Manastirea Cotmeana, situata in judetul Arges, este cea mai veche manastire din Tara Romaneasca, a carei prima atestare documentara dateaza din 20 mai 1388, mai precis intr-un hrisov (act domnesc ce servea ca titlu de proprietate in Evul Mediu) al lui Mircea cel Batran catre Manastirea Cozia.

Initial, Manastirea Cotmeana a fost construita de domnitorul Tarii Romanesti, Radu I (1377-1389), iar ulterior Mircea cel Batran (1386-1418) a decis sa refaca biserica manastirii, lucrarile desfasurandu-se timp de 2 ani, din 1387 pana in 1389. De fapt, in perioada medievala, acest asezamant ortodox, cu obste de calugari, servea drept popas. Si astazi, serveste drept popas celor care doresc sa se opreasca pe drumul dintre Pitesti si Manastirea Cozia.

Situata in localitatea cu acelasi nume, Manastirea Cotmeana se afla la aproximativ 32 de kilometri de nord-vestul orasului Pitesti. Ctitorita de Mircea cel Batran cu hramul Buna Vestire si Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, ansamblul feudal a fost restaurat de Constantin Brancoveanu (1688-1714), domn al Tarii Romanesti, in anul 1711. Acesta ordona inlocuirea ancadramentelor de piatra ale ferestrelor, caci isi dorea, asa cum documentele vremii specifica, un loc care sa nu piara odata cu trecerea timpului. Ba chiar, in timpul ieromonahului Ilarion, se decide marirea pronaosului. Totodata, se adauga un pridvor pe latura nordica a bisericii, care si astazi poate fi admirat. Oricum, despre vechimea bisericii, sunt nenumarate teorii, una dintre ele sustinand faptul ca asezamantul ar exista inca din anul 1292, dovada stand si stilul arhitectural, chiar si numele de Cotmeana sustinand aceeasi teorie.

Ulterior, primele restaurari facute de autoritati, si anume de Directia Monumentelor Istorice, in 1922-1924, 1959 si 1972, au cautat pastrarea formelor initiale ale monumentului istoric, dorindu-se, in acelasi timp, o revitalizare a ansamblului. Modificari nu foarte semnificative s-au facut asupra bisericii, turnului si zidurilor de incinta. De pilda, portii de la intrare nu i s-au adus modificari mari, astazi, lasandu-ne impresia ca este poarta care duce spre Evul Mediu. De fapt, poarta de lemn este, de asemenea, una dintre atractiile turistice importante, datorita vechimii, dar si bunei conservari.

De mentionat este si ca in cadrul acestui ansamblu, se afla cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca, daruit de jupanul Dragomir in anul 1385. Clopotul are o istorie destul de captivanta. Dupa cum bine se stie, in timpul Primului Razboi Mondial, aliatii germano-maghiari au topit aproape toate clopotele, indiferent de vechime, cu exceptia unuia, care era cel mai vechi, si-anume cel din Manastirea Cotmeana. Se cunoaste si disperarea comunistilor, care in anul 1960, au topit si ei din clopote.

Politicile autoritare din Evul Mediu au facut Manastirea Cotmeana locul unor scene sangeroase. Mihnea cel Rau era in conflict cu boierii Craiovesti, astfel ca in ultima luna a iernii, in anul 1510, are loc lupta batalia dintre acestia chiar la aceasta manastire. Mihnea cel Rau scapa in cele din urma cu viata, si fuge, refugiindu-se in Transilvania, insa cu pretul infrangerii fiului sau, Mircea. Exista chiar si o usa secreta in biserica, ce servea ca loc de refugiu pentru domnitor, atunci cand viata sa era pusa in pericol.

La fel ca si celelalte manastiri, dorinta lui Alexandru I. Cuza de a reforma statul a dus la secularizarea averilor manastiresti si, implicit, Manastirea Cotmeana a devenit biserica parohiala, obligata de circumstante. Abia in primavara anului 1990, manastirea a fost redeschisa cu statutul initial. Si, desigur, si perioada comunista a contribuit la intrarea intr-un con de umbra a manastirii.

Dupa Revolutia din 1989, Episcopia Argesului a decis rectitorirea ansamblului ortodox. In acest fel, manastirea a devenit un adevarat centru monahal, cu ajutorul parintelui Staret Ioasaf si a binecuviosului Episcop Calinic, al Argesului si al Muscelului. Biserca Veche este un monument istoric, si langa aceasta, s-a mai construit o alta biserica, dar si chilii si gospodarii. Biserica noua poarta hramul Acoperamantului Maicii Domnului.

In fiecare saptamana, sute de turisti si crestini viziteaza manastirea, acest fapt datorandu-se in mare parte reputatiei si parintelui Ioasaf. In biserica se afla si o icoana, a Maicii Domnului, despre care se spune ca ar face minuni, dar la reputatia manastirii a contribuit si parintele Ioasaf, acesta fiind cunoscut mai degraba ca exorcist.

Biserica veche a manastirii nu este o cladire impusa, ci mai degraba este un monument care pare sa-si ascunda umbra timid. Zidurile manastiresti sunt la fel de vechi ca icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni. Acesta este si motivul pentru care atatia crestini aleg Manastirea Cotmeana sa se roage. Totodata, acest ansmablu ortodox este destul de controversat, din cauza exorcizarilor facute de parintele Ioasaf. Scenele desprinse din aceste ritualuri depasesc imaginatia oricarui regizor, in fiecare vineri, curtea manastirii fiind plina de oameni.

La Manastirea Cotmeana mai poposesc si oamenii care sufera de boli grave, cautandu-si alinarea si vindecarea. Unii dintre ei sunt atat de incercati de viata, incat numai o simpla vizita la manastire, intr-o zi de vineri, ne va determina sa-i multumim lui Dumnezeu pentru sanatate.