Thailanda nu e numai un catalog turistic de plaje, baruri puzderie sau locuri de unde poti cumpara chintale de produse autentice sau contrafacute care sa-ti relaxeze bugetul de haine pentru tot anul… Thailanda este locul unde pe fiecare hectar creste si traieste cate un mic zeu de ghips sau de lemn vopsit. Thailandezii se roaga in 40 717 temple!

Nimic nu e mai natural decat sa aduci omagii vreunei zeitati roz cu picioare verzi despre care nu stii prea multe, dar esti sigur ca te va ajuta la greu… Ce se poate spune despre cultura thailandeza mai sintetic decat ca este un mix de asiatism high tech, de influente chineze, dar si de rebeliuni culturale locale; de exemplu, bucataria thailandeza e de neuitat. Mai mult decat templele sau muzica, bucataria unui popor spune ceva despre personalitatea lui si spiritul de fronda – cand am mancat pentru prima data o anumita salata de alge la Bangkok am stiut ca e ca prima dragoste, nu se uita, pentru ca in viata mea nu am pomenit ceva mai picant…

Temple thailandeze: Wat Phra Kaew, Templul de marmura, Wat Arun, Doi Chom Thong

Dupa ce aterizezi la Bangkok si iti revii din efectul de sauna, si daca e sa recomand un singur loc unde trebuie neaparat sa ajungi, atunci mergi sa vezi Wat Phra Kaew, tempul lui Buddha de Smarald. Statuia de jad nu e prea impresionanta, dar valoarea ei spirituala este enorma. Singurul om care are voie sa o atinga este regele, care ii schimba roba de trei ori pe an (in functie de anotimp), ritual menit sa aduca prosperitatea.

Ar mai fi Templul de Marmura, o mostra de kitsch pentru europeni, de veneratie pentru asiatici. Ce e frumos la el e reflectarea soarelui de apus in marmura de Cararra si cele 52 de reprezentari diferite ale lui Buddha. Pentru o senzatie „globalizanta” trezeste-te la ora 5 de dimineata si mergi la templu sa vezi cum primesc calugarii ofrande ce constau in orez, muguri de lotus, hartie igienica si… Coca Cola! M-am intrebat mereu daca ultimele doua produse au vreo noima din punct de vedere spiritual, dar poate ca e de vina mintea mea prozaica de occidentala ca nu am gasit niciuna.

Wat Arun e mai usor de pronuntat, deci merita si vizitat. Este vizibil de pe Chao Phraya, raul animat care leaga toate colturile capitalei thailandeze. Este frumos mai ales de dimineata, cand lumina rasaritului ii da o stralucire aparte. Dar favoritele mele sunt constructiile din Triunghiul de Aur, din Chang Rai. Wat Photharam Maha Wihan este pentru cei care stau bine cu memoria si s-au nascut in Anul Sarpelui. Este un vestigiu din 1455 si imprumuta din stilul arhitectonic caracteristic buddhismului indian.

Doi Chom Thong a fost multa vreme un loc sacru pentru thailandezii din Chang Rai. Locul era un fel de sediu al spiritelor de dinainte ca buddhismul theravada (secta thailandeza tipica) sa ajunga aici. Si daca tot vorbim de acel enigmatic Chedi (pagoda de aur), trebuie sa faci un ocol si sa dormi la hotelul Chedi din Chang Mai, pentru luxul sau simplu, o combinatie frumoasa de stil occidental si elemente locale.

Cam atat la capitolul religie, ca doar n-o sa ne calugarim toti… La capitolul cultura populara sfatul meu ar fi sa stati departe de muzica pop. E amuzanta, dar prea stereotipa pentru urechea obisnuita cu Madonna. Sau, depinde cat umor ai!

“Templele si cultura thailandeza” face parte dintr-o serie speciala de articole, intitulata “Thailanda, tara surasului”. Gasesti informatii despre Bangkok, destinatii thailandeze si marturiile unor oameni care au ajuns in Thailanda si s-au indragostit iremediabil de ea.