Ministrul sef al Scotiei, Nicola Sturgeon, i-a cerut luni lui Boris Johnson sa solicite prelungirea perioadei de tranzitie convenita cu UE, programata pentru 31 decembrie. „Noua tulpina a virusului si toate consecintele ei ne fac sa ne confruntam cu o situatie profund grava, care necesita suta la suta din atentia noastra”, a spus Sturgeon.
„Ar fi de neconceput sa o amestecam cu Brexit”. Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, s-a alaturat petitiei, amintind ca spitalele capitalei sunt saturate si „intreaga tara trebuie sa se concentreze pe combaterea virusului”. Guvernul britanic a respins din nou ideea unei intarzieri.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, primul membru al cabinetului lui Johnson care a experimentat in avans haosul care se profileaza in Dover, portul de intrare si de iesire pentru o mare parte din comertul dintre Regatul Unit si Europa continentala, a raspuns categoric: o intarziere in tranzitie perioada, a spus el, „ar adauga combustibil focului” prin cresterea incertitudinii actuale. Shapps a subliniat chiar ca logistica de urgenta desfasurata in Kent si Dover in ultimele ore, pentru a atenua haosul din trafic a peste 5.000 de camioane paralizate, a facut parte din pregatirile puse in aplicare de luni de zile pentru a face fata unui posibil Brexit dezordonat. dovedit eficacitatea acestuia.

Johnson a profitat de o conferinta de presa convocata pentru a aborda situatia de la Dover pentru a-si stabili categoric pozitia cu privire la solicitarile de amanare a perioadei de tranzitie: „Vom fi fideli angajamentului nostru fata de Brexit pana la final. Negocierile cu Comisia Europeana sunt inca in curs, iar pozitia noastra nu s-a schimbat deloc. Vrem sa fim capabili sa ne controlam propriile legi si propriile noastre ape”, a spus el.

Vocea unanima de sprijin pentru Johnson din partea Partidului Conservator a inceput sa se sparga. Deputatul Simon Hoare, presedintele comisiei parlamentare pentru Irlanda de Nord, a cerut Guvernului sa se comporte matur: „Odata cu inrautatirea situatiei cauzata de covid-19 si la data la care ne aflam, as dori ca ceasul sa se opreasca. discutiile despre Brexit. Nu vom avea timp parlamentar sa discutam despre un posibil acord, iar pericolele pentru economia noastra ale unui Brexit fara acord sunt alarmante. A sosit momentul maturitatii”, a scris Hoare pe contul sau de Twitter.

Parlamentul European

Chiar daca Bruxelles-ul si Londra ajung la un acord privind acordul comercial post-Brexit, ratificarea acestuia va trebui sa astepte pana anul viitor. Cele doua grupuri principale ale Parlamentului European, popular si socialisti, au exclus luni aceasta prelucrare parlamentara a posibilului text inainte de 1 ianuarie din lipsa de timp pentru a efectua un control democratic suficient de riguros.

In timp ce echipele de negociere conduse de Michel Barnier, pe partea europeana, si David Frost, pe partea britanica, continua sa grabeasca termenul limita pentru a ajunge la un acord inainte de 31 decembrie, Bruxelles-ul trebuie sa caute acum si o formula care sa permita intrarea in vigoare a acestuia. provizoriu al posibilului acord sau vreo alternativa legala care sa evite haosul la frontiera din noul an daca noul tratat nu poate fi aplicat.

Aplicarea provizorie a acordului, insa, poate provoca un scurtcircuit institutional in procesul de ratificare, deoarece multi europarlamentari il considera o umilire si prefera ca textul sa nu poata fi aplicat pana nu are aprobarea parlamentara.

„Jocurile politice de la Westminster au pierdut prea mult timp”, a deplans liderul grupului Popular din hemiciclul european, europarlamentarul german Manfred Weber. „Acum este imposibil ca Parlamentul sa evalueze un acord inainte de sfarsitul anului si nu o sa-l aprobam fara alte prelucrari pentru ca este un text prea important”, a adaugat el.

In aceeasi linie, europarlamentarul spaniol Iratxe Garcia, liderul grupului Socialistilor si Democratilor din Camera Europeana, s-a exprimat: „Negocierile trebuie sa continue, dar Comisia Europeana trebuie sa gaseasca o formula juridica care sa garanteze un inceput ordonat al anului, fara un aplicarea provizorie a acordului”.

Se dubleaza presiunea asupra unor negociatori care continua sa se tocmeasca cu privire la cotele de pescuit in apele britanice si cu ultimele franje ale masurilor de garantare a concurentei loiale companiilor britanice pe piata europeana de la 1 ianuarie. La scurtul timp ramas pana la sfarsitul perioadei de tranzitie a Brexit s-a adaugat alarma provocata de aparitia unei noi variante a virusului in Regatul Unit, care a determinat majoritatea partenerilor comunitari sa-si inchida granitele pentru transportul din a insulei. Temutul haos de la granita de la sfarsitul anului a fost anticipat cu 10 zile si face reactia lui Johnson si mai imprevizibila.