Deputatul Andrei-Valentin Sava a iniţiat recent un proiect legislativ conform căruia preoţii şi personalul neclerical ar putea fi scutiţi de pe plata impozitului pe venit de 16% începând de anul viitor. PROVINCIANEWS.RO vă spune ce salarii au ierarhii.

Preoţii au salarii între 1.100 – 2.000 de lei

Salariul unui preot variază între 1.100-2.000 de lei, în timp ce cel al unui episcop, care au un statut similar demnitarilor se situează între 6.700 – 7.500 de lei, respectiv 8.200 de lei în cazul patriarhului.

În rândul preoţilor, cele mai mari salarii le au preoţii cu vechime mare şi grad profesional I, care ajung la aproximativ 2.000 de lei net. În schimb, un preot debutant, cu studii superioare, primeşte 1.100 de lei. Statul român suportă între 65-80% din din salariu. Un suport de 80% primesc preoţii – în special din mediul rural – care nu au posibilitatea întregirii salariului din venituri proprii. În Arhiepiscopia Clujului, Vadului şi Feleacului, aproximativ 30% din preoţi sunt în această situaţie. Venitul propriu este realizat din contribuţii ale familiilor din parohii, respectiv din donaţiile la „disc”, care se fac cu ocazia slujbelor din duminici şi sărbători.

Preoţii care nu au aproape nicio posibilitate de a realiza aceste venituri care le întregesc salariul sunt sprijiniţi din Fondul Central-misionar constituit la nivelul Patriarhiei ortodoxe Române. La nivelul Arhiepiscopiei Clujului, există pe lângă Fondul amintit şi Fondul Pastoral Eparhial, în cadrul căruia parohiile mai mari, „de grad I”, le sprijină pe cele mai sărace. Conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei clujene, impozitele pltăite de preoţi sunt de 31%.

Personalul neclerical din cadrul parohiilor, cântăreţi, îngrijitori, au salarii sub nivelul minim pe economie

Preoţii care fac parte din aparatul de conducere al unei Eparhii – format din aproximativ zece persoane – iau un salariu de aproximativ 2.000 de lei, la care se adaugă o jumătate de normă în parohie. La fel se întâmplă şi în cazul preoţilor profesori titulari, care iau salariul de la facultate şi au o jumătate de normă în parohie. Salariul acestora poate trece în unele cazuri de 3.000 de lei.

Episcopii sunt cel mai bine salarizaţi, având un statut asimilat celui de demnitar. Ei au un salariu fix, ce variază între 6.200 de lei, în cazul episcopilor vicari şi 7.567 de lei, în cazul mitropoliţilor. Patriarhul câştigă 8.200 de lei. Salariul ierarhilor este însă fix şi la acesta nu se adaugă nici spor de vechime nici indemnizaţie de conducere.

La nivelul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române slujesc 14.231 de preoţi şi diaconi, din care peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar din cei aproximativ 17.000 de angajaţi neclericali, circa 1.500 sunt plătiţi integral de Biserică, potrivit unor date ale Patriarhiei Române. Biserica plăteşte însă şi impozite consistente către stat.

Nu este de neglijat şi faptul că preoţii obţin, o ştie tot poporul, şi anumite sume neimpozabile. Preoţii primesc  bani pentru sfeştania de Bobotează, pentru nunţi, botezuri şi înmormântări. În multe locuri, clericilor li se pun la dispoziţie case parohiale, ale căror cheltuieli  sunt suportate cu ajutorul comunităţii. Există însă numeroase situaţii când casele parohiale sunt în condiţii improprii, iar preoţii sunt nevoiţi să facă naveta de la oraş.