“O sa castigam”. „Alegeri trucate”. „Aceste alegeri au fost un scandal (frauda!) mai mare decat ar fi putut crede cineva.” Sunt fragmente de tweet-uri lansate la o luna de la alegeri de presedintele Statelor Unite. Exista numeroase explicatii posibile pentru faptul ca Donald Trump continua sa spuna ca a castigat alegerile pe 3 noiembrie.
Sunt cei care ii cauta in domeniul psihologic, facand apel la acea incapacitate de a-si asuma o infrangere intr-o lume despre care tatal sau despotic i-a spus de inteles ca este impartita intre invingatori si invinsi. Si exista si motive financiare solide. Mai exact, cele 170 de milioane de dolari pe care le-a strans de la sustinatorii sai de ziua alegerilor. 

De asemenea, este usor sa vedem o explicatie pentru tacerea complice a partidului sau, temandu-se ca respingerea fanteziilor lui Trump va duce la o confruntare care va pune in pericol cele doua mandate ale Senatului puse in joc in Georgia in ianuarie, care va determina cine controleaza Camera. Comandantii republicani stiu bine: Trumpismul este cultul unei persoane. Si aceasta imprejurare invita sa ne intrebam in ce masura refuzul sau de a accepta rezultatul electoral este transferat celor 74 de milioane de alegatori ai sai.

Majoritatea sondajelor indica faptul ca acei sustinatori impartasesc discursul presedintelui. Intr-un YouGov pentru The Economist, desfasurat in saptamana urmatoare alegerilor, 86% dintre alegatorii lui Trump raspund ca nu cred ca Joe Biden a castigat in mod legitim alegerile. Trei din patru alegatori ai lui Trump, conform aceluiasi sondaj, cred ca rezultatul real nu va fi cunoscut niciodata. Intr-un alt sondaj realizat de NBC si Change Research, publicat pe 21 noiembrie, doar 3% dintre alegatorii lui Trump cred ca Biden a castigat in mod legitim. Asta ar insemna ca 72 de milioane de americani spun ca alegerile au fost fraudate.

Exista experti care atrag atentia ca, in aceste sondaje, cei care raspund o fac pur si simplu repetand discursul liderului lor, fara sa inteleaga neaparat ca ei il cred pe litere. De asemenea, ei subliniaza ca aceasta neincredere in sistem nu este atat de neobisnuita si ca tinde sa dispara atunci cand ciclul politic revine la putere. Dar nimeni nu stie cat de deranjant este ca jumatate din tara sustine public ca urmatorul presedinte va fi ilegitim. Mai ales atunci cand actualul chirias al Casei Albe a alimentat acea realitate paralela, impermeabila la stirile verificate pe tot parcursul mandatului sau.

Nu trebuie uitat ca pana si ofensiva lui Trump asupra ilegitimitatii alegerilor dateaza cu cateva luni inainte ca acestea sa fie organizate. Presedintele si-a petrecut luni de zile convingandu-si baza ca numai frauda ii va opri victoria. „Singurul mod in care putem pierde aceste alegeri este daca sunt trucate, amintiti-va asta”, le-a spus el sustinatorilor din Wisconsin in august.

Raspandirea acestei naratiuni false de frauda electorala, potrivit unui studiu recent al grupului pentru drepturile omului Avaaz, Elections Integrity Partnership si The New York Times, este concentrata intr-un grup restrans de personalitati de dreapta cu multa influenta asupra retelelor de socializare. , inclusiv Donald Trump Jr., fiul cel mare al presedintelui. Un nucleu de 25 de persoane, conform studiului, este legat de aproape una din trei interactiuni privind dezinformarea legata de frauda electorala. „Se presupune adesea ca dezinformarea sau zvonurile apar spontan. Dar acesti super-imprastiatori arata ca exista un efort intentionat de a defini naratiunea publica”, a explicat in The New York Times Fadi Quran, directorul Avaaz.

Deasupra tuturor se afla insusi presedintele, in rolul de sef de raspandire. Cele 20 de postari de pe Facebook cu cuvantul „election” care au generat cea mai mare interactiune la doua saptamani dupa alegeri au fost toate de la presedinte. Si toate erau false sau inselatoare, potrivit verificatorilor independenti de fapt citati de Times. Un singur tweet al presedintelui care acuza Dominion, un software de tabulare a voturilor, ca sterge 2,7 milioane de voturi a fost distribuit de 185.000 de ori si a avut 600.000 de aprecieri. Ca si in cazul atator mesaje ale presedintelui, Twitter a adaugat o eticheta care avertizeaza ca informatiile sunt inexacte. O dovada a micului impact asupra bazelor trumpiste a acestor avertismente din retelele de socializare a caror presupusa partinire progresiva o denunta presedintele de ani de zile.

Nu mai putin impermeabile sunt aceste baze eforturilor jurnalistice ale celor mai prestigioase mass-media. In Statele Unite, cea mai mare parte a mass-media este straina de jumatate din populatie, care o considera in cel mai bun caz elitist si de stanga. Acea jumatate din populatie este un tort suculent care a fost inghitit aproape exclusiv de Fox News. Dar in lantul lui Murdoch, printre sicofantii dezinhibati ai presedintelui, au aparut in aceste saptamani voci critice care, predate dovezilor, refuza sa-i urmeze iluziile. Acest lucru a produs un dezacord deschis intre Trump si Fox, pe care unii oameni de afaceri inteligenti l-au putut valorifica.

Este cazul lui Christopher Ruddy, parte a cercului social al lui Trump din Florida si CEO al Newsmax, care in aceste saptamani a devenit cel mai proeminent vehicul media pentru fanteziile lui Trump. Potrivit titlurilor de pe prima pagina de miercuri, „Investigatia privind frauda alegatorilor nu s-a incheiat”, „Suficiente dovezi pentru proces in Arizona”, „Abuzurile de vot in Wisconsin au afectat 220.000 de buletine de vot” si „FBI colecteaza date despre frauda electorala”.

Datorita acestui fapt, audienta sa in prime time a trecut de la o medie de 58.000 inainte de alegeri la 1,1 milioane dupa. Trump insusi a ajutat la lansarea acesteia, laudand reteaua si impartasindu-si povestile. Disponibil pe cablu in majoritatea caselor, precum si online, Newsmax a devenit flagelul Fox din dreapta.

Ruddy nu este miscat de fanatism. Este un om de afaceri care exploateaza o mina de bani si putere. „In aceste vremuri”, a spus el recent in The New York Times, „oamenii vor ceva care tinde sa-si afirme opiniile”. Si asta gaseste in acest univers alternativ de presupuse informatii in care, in ciuda tuturor dovezilor contrare si a potentialelor pagube aduse democratiei americane, lupta continua.