Una dintre opririle din calatoria noastra de noua zile cu masina in Costa Rica a fost in micul oras Monteverde. Motivele sunt diverse. Primul motiv este pentru ca este un loc interesant care ne-a prins pe drumul dintre Rio Celeste si urmatoarea oprire din excursie, care a fost Parcul National Manuel Antonio. Restul au de-a face cu farmecul unui loc foarte diferit de restul tarii si cu posibilitatea de a face niste activitati foarte interesante in mijlocul naturii.

Este adevarat ca unii calatori recomanda pe forumuri si alte bloguri sa nu viziteze Monteverde deoarece poate dezamagi in comparatie cu alte colturi ale tarii. Fara indoiala ca la prima vedere natura nu este la fel de exuberanta ca in alte locuri, dar consider ca sa stai peste noapte si daca esti si tu pe drum pe itinerarul care urmeaza sa fie efectuat, este mai mult decat varianta interesanta.

Primul lucru de stiut in Monteverde este ca nu ne aflam in fata unui parc national ca in restul punctelor turistice din Costa Rica. Spatiile naturale din acest loc sunt rezervatii private in care societatile de management isi desfasoara propriile activitati. Prin urmare, trebuie sa treci prin cutie da sau da.

Unde sa stai in Monterverde?

Pentru a ramane in acest colt al tarii din America Centrala, exista optiunea orasului Monteverde insusi si a orasului din apropiere Santa Elena. Acesta din urma are o atmosfera foarte turistica cu numeroase restaurante, magazine etc. Am optat pentru hotelul El Viandante, un mic stabiliment condus de Renzo si Grace, care au fost foarte prietenosi si de ajutor in orice moment. A fost cel mai bun pret cazare din intreaga noastra calatorie in Costa Rica, avand in vedere ca camera era spatioasa si confortabila si micul dejun de casa si abundent intr-o sala de mese cu vederi minunate la Golful Nicoya. Fara indoiala o optiune foarte recomandata pentru cei care doresc sa petreaca una sau mai multe nopti in Monteverde.

Chiar la hotelul El Viandante ne-au oferit informatii despre toate activitatile care se puteau desfasura in zona si ne-au pus la dispozitie o harta foarte clarificatoare care a enumerat toate firmele care au oferit posibilitatea de a descoperi farmecele Monteverde. Ne informasem anterior ca una dintre cele mai bune alegeri a fost compania Selvatura, care are cel mai bun itinerariu cu baldachin din toata tara si are si cunoscutul traseu podurilor suspendate in rezervatia sa naturala. Renzo, proprietarul hotelului El Viandante, s-a ocupat de rezervarea telefonica a acestor doua activitati si de aranjarea unei ore pentru ca o duba Selvatura sa ne ia de la usa hotelului.

Cum sa ajungi la Monteverde

Inainte de a vorbi despre activitati, vreau sa subliniez ca sosirea in Monteverde a fost cea mai complicata din calatoria noastra in Costa Rica. Obisnuiti cu faptul ca puteam ajunge la toate destinatiile noastre printr-o retea mai mult decat decenta de drumuri asfaltate, calatoria de la Bijagua (unde vizitasem cascada Rio Celeste) pana la Monteverde s-a desfasurat, in portiunea finala, pe un drum pietruit. care a facut etern. Nu ca ar fi fost un iad, departe de asta, dar a trebui sa conduci cu 20 de kilometri pe ora este cam greu.

Pe masura ce vizitatorul se apropie de Monteverde, descopera ca peisajul s-a schimbat complet fata de alte locuri din tara din America Centrala, cum ar fi Vulcanul Tenorio, Vulcanul Poas, Manuel Antonio sau Rio Celeste. In acest caz, vegetatia este mai putin exuberanta si nu afecteaza in acelasi mod. Chiar si panoramele care pot fi vazute din orasele Monteverde si Santa Elena pot fi putin dezamagitoare, dar asta este doar ambalajul. Cand cineva intra in rezervatiile naturale din acest colt de Costa Rica, perceptia se schimba complet. Gasim padurea sa caracteristica, o livada autentica acoperita in mod normal in ceata (de unde si numele) la peste 1.000 de metri altitudine. Pentru a te bucura de el trebuie sa mergi, de exemplu, la Rezervatia Padurea Norilor Santa Elena, unde isi desfasoara activitatea firma Selvatura.

