Este convenabil sa mananci paste si orez noaptea? S-au spus multe despre aceste alimente la cina. Totusi, totul depinde de conditiile fiecarui individ. Va spunem mai multe despre asta.

O credinta larg raspandita in ceea ce priveste alimentatia este ca consumul de paste sau orez noaptea este contraproductiv, fie pentru ca te ingrasa, fie pentru ca dauneaza sanatatii. Adevarul este ca aceste alimente pot fi consumate in orice moment al zilei, dar trebuie sa o faci eficient.

Primul lucru de care trebuie luat in considerare este ca aceste produse sunt fundamental energetice. Prin urmare, functia sa este de a furniza energie sau de a ajuta organismul sa se refaca dupa un efort. Asadar, pe cat posibil ar trebui folosite in acest scop, lasand deoparte aroma lor.

Cand poti manca paste si orez noaptea?

Daca ziua ai mancat putini carbohidrati si ai facut miscare (mai ales dupa-amiaza), noaptea este un moment bun pentru a consuma aceste alimente. Functia sa principala va fi recuperarea. Acest lucru va ajuta la refacerea glicogenului muscular si hepatic, potrivit cercetarilor publicate in revista Current Molecular Medicine.

Daca nu, si daca revii la exercitii fizice intense in dimineata urmatoare, riscul de ranire musculara creste. Prin urmare, este esential sa ne asiguram ca nivelurile circulante de glucoza si glicogen muscular sunt adecvate inainte de exercitiile de mare intensitate.

Cu toate acestea, daca ideea este sa slabesti, reducerea carbohidratilor de la cina si exercitiile fizice pe stomacul gol pot fi o solutie posibila. Dar daca aceasta strategie este realizata, exercitiile de dimineata ar trebui sa fie de intensitate scazuta pentru a minimiza riscurile.

Consumul de paste si orez in timpul cinei poate fi o optiune buna in cazul sportivilor. De asemenea, atunci cand putini carbohidrati sunt consumati in alte momente ale zilei.

Consumul de paste sau orez noaptea are o functie energetica si se adreseaza, mai ales, sportivilor de natura anaeroba. Aceste tipuri de indivizi vor beneficia foarte mult de pe urma consumului acestor alimente si, de fapt, vor reprezenta o parte fundamentala a imbunatatirii performantei lor.

Este chiar necesar sa faceti aporturi mari de carbohidrati atunci cand efectuati o incarcare de glicogen inainte de o competitie. In aceste situatii, depozitele musculare si hepatice sunt mai intai golite timp de 24-48 de ore pentru a suprasatura ulterior rezervele si a profita de disponibilitatea acestor nutrienti in activitatea fizica. Acest lucru se precizeaza intr-un articol publicat in revista Nutrition Today.

Aceste strategii sunt tipice sporturilor de forta, sporturilor pe categorii de greutate sau rezistentei anaerobe. In plus, presupun consumul de orez si paste in cantitati mari, chiar si la cina.

Cand nu ar trebui sa mananci paste si orez noaptea?

In cazul persoanelor sedentare care nu fac sport in mod regulat, carbohidratii pe timp de noapte sunt de obicei putin functionali. Poate ca au mai mult sens in primele mese ale zilei, mai ales in vederea reducerii apetitului.

Totusi, noaptea, este mai bine sa le eviti si sa apelezi la alimente si legume de tip proteine. Mancaruri cu volum si densitate energetica scazuta care va permit sa mergeti la culcare fara pofta de mancare si sa va odihniti adecvat, dar care nu furnizeaza glucoza care nu urmeaza sa fie folosita sau depozitata sub forma de glicogen.

In acest fel, si conform cercetarilor efectuate in jurnalul Nutrients , a lua o cina timpurie si usoara este o strategie eficienta pentru a promova pierderea in greutate.

Pe masura ce trece anii, carbohidratii devin din ce in ce mai putin necesari. In schimb, cerintele de proteine ​​incep sa creasca pentru a preveni deteriorarea si distrugerea muschilor.

Din acest motiv pastele si orezul, atat noaptea, cat si in orice moment al zilei, devin alimente secundare sau reziduale in alimentatie, in spatele proteinelor si grasimilor.

Consumul de paste si orez pe timp de noapte ar trebui limitat la persoanele care fac sport cu cerinte fizice mari. In caz contrar, este inutil si poate duce la cresterea in greutate.

Si diabeticii?

In acest caz, este necesar sa se diferentieze tipul 1 de tipul 2. In cazul primului, este necesar sa se recurga la o ratie nocturna de carbohidrati pentru a controla curba glucozei.

Cu toate acestea, in cazul celor din urma, poate fi pozitiv sa eliminati carbohidratii din cina si chiar sa faceti anumite posturi. In acest fel, greutatea corporala va fi redusa si controlul glicemiei va fi imbunatatit, ceea ce va avea ca rezultat o ameliorare simptomatica a bolii si o reducere a complicatiilor asociate.

Puteti manca paste si orez noaptea cu moderatie

Puteti manca paste si orez noaptea atata timp cat scopul acestui aport este legat de practicarea sportului. In cazul persoanelor sedentare sau a persoanelor care doresc sa slabeasca, cel mai bine este sa reduceti cat mai mult aportul de carbohidrati.

Cel mai simplu lucru in aceste cazuri este sa nu le mananci noaptea, deoarece este mai putin probabil sa se simta foamea in timp ce dormi si, prin urmare, reducerea calorica va fi mai suportabila. Tine cont de asta!