Gustos, tonic, cu aroma racoritoare, marul este unul dintre cele mai hranitoare si energizante fructe. In lume exista, astazi, aproape 1.100 de tipuri de mar, iar in Romania sunt, de departe, cele mai cultivate si consumate fructe, aproape n fiecare livada crescand cel putin un mar.

In Antichitate, marul era considerat un mijloc de cunoastere, astazi el este o importanta componenta a hranei zilnice. Acest fruct ocupa locul al treilea, dupa productivitate, in lume, primele fiind portocalele si bananele. Marul exista in culori, forme, arome, soiuri diferite: bot de iepure, marul domnesc, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious etc. Unele soiuri le gasesti permanent, altele doar in anumite luni din an. Marul cel mai sanatos, crocant si aromat este cel proaspat cules din pom. La cumparaturi, alege merele cu o coaja intinsa, intacta, fara urme de lovire, culoare aprinsa, pulpa ferma si miros proaspat. Fructele pot fi consumate atat crude – mere rase cu diverse adaosuri, in salate, sub forma de suc, juice etc., sau in preparate cu legume, carne, placinte, sosuri, dulciuri – tort cu mere, strudel de mere, dulceturi, gem, marmelade, compot, jeleu sau mere la cuptor.

Merele proaspete stau la originea unor preparate lichide foarte apreciate: otet de mere cu miere, sucuri, cidru sau bauturi alcoolice. Merele pot fi pastrate circa doua saptamani, in locul cel mai rece din frigider – depozitate in pungi de plastic perforate si stropite cu apa. Nu trebuie tinute la un loc cu alte fructe. In casele cu pivnita, merele pot fi pastrate o perioada mai lunga, intr-un loc intunecat, racoros si uscat, la o temperatura intre 0 si 4 grade Celsius.

Din intelepciunea marului!

Nu-l curata de coaja; in ea sta puterea fructului. Intrucat marul continua sa se coaca si dupa ce e cules, pentru a-i asigura o viata mai lunga, dar si propetimea aromei, depoziteaza-l intr-un loc mai racoros. Nu-l curata si taia inainte de a-l consuma, pentru a evita procesul de oxidare. Fructul curatat isi mentine culoarea (nu se innegreste) daca-l pui intr-un suc format dintr-o parte zeama de lamaie si trei parti de apa. Consuma sucul de mere imediat dupa ce l-ai preparat. Mananca mere, chiar intre mese, spalate bine (s-ar putea sa fie stropite!). Merele depozitate astfel incat sa nu se atinga intre ele rezista mai mult. Merele curatate si tocate pentru salata nu se vor innegri la culoare, daca in prealabil se vor tine 10 minute in apa rece sarata. Merele coapte nu vor crapa si nu se vor lipi de tigaie daca vor fi intepate in cateva locuri, iar pe tigaie se va turna putina apa.

Salata de fructe de sezon

Ingrediente: doua mere, un ciorchine de struguri de masa, 4 prune mari, o para, o lingura de miere, doua linguri de zeama de lamaie, doua linguri de coniac.

Preparare: Se spala strugurii si se aleg boabele sanatoase. Merele, prunele si para se curata de coaja, li se scot samburii si se taie cubulete. Fructele se amesteca intr-un bol pentru salata. Se adauga mierea, zeama de lamaie si se stropeste cu coniac. Se lasa o jumatate de ora sa se macereze. Se serveste cu zahar caramelizat (frisca).

Budinca de orez cu mere

Ingrediente: 200 g orez, 1 kg mere, 4 linguri zahar, 160 g nuci tocate, 60 g stafide, 110 g unt, o lingura pesmet.

Preparare: Se curata merele taiate felii si se fierb cu zaharul pana scad bine. Separat, se fierbe orezul ales si spalat. Se unge apoi o forma, se presara cu pesmet si se asaza un rand de orez, un rand de mere si unul de nuci pisate. Ultimul rand este de nuci cu stafide. Se pune restul de unt deasupra si se coace in cuptor, la foc potrivit.

Piept de curcan (pui) cu mere si curry

Ingrediente: 250 g piept de pui de curcan dezosat, o ceapa mare taiata julien, 4 mere cuburi (decojite, curatate de seminte si interior), o lingura curry, 300 ml suc de rosii, 300 ml lapte, 3 linguri faina.

Preparare: Pieptul se fierbe si se taie fasii. Ceapa taiata julien se caleste cu merele, apoi, treptat, se adauga pieptul de curcan (pui), curry, sucul de rosii si sosul alb (preparat din lapte si faina). Se mai lasa 5-10 minute la fiert, pentru a se combina gusturile.

Salata de legume cu mere

Ingrediente: 1/2 varza dulce, 6 rosii, 2 ardei grasi (rosu si galben), 2 morcovi, 2 cepe, 3 catei de usturoi, o legatura patrunjel, o legatura marar, doua mere, sare, ulei, otet.

Preparare: Se curata si se spala varza, rosiile, ardeii, morcovii, ceapa, usturoiul si merele. Se taie varza fideluta, rosiile felii, ceapa si usturoiul marunt si ardeii inele. Se dau merele si morcovii pe razatoarea mare, se amesteca impreuna cu legumele taiate, se adauga verdeata tocata si, numai n momentul servirii, sare, ulei si otet.

Linzer cu mere

Ingrediente: 600 g faina, 300 g unt, 600 g zahar, 5 oua, doua plicuri praf de copt, doua kg mere, 150 g unt, coaja rasa de lamaie, 100 g gris, sare.

Preparare: Din faina, 300 g unt, 300 g zahar, oua, praf de copt si sare se prepara un aluat fraged, care se lasa sa se odihneasca doua ore. Din 2/3 din aluat se intind doua foi dreptunghiulare, care se asaza in doua tavi. Merele se curata de coaja, se dau pe razatoare, se pun intr-o cratita cu 150 g unt, 300 g zahar si coaja rasa de lamaie si se dau la foc. Cand in cratita s-a format suc, se adauga grisul. Se amesteca pana ce merele s-au calit. Se intinde cate un strat de mere deasupra foilor, iar din aluatul ramas se fac suluri cu diametrul de 8-10 mm, care se asaza peste mere in forma de gratar si se coace prajitura la foc potrivit. Se taie cat este calda si se aranjeaza pe un platou.