Varsarea sarii, ca semn rau, cearta, despartire sau chiar moarte este una dintre superstitiile studiate de etologi si antropologi Cercetatorii din domeniul antropologiei culturale considera ca superstitia s-ar fi nascut in Europa epocii romane.
Exista o multime de izvoare scrise care atesta semnificatia magica negativa a rasturnarii carelor cu sare care veneau din colonii spre Roma. Este bine cunoscut faptul ca sarea era un produs de valoare foarte mare, considerat chiar “valutai forte in Europa acelei vremi. Nu trebuie uitat ca insasi cuvantul soldat vine de la solda romana, adica plata in sare a luptatorilor din legiuni. Se intelege ca, pe atunci, varsarea sarii ar fi echivalat cu pierderea sau deteriorarea banilor azi. Un astfel de eveniment nu putea fi trecut usor cu vederea, iar intamplarea nefericita era considerata un semn al furiei zeilor
Sistemul nervos, in dezechilibru
Cercetarile etnologilor, ale psihologilor si parapsihologilor, au aratat ca foarte multi din cei care varsa o solnita sau orice alt recipient cu sare fie au mici accidente in acea zi, fie intra in conflict cu persoanele din jur. Explicatia stiintifica a acestui fenomen, desi pare imposibila, este in realitate foarte simpla. S-a observat astfel ca aceia care varsa accidental sarea, desi in general au un comportament atent, se afla intr-o stare psihica usor dezechilibrata. Starea de fond mai labila a intregului sistem nervos determina atat o atentie redusa, cat si o precizie mai scazuta a miscarilor fine. Pe acest fond de neatentie si al unei slabe coordonari a miscarilor pot aparea gesturi grabite ce duc la varsarea sarii, dar si alte mici accidente. Varsarea sarii nu este altceva decat o dovada ca sistemul nervos este intr-un usor dezechilibru.
Cunoscand superstitia cu varsarea sarii, suntem tentati sa-i acordam o mai multa atentie decat in cazul in care am varsa zahar sau orice altceva, ca un semn biologic ca nu suntem intr-o stare foarte buna. Din acest motiv, daca ni se intampla ceva in ziua in care am varsat sarea, vom considera ca este o consecinta directa a intamplarii. Evenimentele neplacute din ziua varsarii sarii sunt, in realitate, mult mai frecvente decat in cazul altor dovezi de neatentie. Exista si pentru acest lucru o explicatie stiintifica destul de pertinenta. Astfel, cel care crede in superstitie este convins ca daca a varsat sarea va trece printr-o situatie neplacuta in acea zi. Pe acest fond negativ de gandire, devine si mai nesigur pe el. Superstitiosul care se afla deja intr-o zi mai proasta sub aspectul echilibrului biologic isi creste singur riscul de a gresi sau a se accidenta prin teama si nesiguranta induse de superstitie. Acesta este motivul pentru care peste 40% din cei care cred in aceasta superstitie chiar au parte de mici accidente sau alte neplaceri in ziua varsarii sarii.
Evenimentele negative
Psihologii romani care au studiat diferite aspecte ale acestei superstitii au constatat ca superstitiosii reclama cel mai frecvent lucruri care nu pot avea nicio legatura cu starea reala de neatentie care provoaca varsarea sarii. Astfel, in majoritate, sunt reclamate mici accidente care se petrec dupa 20 sau chiar 30 de zile de la varsarea sarii sau, si mai des, conflicte care tin de probleme financiare sau conflicte care erau initiate de mult. Ghinionul este, de asemenea, mentionat foarte des, mai ales in randul femeilor de varsta adolescentei sau mai inaintata din mediul rural si suburban. Deci se poate spune ca varsarea accidentala a sarii poate fi un mic semnal de alarma, mai ales pentru superstitiosi.
Astfel, daca de obicei avem un comportament foarte ingrijit si in anumite zile se intampla sa varsam sarea, sa spargem o farfurie sau sa ne impiedicam de ceva, e normal sa ne alarmam putin. In acea zi fie ca suntem intr-o zi nefavorabila a bioritmului, fie suntem foarte obositi sau suferim de un accident biologic de functionare a zonelor nervoase ale atentiei. In acest context, ar fi foarte bine sa fim atenti la tot ceea ce facem in ziua respectiva, in care suferim de un dezechilibru nervos temporar.
Ce ni se poate intampla?
1.Daca este iarna si este si zapada, neatentia la mers poate duce la o cadere in care putem sa ne fracturam sau luxa picioarele.
2. Acelasi fond de neatentie poate deveni foarte grav la traversarea strazii, mai ales daca e polei sau ceata. Se intelege ca, pentru conducatorii auto, lucrurile pot sta si mai rau.
3. Acelasi dezechilibru nervos temporar poate cauza ignorarea frigului sau a exceselor de cafea, tutun sau bauturi alcoolice, care in conditii de slabiciune pot fi fatale pentru unii.
4. Usorul dezechilibru psihic care ne-a facut sa varsam sarea poate sa ne impuna o stare de fond psihic intolerant fata de cei din jur, conducand la conflicte De retinut! Atunci cand varsam sarea sau provocam un alt accident din neatentie, incompatibil cu firea noastra, trebuie sa avem foarte mare grija la exactitatea cu care facem orice miscare. Este esential ca in acea zi sa avem o grija deosebita in privinta oricarei activitati care impune chiar si cele mai mici riscuri.