Freddie Mercury, solistul trupei Queen, nascut acum 65 de ani, pe 5 septembrie 1946, mort pe 24 noiembrie 1991, se numea, de fapt, Farrokh Bulsara. Deși activitatea acestuia a fost extrem de importanta și ca textier și compozitor, oamenii il cunosc indeosebi datorita vocii sale remarcabile, de tenor, și a prestațiilor sale live.

Care este povestea cantarețului?

Povestea lui Freddie incepe pe insula africana Zanzibar, una dintre fostele colonii britanice, acum parte a Tanzaniei. Parinții sai erau perși, din India, ceea ce explica de ce, la varsta de 7 ani, Freddie a fost trimis la școala in India, unde acesta a invațat sa cante la pian. La varsta de 17 ani, dupa Revoluția din Zanzibar, acesta, impreuna cu familia sa, s-a mutat in Anglia, la periferia orașului Feltham, in afara Londrei. Freddie a urmat cursurile de arta și design grafic la Ealing Art College, el fiind cel care a construit, apoi, emblema trupei Queen.

Dupa absolvire, Freddie a petrecut niște ani ca vanzator de haine second hand, a lucrat și la aeroportul Heathrow, dar s-a și alaturat mai multor formații, cum ar fi Ibex sau Sour Milk Sea. In 1970, in luna aprilie, acesta s-a imprietenit cu Brian May, chitarist, și Roger Taylor, baterist, care facusera parte din trupa Smile, punand astfel bazele trupei Queen. In acest moment, Freddie și-a schimbat numele de familie din Bulsara in Mercury.

Toate aceste momente din viața artistului sunt prezentate și in filmul documentar care ii este dedicat, Povestea nespusa a lui Freddie Mercury, o adevarata piesa de colecție pentru fani.

Conform declarațiilor date de David Wigg, un jurnalist independent, apropiat al artistului, celor de la Daily Mail, solistul trupei Queen era o persoana timida, careia ii era teama sa cunoasca oameni noi din pricina faptului ca nu voia sa ii dezamageasca. Acesta spunea ca „Nu vreau sa omor iluzia. Sunt un fel de cameleon. Cred ca este vorba de o combinație de mai multe personaje. Sunt un om al extremelor. Cand sunt pe scena, sunt cu totul altcineva. Nu exista jumatați de masura.

Trebuie sa fii un rock-star, nu poți greși cu nimic.” Tot acesta aduce mai multe informații despre femeia cu care Freddie și-a petrecut 6 ani, Mary Austin, inainte de a recunoaște ca este homosexual. Chiar și ulterior acestui moment, Mary a ramas una dintre cele mai importante prezențe in viața artistului, aceasta fiind singura in care Freddie avea incredere: „Viața mea este extrem de volatila. Singura mea prietena adevarata este Mary. Nu mai vreau pe nimeni altcineva.

De-a lungul anilor am devenit ursuz. Cu cat cunoști mai mulți oameni, cu atat ești mai dezamagit. Simt ca ma plimb prin lume plin de rani.”, ii marturisea artistul jurnalistului in 1984. Freddie și-a dorit-o mereu aproape pe Mary, motiv pentru care, chiar și dupa ce relația intima dintre aceștia a luat sfarșit, el i-a cumparat o casa de 500.000 de lire aproape de casa sa, doar pentru a se putea vedea des cu ea.

Freddie a fost bolnav de HIV timp de 7 ani inainte sa moara. Fiind un om extrem de discret, acesta a ținut ca boala sa ii ramana confidențiala, motiv pentru care medicamentele care il țineau in viața erau livrate in carcase de discuri, astfel incat nimeni sa nu banuiasca nimic despre starea lui. Freddie declara, spre sfarșitul anilor 1980, ca „Eram extrem de promiscuu, dar m-am oprit. Sexul era un ingredient necesar la ceea ce faceam atunci. Facea parte din toate acele lucruri care inconjurau muzica, iar eu am trait la maxim totul. Totul era facut in exces. Oricum, cred ca ar fi plictisitor sa ai 70 de ani. Daca mor maine, nu imi pasa. Am trait o viața plina. Iubesc ca i-am facut pe oameni fericiți, chiar și pentru o clipa.” Freddie a luat decizia de a muri in 1991, cand a incetat sa mai ia medicamentele care il țineau in viața. Testamentul sau prevedea ca toate bunurile sale sa ii revina iubitei din tinerețe, Mary Austen.

Cum este receptat Freddie Mercury de posteritate?

Un sondaj realizat de The Mirror indica faptul ca Freddie Mercury este cel mai apreciat muzician de rock al tuturor timpurilor. Trupa Queen a petrecut mai multe saptamani in varful topurilor britanice decat orice alta formație sau catareț, inclusiv Beatles sau Elvis Presley. Albumul Greatest Hits este cel mai bine vandut album din Anglia din toate timpurile. La nivel mondial, trupa are vanzari de aproximativ o jumatate de miliard de copii. Sondajele celor de la Sony Ericsson și Guiness World of Records indica faptul ca melodiile We are the Champions și Bohemian Rhapsody sunt cele mai bune melodii din toate timpurile.

In Elveția, la Montreux, fanii trupei Queen pot merge pentru a vedea statuia dedicata lui Freddie Mercury, realizata de Irena Sedlecka in 2003. Mai mult, in Regatul Unit, s-a tiparit un timbru regal, care face parte din seria Millennium Stamp, in onoarea artistului.

Freddie este un personaj important și in lupta impotriva HIV, caci, in primavara anului 1992, The Mercury Phoenix Trust a organizat Concertul tribut Freddie Mercury pentru prevenirea SIDA, care a adunat un public de 72.000 de persoane. Concertul a fost transmis in 76 de țari, inregistrand o audiența de peste 1 miliard de telespectatori.

Insa, cea mai bogata moștenire a lui Freddie Mercury este cea pe care ne-a lasat-o noua, tuturor, muzica lui. Am crescut cu melodiile celor de la Queen, ne-am declarat prima iubire pe fundalul sonor oferit de piese precum Love of My Life, Somebody to Love sau Crazy Little Thing Called Love, ne-am inveselit in momentele grele cu melodii precum Don’t Stop Me Now, Living on My Own, Radio Ga Ga, ne-am oprit o clipa pentru a ne gandi la noi la auzul unor melodii precum Bohemian Rhapsody, These are the Days of Our Lives sau The Great Pretender.

Queen și Freddie Mercury sunt parți importante din viețile noastre, ale tuturor, iar, pentru a ii mulțumi artistului pentru bucuriile pe care ni le-a adus, ar trebui sa ne dedicam, fiecare, macar 10 minute ascultarii unei piese Queen astazi, la celebrarea a 65 de ani de la nașterea celui care va fi, mereu, intemeietorul rockului de calitate.