Aproape toate titlurile despre Golful Persic sunt preluate de Arabia Saudita si printul sau mostenitor, Mohamed bin Salman, mai ales dupa uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi in consulatul din Istanbul. Dar daca vrem sa stim cine este cel mai influent conducator din Orientul Mijlociu, trebuie sa calatorim mai spre est, sa intram in Emiratele Arabe Unite – noua resedinta a lui Juan Carlos de Borbon de cand a parasit Spania – si sa-i observam conducatorul maxim, Printul Mohamed bin Zayed, care este nimeni altul decat principalul mentor politic al lui Bin Salman.

Bin Zayed a fost varful de lance al monarhiilor absolutiste din Golful Persic impotriva Primaverii Arabe. Datorita influentei sale asupra printului saudit, el a facut ca acele regimuri conservatoare aliate cu SUA sa se uneasca impotriva Fratiei Musulmane din intreaga regiune, a fost decisiv in sprijinirea loviturii de stat care a pus capat guvernului islamist din Egipt si a lansat impotriva Yemenului cand militiile siite din Egipt. Houthiii erau pe cale sa preia puterea in acea tara. Odata cu decizia de a initia relatii diplomatice cu Israelul, Bin Zayed se pregateste de posibila victorie a lui Joe Biden la urmatoarele alegeri americane si de a continua sa fie un partener esential pentru SUA, chiar daca la Casa Alba are loc o schimbare de partid.

Emiratele au participat impreuna cu Arabia Saudita la invazia Yemenului, care a distrus tara si a trimis milioane de oameni in saracie. Desele bombardamente aeriene cu numeroase victime civile au fost responsabilitatea sauditilor. Emiratii, cu o Armata mult mai pregatita, au participat la diferite operatiuni in sudul tarii, pentru care au angajat si mercenari africani, in special din Sudan. Libia este un alt razboi in care Emiratele au avut un rol proeminent. Pornind de pe pamantul egiptean, avioanele sale au efectuat numeroase misiuni de bombardare pentru a sprijini trupele generalului Haftar, care in ultimele luni a esuat in incercarea de a lua Tripoli si de a-si asuma puterea deplina.

Emiratele au o populatie de aproape zece milioane de locuitori, dintre care doar 11% s-au nascut in tara si, prin urmare, au toate drepturile de cetatenie. Peste 60% provin din Asia de Sud si formeaza armata muncitorilor: 2,6 milioane au venit din India, 1,2 milioane din Pakistan. Nu conteaza cat timp petrec intr-unul dintre cele sapte emirate care alcatuiesc aceasta confederatie. Ei vor fi intotdeauna cetateni de clasa a doua. Ei sunt cei care tin economia in functiune. Imigrantii sunt legati de sistemul kafala , prin care sunt sponsorizati si complet dependenti de un angajator sau individ din Emirate, facandu-i victime frecvente ale exploatarii prin munca.

Modernizarea economica este mult mai avansata in Emirate decat in ​​Arabia Saudita. Petrolul si gazele au fost cele care au propulsat economia tarii, dar acum ele reprezinta 25% din veniturile acesteia. Abu Dhabi si Dubai au devenit centre financiare esentiale pentru relatiile economice dintre Europa si Asia. Dubaiul este de zeci de ani si principalul centru de divertisment din Golf, locul unde este usor sa consumi bauturi alcoolice in cluburi de noapte, pe langa alte placeri netolerate de legile Emiratului. Este unul dintre motivele pentru care Dubaiul primeste 15 milioane de turisti pe an.

Strainii ar trebui sa stie ca nu este o destinatie turistica normala. Sarutul in public este considerat o infractiune care pentru ei poate duce la deportarea din tara, asa cum s-a intamplat in mai multe randuri. Unele femei straine care au fost violate au descoperit ulterior ca nu numai ca infractiunea nu a fost investigata, dar au fost acuzate de consumul de alcool intr-un loc interzis sau de relatii sexuale extraconjugale.

Homosexualitatea este ilegala in Emirate. Relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex se pedepsesc cu pana la paisprezece ani de inchisoare in Abu Dhabi si zece ani in Dubai.

O metoda traditionala de pedeapsa este pedepsirea biciului pentru numeroase infractiuni. O suta de bici este pedeapsa obisnuita pentru adulter sau pentru a face sex cu cineva cu care nu esti casatorit. Optzeci pentru un musulman daca este prins consumand alcool (de obicei nu se intampla cu milionarii din alte tari musulmane care viziteaza tara si beau in hoteluri si restaurante). Optzeci, de asemenea, pentru conducerea in stare de ebrietate.

Persecutarea dizidentilor

Disidenta politica este persecutata aspru. Organizatiile pentru drepturile omului denunta ca practica torturii – cu batai si socuri electrice – este comuna in sectiile de politie si inchisori. O incercare timida de a purta idealurile Primaverii Arabe a fost rapid anulata. O suta de activisti au semnat o petitie adresata autoritatilor pentru a cere inceperea unui proces de reforme democratice. Multi au fost inchisi, tinuti in spatele gratiilor saptamani sau luni si in cele din urma condamnati la pedepse lungi de inchisoare. Unul dintre ei, Ahmed Mansur, a fost arestat din nou in 2017. Un an mai tarziu, a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru „publicarea de informatii false sau manipulate pe retelele de socializare” impotriva guvernului. In prezent, el este inca in inchisoare.

Nu exista nicio indoiala ca represiunea este modernizata. In 2019, milioane de oameni din intreaga lume, majoritatea din Emiratele Arabe Unite, au descarcat o aplicatie de mesagerie numita ToTok. Luni mai tarziu s-a aflat ca compania care a lansat-o pe piata face parte dintr-o companie de informatii cibernetice din Abu Dhabi numita DarkMatter, in care lucreaza agenti de informatii emirati si fosti membri ai NSA si ai serviciilor secrete israeliene. ToTok este de fapt un instrument de supraveghere in masa care va permite sa urmariti mesajele, locatiile geografice si imaginile utilizatorilor sai. FBI investigheaza DarkMatter in SUA pentru posibila sa implicare in crime de spionaj cibernetic.

Investitiile in inteligenta cibernetica si angajarea de experti americani si israelieni au permis Emiratelor sa fie in fruntea tehnologica in aceste domenii. Agentiile sale de securitate au fost implicate in campanii impotriva guvernului Qatar si au colaborat cu guvernul saudit in persecutarea activistilor pentru drepturile femeilor. Cu cateva saptamani inainte ca Arabia Saudita sa permita femeilor sa conduca, cei care au participat la campania pentru acest drept au inceput sa fie arestati. Guvernul Emiratelor l-a retinut pe Loujain al-Hathloul, cel mai cunoscut dintre toate, in Abu Dhabi, a urcat-o intr-un avion si a transferat-o in Arabia Saudita, unde a fost inchisa. Familia ei a denuntat ca a fost torturata pentru ca a refuzat sa fie eliberata in schimbul renuntarii la principiile ei. Astazi este inca in inchisoare.