“Aceasta este o misiune comuna de a distra 200 de milioane de oameni care privesc acasa.” Pentru cantareata norvegiana TIX, concursul Eurovision din anul acesta de la Rotterdam este extrem de simbolic, avand in vedere prin ce trece lumea.

,,Cred ca toti simtim un sentiment de responsabilitate fata de toata lumea care ii urmareste”, spune el.

Este un sentiment ecou de multe dintre cele 39 de actiuni care concureaza la cel mai popular eveniment de muzica live din lume, care a revenit dupa anularea anul trecut.

Multi dintre ei – cum ar fi James Newman din Marea Britanie – se pregatesc de aproape doi ani pentru acea performanta make-or-break pe scena Eurovision.

Eurovision 2021 este unul dintre cele mai importante evenimente live care au avut loc pana acum in pandemie, prezentand o provocare logistica care trebuie sa echilibreze siguranta publica cu dorinta de divertisment.

O emisiune la scara larga a fost exclusa la inceputul acestui an, insa ,,anularea din nou nu a fost niciodata o consideratie”, potrivit Martin Osterdahl, supraveghetorul executiv al Eurovision.

“Totul este o parte a revenirii la normal. Am spus mereu, indiferent ce se intampla cu pandemia, vom avea un concurs de cantece”.

Lumina verde a Eurovision a insemnat o a doua lovitura pentru multe dintre actele de anul trecut. Dintre cele 39 de tari participante, 26 si-au reselectat intrarea in 2020.

,,De indata ce a fost anulat, am vrut sa o fac din nou”, spune James Newman pentru Radio 1 Newsbeat.

“M-am simtit atat de bine anul trecut si jocul meu final a fost intotdeauna pe acea scena in fata tuturor acelor oameni.”

Toata lumea a trebuit sa scrie o piesa noua, iar James spune ca piesa sa, Embers, este o metafora a concursului.

Majoritatea actelor se desfasoara la Rotterdam repetand mai mult de o saptamana si urmeaza indrumari stricte pentru a evita un focar Covid. Tarile se afla in asa-numitele bule de delegatie si nu li se permite sa se amestece cu nimeni din afara lor.

,,Eu si echipa mea ne testam reciproc in fiecare zi”, spune Stefania, intrarea in Grecia.

“Suntem foarte atenti unul cu celalalt. Toata lumea isi pastreaza distanta si respecta alegerile celuilalt. Nu imbratisez pe nimeni.”

Acelasi lucru este valabil si pentru Vasil, care reprezinta Macedonia de Nord, care a ramas complet departe de oameni. ,,Trebuie sa urc pe scena respectiva”.

Aceste protocoale de siguranta au fost puse in actiune atunci cand un membru al delegatiilor poloneze si islandeze (care stau in acelasi hotel) a intrat in izolare dupa ce s-a dovedit pozitiv pentru Covid-19.

Ulterior, restul echipelor lor au fost nevoiti sa puna in carantina in timp ce asteapta propriile rezultate ale testului PCR.

Ca masura de precautie, delegatiile malteze si romane – de asemenea, cazate in acelasi hotel – au evitat un eveniment de ceremonie de deschidere in oras.

Inainte sa apara vestea cazului pozitiv, Dadi Freyr din Islanda ne-a vorbit despre intoarcerea la concurs cu supergrupul sau Gagnamagnid.

Piesa lui Dadi, 10 Years, este un omagiu adus sotiei sale si, desi nu se abate prea mult de la intrarea sa din 2020 Think About Things, atitudinea sa DIY fata de Eurovision si stilul unic i-au adus mii de fani.

,,Abordarea noastra fata de Eurovision este mai mult este mai mult”, spune Dadi, care spera sa ajunga la marea finala a concursului din 22 mai.

“Incercam sa strangem orice este clasicul Eurovision in performanta noastra. Toate luminile, toate culorile, toate piro-urile … si toata prostia.”

Dupa un rezultat negativ pe site-ul de testare al evenimentului, Benny Cristo din Republica Ceha tipa ,,sa facem asta!”

El a calatorit la concurs cu delegatia sa intr-un autobuz din Praga care ,,nici macar nu s-a oprit la benzinarii”, astfel incat sa poata ramane ,,foarte in siguranta”.

De asemenea, a pus in carantina doua saptamani inainte de a calatori. ,,Doar a fi aici este deja o binecuvantare”, ne spune el.

Jurnalistii trebuie sa urmeze si controale stricte – purtand masti atunci cand nu sunt la birouri si asigurandu-se ca toate interviurile sunt distantate social.

De obicei Eurovision este plin de mini concerte, petreceri si evenimente, dar de data aceasta artistii isi petrec cea mai mare parte a timpului in camerele lor de hotel.

Aici Destinul, care reprezinta Malta cu imnul de imputernicire Je Me Casse, si-a incalzit vocea puternica.

“De fapt, imi intrebam antrenorul vocal daca as deranja oamenii din hotel pentru ca imi faceam exercitiile vocale mereu. Dar asta trebuie sa facem.”

Ea spune ca organizatorii Eurovisionului ,,au aratat foarte clar ca trebuie sa respectam regulile” si toate delegatiile trebuie sa obtina autobuze prestabilite intre hotelurile lor si locul de desfasurare.

Daca vrei sa ii cunosti idolii? Lizzo, Beyonce si Aretha Franklin. ,,Ei aduc ooomph”, spune ea.

Coronavirus a afectat diferit fiecare artist, dar este clar ca Eurovision va fi un moment urias pentru industria evenimentelor live.

Jendrikul german a fost un actor de teatru care s-a trezit complet lipsit de munca si altii – cum ar fi trupa rock italiana Maneskin – nu au mai jucat un spectacol de mai bine de un an.

Guvernul olandez a permis unui numar maxim de 3.500 de oameni sa urmareasca fiecare semifinala si marea finala.

“Este pentru prima data cand avem ocazia sa jucam un eveniment atat de mare. Abia asteptam sa ne intoarcem in fata unui public pentru prima data”, spune Victoria De Angelis a grupului.

Ca parte a masurilor pentru pastrarea in siguranta a tuturor Covid, fiecare tara a filmat o performanta de rezerva, care poate fi utilizata in caz de urgenta.

Asta va folosi Australia noaptea, deoarece restrictiile de calatorie inseamna ca cantareata Montaigne nu poate ajunge la Rotterdam.

A fost selectata initial pentru 2020 si spune ca este ,,de doua ori pe doua” ca nu a reusit sa atinga fizic scena Eurovision.

“Am acceptat-o   acum. Nu este ideala pentru competitie, dar sunt mandru de melodie si oamenii pot sa o vada interpretata, doar intr-un mod diferit.”

,,Din cauza lui Covid este greu sa exersezi muzica”, spune Barbara Pravi, intrarea franceza.

“Nu avem emisiuni si este greu sa iti punem piesa online cand atat de multi alti artisti fac acelasi lucru. Participarea la Eurovision este o sansa imensa pentru mine.”

Exista o multime de hype in jurul intrarii sale – Voila – care este in prezent una dintre favoritele la castig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here