale.

Filmul este regizat de Adam McKay, pe care il recunoasteti pentru ca s-a aflat in spatele altor filme precum Vice sau The Big Short , ambele avandu-l in rolul principal pe Christian Bale. Si care este semnul distinctiv al muncii tale? Ca, in ciuda faptului ca are multa drama si chiar comedie, vine incarcata cu o mare critica sociala si aceasta nu face exceptie.

Despre ce este Don’t Look Up ?

Dupa cum am mentionat pe scurt, filmul – numit Don’t look up in English – se concentreaza pe doi oameni de stiinta care descopera ca o cometa se va ciocni cu Pamantul in mai putin de sase luni.

Ei decid sa mearga la autoritatile relevante si chiar reusesc sa discute cu presedintele Statelor Unite pentru a evita o catastrofa, dar le ia putin timp sa realizeze ca totul, chiar si o amenintare ca aceasta, trebuie politizat si luat. Serios.

Initial, regizorul si-a dorit ca intriga lui Don’t look up sa se invarte in jurul unei probleme legate de criza climatica, pentru ca, asa cum a spus el la o conferinta de presa, „este cea mai mare amenintare la adresa vietii din istoria umanitatii”.

Cu toate acestea, in cele din urma s-a hotarat asupra unei comete care este in cele din urma o forta a naturii pe care nici nu o cunoastem si nici nu o putem controla; desi comparatiile cu schimbarile climatice sunt usor de observat pe parcursul povestii.

Distributia 

Unul dintre protagonistii din Do not look up este cercetatoarea Kate Dibiasky, care este interpretata de Jennifer Lawrence si care este cea care descopera cometa. De fapt, descoperirea ei poarta numele ei, ceea ce este destul de grozav pana cand afla ca ar putea pune capat Pamantului.

Filmul ii cade si pe Dr. Randall Mindy, interpretat de Leonardo DiCaprio si cine stie cat de urgent este sa faca fata acestei amenintari, dar uneori nervozitatea si anxietatea ii iau tot ce este mai bun din el si nu da mesajul pe care si-l doreste.

La o conferinta de presa, Jennifer Lawrence a comentat ca „este foarte trist si frustrant sa vezi oameni care si-au dedicat viata intelegerii adevarului si sa vezi ca sunt respinsi pentru ca oamenilor nu le place felul in care suna adevarul”.

La randul sau, Leonardo DiCaprio a fost recunoscator ca joaca un personaj care seamana in multe privinte cu oamenii pe care i-a intalnit din comunitatea stiintifica de-a lungul anilor. Mai ales cei care lucreaza cu criza climatica si care sunt „cei care au incercat sa comunice urgenta acestei probleme si simt ca sunt supusi sa fie pe ultima pagina a ziarului”.

Alaturandu-se celor doi, Don’t Look Up le va avea si pe Meryl Streep in rolul presedintelui Janie Orlean si pe Jonah Hill in rolul Jason, fiul ei si seful de cabinet.

Cate Blanchet mai apare ca prezentatoarea de televiziune Brie, Timothee Chalamet ca tanarul Quentin, Rob Morgan ca un om de stiinta care ii ajuta pe Diabiasky si Mindy si chiar pe cantareata Ariana Grande.

De fapt, Ariana impreuna cu Kid Cudi au lansat un cantec tema oficial pentru film, care are mult mai mult sens odata ce il vezi. Ei bine, desi suna ca un cantec de dragoste, de fapt vorbeste despre sfarsitul lumii si despre cum totul este pe cale sa ne duca in iad.

Se bazeaza pe o poveste adevarata?

Chiar daca Adam McKay preia probleme reale in filmele sale si chiar daca au fost supravegheate de astronomul Amy Mainzer, trebuie sa va amintiti ca NU exista un asteroid sau cometa care sa ameninte Pamantul.

O mentionam pentru ca nu exista niciodata lipsa de stiri false pe internet si pentru ca, intamplator, lansarea filmului este foarte aproape de misiunea DART a NASA, care este doar un test al modului in care omenirea s-ar putea confrunta cu un asteroid daca ar fi o amenintare. .

Aici va spunem mai multe despre acea misiune in detaliu, dar trebuie sa stiti ca este doar un test/experiment si ca nu exista niciun corp ceresc care sa ne ameninte.