Dupa nefericitul dezastru din Iowa, astazi democratii respira usor cu o renumarare rapida si eficienta in New Hampshire. Sau mai degraba, unii respira usurati. Cu siguranta organizatia partidului nu este plina de liniste sufleteasca de victoria lui Bernie Sanders, care este astazi favoritul pentru a castiga primarele si a deveni cel mai de stanga candidat din istoria marilor partide. Nici dezastrul neatenuat al favoritului de pana acum, vicepresedintele lui Obama, Joe Biden, nu ar trebui sa-i ajute anxietatea. 

Invingatori

Bernie Sanders: Senatorul a ratat Iowa si trebuia sa castige New Hampshire. A reusit si deja se poate spune ca un socialist este favoritul pentru a-l infrunta pe Donald Trump la alegerile prezidentiale din noiembrie. Mai este un drum lung de parcurs, dar Sanders are banii si organizatia pentru a lupta pana la capat. Batalia lui cu Elizabeth Warren pentru a deveni candidatul de stanga al partidului merge in mod clar in favoarea lui. In plus, ii avantajeaza si diviziile din aripa moderata intre mai multi candidati.

Pete Buttigieg si Amy Klobuchar: Pete Buttigieg a surprins inca o data cu un impresionant loc al doilea, care uneori a amenintat sa se transforme intr-o victorie, ceva ce in urma cu doar cateva luni ar fi parut un vis. Fericirea lui este doar putin temperata de cealalta mare surpriza a noptii: Amy Klobuchar a fost a treia. La un moment dat un candidat va trebui sa fie „alternativa moderata” la aceste primare si Buttigieg stie ca este primarul unui oras mic, in timp ce Klobuchar este senator de 13 ani. Este clar cine ar prefera aparatul de partid, care mai comanda ceva. 

New Hampshire – La jumatate de ora dupa incheierea ultimelor urne, unul din patru voturi fusese deja numarat. Asa cum ar trebui sa fie, nu ca in Iowa. Eficienta linistita a acestui primar face ca procedura romantica, dar arhaica a caucus-urilor din Iowa sa roseasca. Dupa dezastrul de saptamana trecuta, exista o dezbatere foarte reala cu privire la daca Iowa ar trebui sa-si piarda pozitia de privilegiu in alegerea presedintilor. In acest moment, New Hampshire pare sa aiba mai multa simpatie.  

Invinsi

Joe Biden – Cand ai fost vicepresedinte si ai petrecut zeci de ani in primele linii ale politicii nationale, scaderea sub 10% in New Hampshire intra in categoria „umilitoare”. Povestea lui Biden seamana din ce in ce mai mult cu una pe care am mai vazut-o de mai multe ori inainte la primare; un candidat cunoscut, pe care toata lumea il considera favorit si care conduce confortabil sondajele nationale, dar care nu starneste entuziasm in primele state si ajunge sa se prabuseasca. Ultima lui speranta este ca Carolina de Sud, cu alegatorii afro-americani care i-au fost atat de loiali, sa-i dea ceva stralucire inainte de Super Marti. Dar pentru asta au mai ramas doua saptamani si campania lui, cu bani putini in banca, este la UTI.

Elizabeth Warren – La fel ca Bernie Sanders, Warren provine dintr-un stat vecin de New Hampshire, Massachusetts. Spre deosebire de Sanders, insa, el nu pare sa fi profitat de asta. Senatorul a coborat sub 10% din voturi, fapt care da alarma in orice campanie. Cea mai proasta veste pentru ea este ca distanta ei fata de Sanders creste si doar unul dintre candidatii de stanga va supravietui. Fiecare noua infrangere o aduce mai aproape de retragere.

Pentru un candidat cu scoruri mici, Iowa si New Hampshire este sa mori sau sa mori, sa faci o surpriza sau sa-ti faci bagajele. La mai putin de zece minute de la inchiderea ultimelor sondaje, Andrew Yang a anuntat ca campania sa s-a incheiat. Isprava lui a fost insuficienta, dar impresionanta: un antreprenor umil si necunoscut fara experienta politica a reusit sa construiasca o intreaga miscare in retele datorita propunerii sale de vedeta; un venit de baza universal de 825 EUR pe luna pentru fiecare american. Impreuna cu Yang, il paraseste pe senatorul Michael Bennet: un tip bun cu idei bune a carui campanie nu a luat niciodata viteza.

Pana in seara asta au vorbit doar state foarte albe, acum a venit randul diversitatii. Inainte de marele premiu din Super Marti, cu 14 state votand, avem reuniuni din Nevada in 10 zile si primarele din Carolina de Sud o saptamana mai tarziu. In primul dintre aceste state, unul din cinci participanti la caucusurile democratilor este hispanic, in timp ce in al doilea, mai mult de 60% dintre alegatorii primari sunt afro-americani.