Pozitia proasta a corpului nu este doar o problema estetica, ci poate afecta sanatatea si functia corpului. Aflati care sunt consecintele sale si cum va puteti imbunatati postura.

Pozitia corporala buna sau proasta, atunci cand stai, mergi sau stai in picioare, nu este importanta doar din motive estetice, ci joaca si un rol foarte important in sanatate.

In acest sens, poate duce la tulburari fizice si functionale care, daca nu sunt tratate la timp, afecteaza calitatea vietii. Acest lucru este confirmat de o investigatie efectuata de Spitalul Universitar Comandante Faustino Perez din Cuba.

In continuare, vom cunoaste efectele asupra sanatatii unei posturii proaste a corpului. Veti gasi, de asemenea, sugestii care sa va ajute sa va mentineti o pozitie buna si, in consecinta, sa va imbunatatiti sanatatea.

Ce este postura corporala proasta?

Postura este pur si simplu modul in care iti mentii sau sustii corpul, fie ca este in stare statica sau in miscare, cand stai sau dormi, cand mergi sau ridici greutati.

Pentru a intelege ce inseamna sa vorbim despre o postura corporala proasta, ar fi necesar sa definim ce este corect. Cu toate acestea, trebuie recunoscut ca acesta este un subiect asupra caruia specialistii nu pot fi de acord.

Oamenii de rand cred ca a fi drept sau foarte drept, ca soldatii sau balerinii, este cel mai bun. Cu toate acestea, aceste pozitii pot provoca si disconfort.

In general, postura corecta este considerata a fi cea mai potrivita pentru activitatea de desfasurat, care nu necesita efort excesiv si/sau care nu genereaza durere sau alte consecinte.

Efectele unei pozitii corporale proaste asupra sanatatii

Dureri lombare

Durerea de spate apare aproape intotdeauna atunci cand persoana sta mult timp asezat, cu spatele cocosat sau cand sta in picioare mult timp cu talia „rupta”.

Poate aparea si atunci cand transportati ceva greu, ceea ce genereaza presiune in diferite puncte ale corpului. De obicei, aceasta durere se poate raspandi la fese si uneori la picioare.

Va recomandam sa vedeti!

Disconfort in zona centrala a spatelui

Durerea de spate pe linia mediana este frecventa atunci cand stai cu o curba toracica exagerata sau cand stai in picioare mult timp, conform Institutului National de Artrita si Boli Musculo-scheletale si de Piele.

Pozitia proasta a corpului in acest caz este, de obicei, cu umerii mult inainte sau iesind din burta. 

Dureri de gat si cefalee

Durerea de gat si durerile de cap sunt destul de frecvente si se datoreaza adesea tensiunii musculare. Unele cercetari se concentreaza pe studiul celor din urma, care se numesc dureri de cap tensionate.

De exemplu, tensiune musculara excesiva pe articulatiile cervicale  atunci cand persoana se uita drept inainte pentru o lunga perioada de timp.

Uneori,  tensiunea musculara este cauzata de stres, care determina, de exemplu, o contractie continua a maxilarului.

Burta bombata

Multi oameni  merg sau stau din neatentie „impingand” pelvisul inainte.

Din punct de vedere estetic, aceasta postura proasta a corpului face  ca muschii abdominali sa se deplaseze inainte, provocand aparitia unei panse, chiar si la persoanele slabe.

Pentru a evita acest lucru, este necesar sa se caute  o pozitie buna a pelvisului fata de trunchi. Adica aliniati corect pelvisul si coloana vertebrala.

Cum iti poate afecta starea de sanatate o postura proasta?

Pozitia proasta a corpului poate provoca unele dintre urmatoarele consecinte:

  • Dureri de gat, umar si spate
  • Scoateti oasele si muschii din aliniament si afectati miscarea articulatiilor
  • Uzura pe coloana vertebrala, facand-o mai fragila
  • Reduce flexibilitatea si alungirea
  • Afecteaza echilibrul si, in consecinta, creste riscul de caderi si rani
  • Digestie si respiratie dificile, conform institutiei medico-informative a Bibliotecii Statelor Unite.

Evitati postura proasta si adoptati-o pe cea corecta

A avea o postura proasta a corpului creste riscul de ranire. Prin urmare, este foarte important sa inveti sa adopti o postura corporala mai buna in orice moment.

Pentru a va imbunatati postura corpului, iata cateva recomandari cheie:

  • Pozitia sezand: spatele drept, umerii inapoi si in jos si talpile picioarelor pe podea. Evitati obiceiul de a va incrucisa picioarele, deoarece poate altera circulatia si poate provoca picioare umflate, mai obosite si varice. In plus, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Nationala Kangwon din Coreea de Sud, ar putea ajunge sa genereze si scolioza pe termen lung. Ridica-te si mergi periodic.
  • Pozitia in picioare:  Erect, pieptul in sus si abdomenul contractat, deoarece muschii abdominali sunt cei care ajuta la stabilizarea corpului. Asigurati-va ca greutatea corpului este bine distribuita pe ambele picioare si ca bratele atarna in mod natural.
  • Cand mergeti:  tineti capul sus si gatul drept si evitati sa va uitati la pamant, deoarece poate provoca dureri de gat. Purtati pantofi comozi, cu tocuri joase.
  • Calea de rulare:  Modul corect de a pasi este mai intai cu calcaiul piciorului si apoi cu varful.
  • Cand alergati:  coatele sunt indoite in unghi drept, astfel incat miscarea bratelor sa insoteasca picioarele . Evitati impactul care apare la calcarea pe calcai.
  • Pozitia de dormit:  Pentru a dormi bine si a evita afectiunile, este mai bine sa dormi pe o parte si cu picioarele trase, deoarece iti  mentine coloana vertebrala intr-o pozitie corecta. Potrivit unui studiu publicat in prestigiosul Journal of Neuroscience, acest lucru ar aduce beneficii drenajului limfatic al sistemului nostru nervos central. In plus, Asociatia Spaniola de Otorinolaringologie se asigura ca dormitul pe o parte ar putea ajuta la  reducerea sforaitului enervant.