Premierul japonez Yukio Hatoyama si cel chinez Wen Jiabao au cazut de acord, pe 31 mai, sa creeze o linie telefonica directa, ca urmare a seriei de incidente maritime, si sa relanseze discutiile privind explorarea in comun a zacamintelor submarine, informeaza AFP.

Cele doua puteri asiatice incearca, fiecare, sa isi asigure aprovizionarile in resurse miniere si energetice, de aceea isi disputa anumite zone ale Marii Chinei de Est, unde se intersecteaza zonele lor economice exclusive.

“Premierul nostru a subliniat ca recentele activitati ale Chinei in apropierea Japoniei au suscitat o oarecare neliniste”, a declarat un responsabil al Ministerului japonez de Externe.

Premierul japonez “a cerut ca astfel de actiuni sa nu se mai repete”, a adaugat acelasi responsabil, precizand ca Wen nu a dat inca niciun raspuns.

“Cele doua parti au cazut de acord sa creeze o linie directa pentru a putea sa vorbeasca la telefon fara intarziere. Partea chineza a anuntat ca este gata oricand sa schimbe puncte de vedere asupra subiectelor importante”, a punctat responsabilul japonez.

“Telefonul rosu” va face legatura directa intre liderii politici si nu intre responsabilii militari, asa cum dorea guvernul de la Tokyo.

Japonia este ingrijorata de dezvoltarea foarte rapida a armatei chineze si solicita mai multa transparenta privind cheltuielile militare ale puternicului sau vecin.

Hatoyama si Wen au mai cazut de acord sa reia discutiile privind exploatarea in comun a zacamantului de petrol si gaz Shirakaba (Chunxiao in chineza), situat exact pe linia de demarcatie dintre zonele lor economice exclusive.

De la adoptarea acordului din iunie 2008, nu a fost facut niciun progres, Japonia reprosandu-i Chinei ca a initiat singura operatiuni in aceasta zona, fara a mai astepta ca diferendul sa fie rezolvat.

China si Japonia isi mai disputa si suveranitatea Insulelor Senkaku (Diaoyu in chineza), care sunt situate intre Japonia si Taiwan.

Pe plan regional, Hatoyama i-a cerut din nou lui Wen sa sustina eforturile comunitatii internationale in vederea sanctionarii Coreei de Nord, acuzata ca a scufundat o corveta sud-coreeana in luna martie, incident care s-a soldat cu 46 de morti.

China, cel mai apropiat aliat al regimului de la Phenian, a rezistat, pana in prezent, tuturor presiunilor de acest fel, preferand sa faca apel la calm pentru a evita agravarea situatiei la granitele sale.