Poti planta merii cand doresti, atat primavara dar si toamna cand temperatura solului este peste 5-10 grade celsius. In primul rand trebuie sa alegi soiul de mar care il doresti, ai putea sa alegi soiuri cum ar fi Red Delicious, Golden Delicious sau Honeycrisp insa este bine sa te interesezi ce soiuri de mar merg plantate in zona unde locuiesti. Dupa ce ti-ai ales soiul de mar care vrei sa il plantezi trebuie sa cumperi puieti si in functie de soi in 4-5 ani vei obtine prima recolta.

In functie de soi, merii trebuie plantati la 6 – 10 metri distanta intre ei si in momentul cand vei planta puietii trebuie sa sapi o groapa indeajuns de adanca incat sa intre in totalitate radacinile pomului. Anual la puietii de mar trebuie sa li se acorde un tratament special astfel ca trebuie udati, trebuie aplicat un fertilizator pentru ca marul sa isi poata extrage elementele nutritive necesare cresterii si de asemenea trebuie ca pomul sa fie taiat pentru a-si forma coroana. Se poate obtine profit si din vanzarea merelor insa numai daca vei planta meri pe suprafete foarte mari.

Romania este printre principalele tari producatoare de mere insa productia anuala este destul de scazuta fata de alte tari precum Franta, Italia, Germania sau Turcia unde productia anuala este de 5 ori mai mare decat in tara noastra. Depinde ce soiuri de mar vei planta pentru unele soiuri de mar sunt mult mai rezistente in fata bolilor si nu o sa mai fie nevoie sa folosesti substante chimice. De exemplu putregaiul fructelor este o boala ce se abate anual asupra merilor insa daca vei planta soiuri precum Karolka, Tirolka sau Sari Sinap pomii or sa fie mult mai rezistenti si este posibil sa nu fie nevoie sa aplici nici un tratament pentru acest tip de boala.

Fainarea este o alta boala prezenta la meri insa soiuri precum Sari Sinap, Cretesc sau Parmen auriu au o rezistenta mult mai mare in fata unor astfel de boli si nu mai este nevoie sa investesti prea multi bani in tratamente chimice. Cele mai importante boli ce se abat asupra merilor sunt monilioza, focul bacterian, boala plumbului, fainarea, ulceratia ramurilor sau rapanul. Focul bacterian este o boala ce poate fi transmisa prin intermediul insectelor si se manifesta prin faptul ca floarea marului se ofileste si cade. Monilioza este tot o boala ce poate compromite in totalitate plantatia de meri pentru ca ataca atat fructele cat si frunzele si ramurile.

Toate bolile ce apar la meri pot sa provoace pierderi majore de aceea preventiv se pot face tratamente chimice. Pe langa bolile ce apar sunt si anumite insecte ce pot provoca dauna in plantatiile de meri astfel ca principalii daunatori ai merilor sunt gargarita florilor de mar, puricele melifer, inelarul, paduchele verde al marului si paduchele de San Jose. Singura solutie pentru combaterea insectelor este utilizarea de substante chimice. Din ceea ce zici doresti sa plantezi doar 4-5 meri insa tinand cont ca prima recolta o vei obtine dupa 4 ani mai bine faci un test al pamantului pentru a vedea ce soiuri de mar merg cultivate in zona unde locuiesti.

Se poate obtine un profit considerabil si din vanzarea merelor pentru ca la un hectar de teren plantat cu meri se pot obtine pana la 60 de tone de mere anual. Se estimeaza ca la o livada de meri ce se intinde pe o suprafata de un hectar trebuie sa investesti anual minim 5000-6000 de euro pentru a obtine o productie de calitate. Totul depinde de tine si de cat de mult iti doresti sa incepi o afacere in acest domeniu.