Update: Am impartit acest top in 2 parti: prima parte este dedicata vanzatorilor si lumii interlope in general, cea de-a doua consumatorilor, victimelor acestui prost obicei.

8. Blow (2001)

Regizor: Ted DemmeActori:

Data lansarii: 6 aprilie 2001 (SUA)

Titlu romanesc: Visul alb

Blow ne spune povestea lui George Jung, omul care a pus bazele pietei de cocaina americane in perioada anilor 1970.Fiu al unui mic dar chinuit afacerist, a crescut constient de greutatile prin care a trecut familia sa, chinuindu-se sa-si duca viata de pe o zi pe alta. Hotarat sa isi schimbe acest destin nefast, el se muta in California unde demareaza propria sa afacere care ii va aduce atat succesul cat si ani de inchisoare.Nu-i va fi fara de folos experienta de la mititica, colegul de celula il va introduce in minunata lume a cocainei, unde cei doi vor deveni parteneri.

Dupa eliberarea din inchisoare, George Jung devine repede unul dintre cei mai mari comercianti de cocaina ai deceniului 1970, acaparand aproximatib 85% din piata de profil a Statelor Unite. Toata faima si averea pe care o va ceuceri, nu-i vor fi de ajuns insa atunci cand felul sau de viata si ocupatia nu lipsita de pericole i se vor intoarce impotriva, George primind cateva lovituri puternice de pe urma carora nu-si mai reveni.

7. Pulp Fiction (1994)

Regizor: Quentin TarantinoActori: John Travolta (Vincent Vega), Samuel L. Jackson (Jules Winfield), Bruce Willis (Butch Coolidge), Uma Thurman (Mia Wallace)

Data lansarii: 1994 (SUA)

Titlu romanesc: Pulp Fiction

Vincent Vega si Jules Winnfield sunt doi hitmani (asasini profesionisti) aflati intr-o cursa de urmarire a unei valize al carui continut fusese furat de la seful lor, Marsellus Wallace. Cautarea lor nu va fi lipsita insa de peripetii. Marsellus este plecat din oras, lasand-o in grija lui Vincent pe sotia sa, Mia. Evident, lucrurile nu pot merge perfect din acest punct de vedere, odata ce Vincent hotaraste sa o scoata in oras, soarta fiindu-i pecetluita. Pe de alta parte, avem povestea unui boxer, angajat de bossul mafiot sa piarda un meci, angajament pe care boxerul nu il respecta, dar si povestea a doi gainari de 2 bani care incearca sa jefuiasca un restaurant in care Vincent si Jules isi luau linistiti masa.O combinatie de povesti intercalate si interconectate in cel mai pur stil tarantinesc, un film de 5 stele plin de drama dar mai ales de un umor negru inegalabil. Prestatia lui Samuel L. Jackson face si ea toti banii.

 6. Scarface (1983)

Regizor: Brian De PalmaActori: Al Pacino (Tony Montana), Michelle Pfeiffer (Elvira), Robert Loggia (Frank Lopez), F. Murray Abraham (Omar Suarez).

Data lansarii: 1983 (SUA)

Titlu romanesc: Scarface

Scarface este un remake dupa filmul aparut in 1932. Este povestea unui emigrant cubanez, Tony Montana care impreuna cu bunul sau prieten Manny, pun bazele propriului lor imperiu mafiot in Miami.Ca si alti 125.000 de cubanezi trimisi de Fidel castro in SUA pentru a se reuni cu familiile lor, Tony ajunge pe Taramul Fagaduintei cu planuri mari, pentru o viata mia buna. Spre deosebire de ceilalti insa, Tony nu se poate multumi cu putin, chiar daca primul lui contact cu lumea civilizata este anevoios, fiind nevoit sa isi castige painea lucrand din greu pe bani putini. Curand soarta le va surade, Tony si Manny fiind angajati de Omar Suarez pentru a livra o suma de bani unor cubanezi, facilitandule astfel intrarea in lumea interlopa a orasului.

 5. American Gangster (2007)

 Regizor: Ridley ScottActori: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin

Data lansarii: 7 decembrie 2007 (Romania)

Titlu romanesc: Gangster american

Dupa moartea patronului si mentorului sau Bumpy Johnson, Frank Lucas isi consolideaza pozitia de cel mai important importator de heroina din Harlem Manhattan.Reuseste acest lucru importand drogurile direct de la sursa, din Asia de Sud-Est si, dezvoltand o retea proprie si metode originale de import direct in Statele Unite ale Americii. Prin urmare, produsele sale sunt superioare din punct de vedere calitativ celor ale concurentei, preturile fiind insa mai mici, datorita importului direct. Mai mult, aliantele sale cu mafia Newyorkeza ii asigura pozitia de lider, stabilitatea si linistea pe piata drogurilor locala. In paralel cu povestea lui Frank Lucas, eroul negatic, se dezvolta si cea a eroului pozitiv, un politist onest si incoruptibil, Richie Roberts, care incearca sa aplice legea ajutat de o echipa sprijinita de Guvernul Federal. Un film care nu poate fi ratat, mai ales pentru faptul ca are la baza o poveste reala.

