O companie americana specializata in biotehnologie a primit unda verde pentru lansarea primului test clinic din Europa care sa fie realizat pornind de la celule stem embrionare umane, el avand drept obiectiv gasirea unui tratament pentru o afectiune a vederii.

Compania Advanced Cell Technology (ACT) a anuntat, pe 22 septembrie, ca testul clinic va avea loc la Moorfields Eye Hospital din Londra, pe un esantion de 12 pacienti ce sufera de boala Stargardt, o forma de degenerescenta maculara ce provoaca o anumita forma de cecitate in randul tinerilor.

“Aceasta este pentru prima data cand este acordata o autorizatie pentru un test clinic cu celule stem embrionare” in afara Statelor Unite, a marturisit Bob Lanza, responsabil stiintific al laboratorului ACT.

ACT a inaugurat primul sau test clinic realizat pornind de la celule stem embrionare in noiembrie 2010, in Statele Unite, pentru a trata aceeasi afectiune.

Pana in acest moment, doar doi pacienti americani au participat la acest test, dar “noi suntem foarte multumiti de rezultate si suntem in curs de a programa doua noi teste pe alti doi pacienti”, a adaugat Lanza, citat de AFP.

Celulele stem embrionare sunt prelevate de la embrionul uman in primele sale zile de dezvoltare, ele fiind numite astfel deoarece se afla la originea tuturor celorlaltor tipuri de celule ale organismului.

In opinia mai multor oameni de stiinta, testul clinic ce va fi efectuat la Londra reprezinta cea mai mare speranta in tratatrea de patologii precum diabetul, Parkinson, Alzheimer sau paralizia provocata de accidentarea la coloana vertebrala

Finantarea testului din Statele Unite s-a realizat dupa opt ani de interdictii impuse de fostul presedinte american George W. Bush din motive morale si religioase; testul a primit autorizatia de a fi efectuat de la actualul presedinte, Barack Obama, in 2009.

Atat in Statele Unite, cat si in Europa dezbaterile ideologice pun serioase probleme dezvoltarii acestei ramuri. Opozantii sai sunt de parere ca viata incepe inca din momentul conceperii ei, astfel ca se impotrivesc oricaror studii ce ar putea duce la disctrugerea embrionului.

Boala Stargardt afecteaza intre 80.000 si 100.000 de persoane din Europa si Statele Unite, ceea ce face din ea una dintre cele mai raspandite patologii de cecitate juvenila.

Aceasta boala este ereditara si poate aparea de la frageda varsta de sase ani, pana in prezent nefiind cunoscut vreun remediu pentru a o combate.

Testele efectuate in acest sens de ACT pe cobai au demonstrat o imbunatatire cu 100% a vederii acestora, cu alte cuvinte animalele si-au recapatat vederea “aproape normala” si, foarte important, fara efecte secundare.