Schimbari de ultima ora intr-un ritm ametitor. Summitul dintre Donald Trump si Kim Jong-un, luni seara la Singapore, progreseaza rapid chiar si fara sa fi inceput. 

Intr-un climat de optimism, potrivit propriilor cuvinte ale lui Trump, numirea istorica – care ar dura doua zile – a fost redusa la una in aceasta luni. Americanul isi va face bagajele imediat ce va termina agenda. Va vorbi cu presa si va reveni marti, cand trebuia sa faca miercuri.

Summitul va incepe marti la ora 9.00 (luni la 22.00 in Argentina) cu o strangere de mana intre Trump si Kim, o imagine care va calatori cu siguranta lumea cu viteza luminii.

Apoi va avea loc o lunga intalnire bilaterala cu consilierii si, in sfarsit, un pranz de lucru, a anuntat Casa Alba. Discutiile dintre cele doua parti, se arata intr-o nota oficiala, „sunt in desfasurare si au progresat mai repede decat se astepta”.

Faptul ca negocierile cu Coreea de Nord se misca „mai repede decat se anticipa” pare sa explice decizia lui Trump de a parasi Singapore marti dupa-amiaza, desi planuise sa plece miercuri dimineata, a raportat Casa White.

Intr-o declaratie, presedintia SUA a spus ca Trump va vorbi cu presa marti, dupa intalnirea cu Kim, si va pleca la aproximativ 20:00, ora locala, spre Statele Unite.

S-a raportat ca Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-un se afla in Singapore pentru a face pregatiri pentru o intalnire care ar putea defini nu numai soarta a milioane de oameni, ci si propriul lor viitor politic.

Trump a prezis un rezultat „bun”, iar Kim si-a petrecut ziua departe de lumina reflectoarelor, in timp ce cele doua parti finalizau pregatirile pentru intalnire.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat ca intalnirea va fi inceputul unui proces care va „pregati terenul pentru viitoare discutii”.

Aceasta va fi prima intalnire intre un lider nord-coreean si un presedinte american in exercitiu. In Singapore, orasul-stat insular care gazduieste intalnirea, anticiparea a fost palpabila. Multi oameni au asteptat luni pe strazile curate, fluturand telefoanele in timp ce Trump se indrepta catre o intalnire cu prim-ministrul singaporez Lee Hsien Loong.

Sunt discreti si prezenta lor trece de obicei destul de neobservata in Singapore, dar cu aceasta ocazie autoritatile orasului-stat asiatic nu au ezitat sa-i mobilizeze. Gurkhas, una dintre cele mai inversunate grupuri etnice de razboinici de pe planeta, fac parte din contingentul de elita desemnat sa protejeze varful.

Sunt un grup mic, dar foarte respectati in Singapore. Ei nu ajung la 2.000 de membri, din cei 15.000 care alcatuiesc politia locala, dar constituie nucleul fortelor speciale ale acestui oras-stat. Un organism dedicat luptei impotriva terorismului si protectiei personalitatilor, printre alte misiuni.

Se disting prin cele mai avansate arme de precizie si inseparabilul kukri, un cutit urias curbat, lung de aproximativ 30 de centimetri, care este arma lor traditionala de lupta. Kukri, conform traditiei, trebuie sa varseze sange de fiecare data cand este extras.

Acum nu o dezvelesc niciodata, dar curajul si capacitatea lor de lupta au determinat armata britanica, in secolul al XIX-lea, sa-i recruteze pentru a-si apara steagul si coloniile. De atunci au participat la nenumarate conflicte razboinice. Au luptat in ambele razboaie mondiale, in Insulele Falkland si, mai recent, in Afganistan, iar astazi mai servesc in armatele Marii Britanii, Indiei si Nepalului, precum si in Brunei si Singapore.

Intalnirea dintre presedintele Statelor Unite si liderul Coreei de Nord i-a scos din sediul lor din Singapore. Acestia se vor ocupa de securizarea hotelurilor in care sunt cazati cei doi lideri si delegatiile acestora, precum si a intregului perimetru de securitate in care se va desfasura summitul. „Sunt cele mai bune pe care le are Singapore de oferit”, a spus recent despre ei Tim Huxley de la Institutul International de Studii Strategice.

Intr-o societate multietnica precum cea din Singapore, cu colectivitati indiene, arabe si chineze, Gurkhas sunt respectati pentru impartialitatea lor. „Sunt rezistenti, vigilenti si statornici” si opereaza „in intreaga gama de operatiuni paramilitare pentru a ajuta la protejarea Singapore”, se arata pe site-ul politiei.