Cu trei ani mai tanara decat Pablo Picasso, sora lui Lola a fost o figura fundamentala in viata sa. De asemenea, initiata in practica artistica, ea a fost in prima etapa a lui Picasso principalul sau model feminin si mai tarziu gardianul lucrarilor sale. De-a lungul vietii, de altfel, au intretinut o mare corespondenta care, ca un fir din Ariadna, i-a tinut uniti. Acum, Lola este protagonista absoluta a unei noi expozitii la Muzeul Picasso din Barcelona.
Astazi, vineri, se deschide publicului aceasta expozitie, care serveste drept tusa finala a comemorarilor cu ocazia celei de-a 50-a aniversari de la nasterea Muzeului Picasso din Barcelona, constituita dintr-o donatie a familiei Vilato Ruiz-Picasso. la 8 mai 1970 in care au lasat mostenire orasului 236 de tablouri in ulei, 1.149 de desene, 17 caiete de desen sau 4 manuale cu desene si note, precum si 40 de lucrari ale altor artisti.
Gardian al operelor lui Picasso
Lola Ruiz Picasso poate fi vazuta de la certificatul de nastere, la 28 decembrie 1884 la Malaga, pana la primul desen al ei pe care l-a realizat fratele ei, datat 1 decembrie 1894, precum si zece tablouri semnate chiar de Lola, corespondenta inedita si diverse fotografii de familie niciodata prezentate publicului.
Dupa moartea mamei ei Maria, Lola si-a asumat rolul de „gardian al comorii”. O comoara care era sub forma de tablouri, desene si caiete, cele pe care Pablo le lasase la Barcelona cand s-a stabilit la Paris.
Odata, in cladirea in care locuiau la numarul 48 Paseo de Gracia, s-a raspandit vestea ca a izbucnit un incendiu si Lola a strigat „tablourile, picturile”, in timp ce unul dintre cei sapte copii pe care i-a avut cu Juan Bautista Vilato Gomez a tipat „Si dar noi?”
Fiind primul model pe care l-a folosit, Picasso a portretizat-o pe Lola intre 1894 si 1901 de 66 de ocazii. 37 dintre aceste lucrari pot fi vazute in actuala expozitie de la Muzeul Picasso
Anecdota, povestita de curatorul expozitiei, Malen Gual ilustreaza acest rol de „gardian” al mostenirii lui Pablo, sarcina pe care copiii sai au continuat-o dupa moartea acestuia, in 1958, pana la donatia orasului Barcelona in 1970.
Este doar un fapt care demonstreaza, potrivit curatorului, „marea dragoste pe care a simtit-o pentru fratele sau si opera sa”, si care poate fi urmarita prin fotografii ale amandurora, in copilarie, in care gesturi si priviri de admiratie si draga.
Primul model al lui Picasso
In A Coruna si Barcelona, unde familia Picasso s-a stabilit in 1895, Lola a inceput sa modeleze pentru Pablo. Intre 1894 si 1901, artistul a realizat un total de 66 de portrete ale lui, dintre care 44 sunt pastrate in muzeu si pana la 37 pot fi vazute in aceasta expozitie, precum pictura in ulei Prima Impartasanie , care o infatiseaza pe Lola culcata in biserica. strana in ziua in care a primit Euharistia.
In aceste tablouri, Lola nu mai este pur si simplu sora ei, iar imaginea ei devine un teritoriu pentru experimentare. Picasso o portretizeaza in ulei, stilou, pastel si acuarela, in diverse formate, de la caiet de schite pe panza.
In unele dintre aceste portrete, Lola isi mentine aspectul copilaresc, in timp ce in altele este reprezentata ca o tanara, punandu-si in evidenta feminitatea; Este cazul Lolei, sora artistului, inclusa in expozitia sustinuta la Sala Gran de Quatre Gats in februarie 1900.
Dincolo de a-si picta sora, imaginea Lolei devine un teritoriu pentru experimentarea tanarului Picasso.
Ultimul portret pe care Picasso l-a facut lui Lola dateaza din 1901 si coincide cu instrainarea artistului de casa familiei si cu utilitatea simbolista a Epocii Albastre. Dupa aceea, nu o va mai reprezenta.
Lola a venit sa picteze si in perioada dintre 1896 si 1900, zece lucrari fiind expuse in expozitie, desi probabil a plecat cand si-a cunoscut sotul.
„Lipiciul” familiei
Directorul institutiei, Emmanuel Guigon, si co-comisar impreuna cu Gual, subliniaza ca muzeul din Barcelona nu ar fi ceea ce este astazi fara interventia Lolei Ruiz Picasso, care, in acelasi timp, a fost legatura dintre familie care a fost in Malaga si cea care a calatorit la Barcelona, dupa cum se vede in scrisorile pastrate.
Tocmai aceasta corespondenta care este dezvaluita poate permite cercetatorilor sa patrunda in figura reala a lui Picasso, spune nepotul Lolei, Xavier Vilato, pentru ca literele sunt „cuvantul, sunt vocea oamenilor, cel mai tangibil lucru care exista”.
Datorita lor, relatia continua pe care a avut-o familia este clara si sunt incluse texte in care pictorul vorbeste despre cat a cheltuit pe tesaturi si culori cand a ajuns la Paris in 1901, si autoportrete pentru ca parintii sai. si sora a vazut cum era fizic.
Scrisori si fotografii
Vilato a mai anuntat ca in urmatoarele luni familia planuieste sa depuna „o mare parte” din corespondenta pictorului in muzeu pentru difuzare si studiu, pe langa textele de presa, astfel incat centrul sa fie „sursa principala” de documentare. figura lui Pablo Picasso.
O alta dintre imaginile care atrage atentia este o fotografie din 1934, a intregii familii Vilato-Ruiz cu Picasso , pe Paseo de Colon, intr-una dintre ultimele intalniri dintre cei doi frati, punctata de exil dupa Razboiul Civil.
Pe de alta parte, muzeul inaugureaza expozitia Vilato. Desene ale telefonului, o suta de compozitii ale fiului sau Javier, si el artist, al carui centenar de la nastere este marcat anul acesta si care a profitat de ocazie pentru a desena in timp ce vorbea la telefon.