4. Drugstore Cowboy (1989)

Regizor: Gus Van SantActori:

Data lansarii: 1989 (SUA)

Titlu romanesc: Rebelul

Drugstore Cowboy este un road movie realist al carui personaje principale sunt un dependent de droguri si prietenii sai, care ne povesteste inevitabilul lor declin moral si mental. O poveste care se petrece in anii 1970, perioada de inflorire e drogurilor. Un grup de prieteni dependenti, isi vor finanta pasiunea pentru droguri jefuind farmaciile.

3. Trainspotting (1996)

Regizor: Danny BoyleActori:

Data lansarii: 19 iulie 1996 (SUA)

Titlu romanesc: Trainspotting – Din viata scapa cine poate

“Choose life. Choose a job. Choose a starter home. Choose dental insurance, leisure wear and matching luggage. Choose your future. But why would anyone want to do a thing like that?”

Trainspotting este probabil unul dintre cele mai bune filme create vreodata despre consumul si dependentii de droguri, un film care l-a facut vedeta pe Ewan McGregor si care la vremea sa a socat profund intreaga audienta atat prin realismul prezentarii cat si prin imaginile dark dar cu mesaj profund pe care ni le-a afisat. O incursiune in salbaticia si nebunia tenebrelor din Edinburgh al carrei personaj principal este Renton, este un mare consumator de droguri care, in ciuda anturajului si a vietii usoare pe care o duce, incearca din rasputeri sa se debaraseze de prostul obicei de a-si injecta heroina si sa “aleaga viata”.Un film care ne prezinta deopotriva greutatile si mizeria in care se zbat consumatorii, lungul drum al lui Renton de la boala la sanatate dar si felul in care actiunile sale se rasfrang asupra celor din jur precum familia sau prietenii, Sick Boy, Spud, Begbie, iubita sa de 14 ani Diane, sau Tommy, prietenul care nu a incercat niciodata drogurile.

2. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Regizor: Terry GilliamActori:

Data lansarii: 22 mai 1998 (SUA)

Titlu romanesc: Teama si scarba in Las Vegas

Fear and Loathing in Las Vegas (Teama si scarba in Las Vegas) nu este altceva decat o adaptare pentru marele ecran al romanului cu acelasi nume scris de S. Thompson. Filmul ne prezinta in detaliu nebunescul drum in cautarea “visului american” pe care pornesc Thompson si avocatul sau nebun.

Cu portbagajul plin cu toate drogurile posibile pe care cei doi nu ezita sa le incerce in cantitati industriale pe toate pana aproape de epuizarea totala atat fizica cat si psihica, cei doi se vor intalni pe drumul lor cu toate felurile de oameni, de la reporteri si piloti la politisti si cartofori, cautand acel ceva indefinibil numit generic “visul american”, gasind in schimb frica si dezgust, trecand prin cele mai ciudate aventuri posibile in nebunul West american modern.Mai mult, aveti sansa de a-l admira pe Johnny Depp asa cum probabil nu vi l-ati fi inchipuit: intre doua varste, chelios si, cat se poate de lipsit de sarm si umanitate.

1. Requiem for a Dream (2000)

Regizor: Darren AronofskyActori:

Data lansarii: 27 octombrie 2000 (SUA)

Titlu romanesc: Requiem pentru un vis

Dupa Trainspotting, multi credeau ca s-a atins absolutul in filmele cu droguri, ca filmul regizat de Boyle va fi iconul suprem al acestui tip de film. Asa a fost, dar numai pana in 2000, cand Aronfosky ne-a furnizat Requiem for a Dream, filmul care s-a instalat cu usurinta in capul topului preferintelor unui numar mare de cinefili si care a depasit pelicula amintita mai sus la probabil toate capitolele.

Pe scurt, Requiem for a Dream ne expune vietile paralele a 4 indivizi precum si adictiile lor bolnave pentru heroina, cocaina sau pastile dietetice (speed). Povestea are loc in Brooklin, unde drogurile sunt foarte usor de obtinut, lucru care inlesneste cercul vicios al dependentei in care personajele au intrat cu buna stiinta.

Principalii protagonisti sunt Harry Goldfarb, consumatorul tipic de heroina, iubita sa dependenta de cocaina Marion si prietenul lor de-o viata, Tyrone. In acelasi timp, cercul se inchide cu mama vaduva a lui Harry, obsedata de stralucirea glamoroasa a televiziunii care treptat se va adanci intr-o depresie si manie a curei de slabire care ii vor induce o dependenta de pastile de slabit, distrugandu-i viata si inrobind-o pentru totdeauna.

Un film lipsit de happyend al carui mesaj transcende ecranele cinematografelor sau ale televizoarelor.