Este unul dintre cele mai mari si mai frumoase parcuri urbane din lume. In el te poti plimba, pescui, patina si chiar poti face baie.

Central Park din New York este plamanul orasului zgarie-norilor si unul dintre cele mai mari parcuri din lume. Cu atatea colturi de explorat, nu este de mirare ca ascunde nenumarate curiozitati care fac din acesta un spatiu cat mai interesant. Vrei sa descoperi cateva?

Curiozitati ale Parcului Central din New York

De ce suntem siguri, fara indoiala, este ca Central Park este o vizita esentiala in Marele Mar, deoarece este un loc magic si unic in lume. Copacii sai, esplanadele sale imense cu iarba, lacurile si elementele arhitecturale si naturale nesfarsite il fac un loc cu totul special.

Marimea lui

A spune ca Central Park din New York este mare este o subestimare. Dimensiunea sa este mult mai mare decat atat, deoarece este de doua ori mai mare decat Monaco si de opt ori mai mare decat Vaticanul.

Asa ca, daca mergi la New York, aloca-ti macar o zi intreaga pentru a o petrece acolo. Bucurati-va de frumusetea ei si, de ce nu, faceti un picnic pe esplanade, daca vremea o permite.

Alice este acolo

Acest parc si-a dorit sa cucereasca inimile adultilor si adultilor, iar pentru aceasta este plin de atractii care merita cunoscute. Astfel, veti putea contempla un mic tribut adus  Alice in Tara Minunilor, de Lewis Carrol.

Este un mic grup sculptural in care se pot vedea principalii protagonisti ai povestii. A fost comandat de George Delacorte, un filantrop local, in onoarea sotiei sale, adepta fidela a scriitorului. Un deliciu pentru cei mici, dar si pentru adulti. Un intreg clasic!

Desi multi cred ca originea sa este naturala, nu este.  Central Park din New York este rezultatul unui proiect al unui grup de arhitecti in secolul al XIX-lea. Cine avea sa le spuna ca munca lor va fi atat de cunoscuta? Ceea ce este surprinzator este sa ne gandim ca toate elementele parcului au fost concepute avand grija la cel mai mic detaliu.

Obeliscul

Desi pare deplasat, in parc sta un obelisc egiptean. Este o piesa originala care isi are geamana la Londra si ambele au fost donate de Egipt. Sunt Acele Cleopatrei si au fost sculptate in secolul al XV-lea i.Hr. din ordinul faraonului Tutmosis al III-lea.

Alese prin concurs

Dupa cum spuneam mai devreme, parcul este opera unei echipe de profesionisti, dar nu le-a fost usor sa fie cei alesi sa conceapa un astfel de proiect. A fost un concurs pentru a alege cea mai buna idee. I-au fost prezentate 32 de proiecte, iar castigatorul a fost cel al lui Frederick Law Olmsted si Calbert Vaux.

In ceea ce priveste costul realizarii proiectului, pretul acestuia a fost in jur de sapte milioane si jumatate de dolari.

Profitand de anotimpuri

In lunile de iarna, este amenajat un patinoar care l-a inlocuit pe cel din fata cladirii Rockefeller. In timp ce profitati de lunile caniculare, puteti face o baie intr-o piscina publica gigantica.

Luminile stradale

Un element care poate trece atat de neobservat este unul dintre protagonistii parcului, din moment ce sunt cel putin 1.600 de felinare distribuite pe toata extinderea acestuia.

Curiozitatea este ca au placute cu patru numere. Primele doua sunt folosite pentru a afla care este cea mai apropiata strada, iar celelalte doua pentru a va putea localiza si a afla daca va aflati in est sau vest. Cele pare se indreapta spre est, iar cele impare merg spre vest. Interesant, nu?

Hai sa mergem la pescuit

Daca va place pescuitul, lacul Central Park va fi un loc ideal pentru a practica acest sport. In el se afla crapi, biban de mare, somn si robin negru. Dar captura nu o vei putea duce acasa, va trebui sa o returnezi in apa. Cel putin te-ai distrat, nu?

Puteti avea propria banca

Ti-ar placea sa ajungi in parc si sa ai propria ta banca pe care sa stai? Ei bine, poti! Trebuie doar sa-l sponsorizezi si vor pune o placa cu numele tau pe ea. Desigur, capriciul te va costa cel putin 7.000 de dolari, in functie de banca. In valoare de? o judeci tu

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai atractive curiozitati ale Parcului Central din New York, dar avem multe altele despre care sa va spunem. Poate alta data.