Ce sa faci in Monteverde. Traseu baldachin si poduri suspendate

Asa cum am subliniat mai devreme, chiar la hotel am gestionat cele doua activitati care se vor desfasura cu aceasta companie si am convenit asupra unei ore ca ei sa vina sa ne ia intr-o duba mica. Am optat pentru a combina baldachinul si traseul podurilor suspendate, si a fost un succes total. Ne informasem anterior despre ce sa facem in Monterverde, iar cele mai bune pareri si evaluari au fost luate de firma Selvatura cu o oferta de turism activ. Baldachinul sau tiroliana consta in alunecarea cu ham printr-o retea de cabluri instalate intre cei mai inalti copaci. La randul sau, traseul podurilor suspendate este unul dintre clasicele Monteverde si iti permite sa intri in padurea de nori pe un traseu simplu, confortabil, dar foarte fermecator. Separat, fiecare activitate are un pret de 45, respectiv 30 de dolari, dar daca ambele sunt contractate in acelasi timp, Selvatura percepe 70 de dolari de persoana. Aceasta include deplasarea de la hotel la locul unde are loc activitatea. Tinand cont de dislocarea personalului si ca in Costa Rica platesti practic pentru orice, nu este un pret prea mare.

Canopy, experienta de a zbura deasupra unei paduri de nori

Activitatea baldachinului se desfasoara de-a lungul a 13 cabluri de diferite lungimi la care se ajunge prin platforme amplasate in unii dintre copacii robusti ai padurii. In prealabil, monitoarele Selvatura explica modul in care se va desfasura activitatea si modul corect de pozitionare si alunecare. Unele dintre cabluri au o distanta de cativa metri si este ceva ce trebuie si nu, dar cele mai lungi sunt o experienta interesanta. Exista unul dintr-un kilometru in care puteti merge in cuplu si acesta este, fara indoiala, cel mai interesant din intregul traseu, asa cum puteti vedea in acest videoclip.

Videoclipul a fost inregistrat datorita faptului ca casca de protectie care trebuie purtata are suport pentru camera GoPro sau similara. Un intreg detaliu care permite imortalizarea unui moment atat de special si unic ofera posibilitatea de a vedea natura spectaculoasa a padurii de nori Santa Elena.

Persoanele care cantaresc mai putin de 90 de kilograme au si posibilitatea de a finaliza (fara costuri suplimentare) activitatea de baldachin cu asa-numitul „Tarzan” . Consta in saritul in gol de pe o platforma legata cu un ham si in cel mai pur stil al celebrului personaj fictiv. Este un fel de bungee jumping, desi mai putin spectaculos.

Trebuie sa spun ca monitoarele Selvatura au fost grozave in orice moment si ne-au facut posibil sa ne bucuram la maxim de baldachin. Am fost insotiti de alti turisti de toate varstele (de la un baiat de abia sapte ani pana la o femeie de peste 60 de ani). Asta inseamna ca oricine o poate face indiferent de varsta, conditie fizica si vertij.

De asemenea, este posibil sa aveti un album foto complet cu cele mai bune momente ale activitatii, atat pe hartie, cat si in format digital, la pretul de 20 de dolari.

Traseul podurilor suspendate din Monteverde

Dupa baldachin ne-am propus sa facem traseul podurilor suspendate. O oaza de liniste dupa emotii puternice. Este un traseu care traverseaza 8 poduri intre 65 si 157 de metri care, dupa cum sugereaza si numele, sunt suspendate in aer, prinse la capete de unii dintre copacii din padure.

Experienta este o adevarata bucurie, deoarece este ca si cum te-ai plimba prin varfurile copacilor in timp ce ai vederi uimitoare ale padurii. Turul dureaza putin peste o ora si este posibil sa vezi o varietate impresionanta de flora si, de asemenea, unele dintre speciile de animale care locuiesc in zona. In cazul nostru nu a avut noroc, desi in timpul antrenamentului cu baldachin am putut vedea un quetzal intr-unul dintre copaci. Aceasta pasare este simbolul Monterverde si motivul pentru care multi oameni se ingramadesc in acest colt al Costa Rica. Din pacate nu l-am putut fotografia, dar este impresionant sa vedem una dintre cele mai frumoase pasari de pe planeta dominata de culorile verde si rosu.

Desi Selvatura are si o gradina cu fluturi, un iaz cu broaste si un serpentariu, a caror intrare costa 15 dolari fiecare, in cazul nostru am renuntat sa le mai vizitam pentru ca am vazut ceva foarte asemanator in timpul vizitei noastre la Cascada La Paz.

Nu am avut timp sa vedem mai multe lucruri in Monteverde de cand a doua zi dimineata am plecat spre Parcul National Manuel Antonio. Noaptea am mers in orasul Santa Elena unde am mancat o pizza delicioasa si am constatat ca era plina de turisti. Poate unul dintre locurile cu cea mai mare atmosfera pe care le-am vazut in drumul nostru prin tara din America Centrala.