In general, nu exista o varsta potrivita sa iti pierzi virginitatea, o varsta la care toti sa poata sa o faca si sa fie pregatiti! Nu este ca examenul de Bac: invatam un an, iar in ziua X, la ora Y, toti vom da examenul si vom trece sau vom pica! Logic, este necesar sa astepti pana la o anumita varsta (in jur de 16 ani), varsta la care sa fii dezvoltat(a) fizic si psihic. Insa fiecare dintre noi se dezvolta diferit si exista fete sau baieti de 16 ani mai maturi decat unii de 18-19 ani! Este mai mult o problema de dorinta, de vointa si nevoie decat de varsta.

Varsta potrivita sa iti pierzi virginitatea

In unele reviste, citesti ca ai unda verde la 16-17 ani, pe unele forumuri, afli ca o poti face bine-mersi la 14 ani, alte reviste (si probabil parintii) te sfatuiesc sa incepi sa faci sex pe la 18-19 ani. Care este adevarul? Tu decizi – atat timp cat crezi ca poti face o alegere responsabila, nu din motive gresite, cat timp tii la cineva, te simti pregatit(a) si doritor/doritoare si dorintele sexuale te bantuie, fa pasul!

Retine: prima partida de sex va fi un test – insa nu in felul la care te gandesti tu! Gandeste-te ca este un test pentru a-ti dovedi maturitatea – daca ai puterea sa astepti pana ce esti sigur(a) ca este responsabil si bine sa o faci, atunci esti, intr-adevar, matur(a)!

Nu este, totusi, recomandat sa faci sex inainte de vreo 16-17 ani! De ce? Nu neaparat din probleme de moralitate – ci pentru ca inainte de aceasta varsta, nu esti pe deplin dezvoltat(a) si poti avea dificultati. Prima experienta sexuala trebuie sa fie frumoasa, nu dureroasa, penibila sau inecata in aburii alcoolului! Poti crede ca esti pregatit(a) si chiar in acel moment durerea, emotia sau panica sa strice totul. Ca fata, retine ca treci peste durere si simti si placere doar daca o faci cu cineva care o merita si daca vrei cu adevarat sa o faci. Ca baiat, retine ca frica sau emotia intensa pot cauza o ejaculare prematura – deci prima ta partida de sex poate dura cam cateva secunde!

Varsta potrivita sa iti pierzi virginitatea nu are legatura cu varsta prietenilor si a colegilor! Unii pot sa faca sex inainte de tine pentru ca s-au lasat impinsi de la spate de partener, pentru ca erau foarte curiosi sau pur si simplu aveau o relatie de cuplu si se simteau pregatiti! Dar asta nu inseamna ca si tu esti pregatit(a)! Alti prieteni sau colegi pot inflori totul si pot foarte bine inventa o groaza de lucruri. Fetele doresc sa para mature si interesante si infloresc, iar baietii doresc sa para “masculi”. Cand auzi o povestire inflacarata despre “o noapte pasionala cu cinci partide de sex si gemete de placere”, foarte probabil, in realitate este vorba de o noapte cu cinci minute de sex si gemete de durere!!! Nu crede tot ce auzi…

Varsta potrivita sa iti pierzi virginitatea – ce inseamna sa fii pregatit(a)?

Tot auzi peste tot aceasta expresie: “varsta potrivita sa iti pierzi virginitatea este atunci cand esti pregatit”. Dar ce inseamna aceasta expresie? Cum adica pregatit? Ce, vorbim de un examen pentru care inveti si esti pregatit? Nu, mai degraba vorbim despre a urca un munte periculos si a sari peste o prapastie; daca esti sau nu pregatit(a), iti doresti sa cuceresti muntele, ai curaj, stii ca poate sa mearga prost, si nu o faci doar pentru ca au sarit si altii!

Nu vrei sa o faci doar din curiozitate! Sigur, vezi peste tot scene de sex, auzi povestiri inflacarate, stii cum te simti cand te masturbezi si mori de curiozitate sa vezi cat de bun este sexul si daca este mai placut! Dar daca doar din curiozitatea de a afla cum te simti vrei sa o faci, mai bine spui pas, caci sunt mari sanse sa te cam dezamageasca prima partida de sex. In plus, nu este un motiv matur, nu?

Influenta colegilor. Nu te lasi influentat(a) de cei din jur si nu o faci doar pentru a avea ce povesti a doua zi! Daca te gandesti mai mult la cum vei povesti prietenilor si ce impresie vei face decat la sex si persoana cu care vrei sa o faci, atunci este un pas gresit! Daca te simti inadecvat, diferit(a) doar pentru ca ti se pare ca esti singurul/singura ramas(a) virgin(a) din toti cunoscutii, iarasi este un pas gresit. Aminteste-ti ca varsta nu este o regula si ca multi mint.

Relatia de cuplu. Atunci cand ai pe cineva la care chiar tii si pentru care simti dorinta, atunci poate fi o idee buna! Gandeste-te: vrei sa faci sex pentru ca esti cu el/ea si vrei sa impartasesti cu el/ea aceasta experienta sau vrei sa faci sex ca sa faci si tu, in sfarsit, sex? Daca nu persoana cu care esti te atrage spre sex, mai asteapta! Trebuie sa o faci prima oara cu o persoana speciala, care sa te atraga cu adevarat.

Incredere. Ai petrecut ceva timp cu acea persoana, o/il cunosti cat de cat? Cand crezi ca ai intalnit “acea persoana”, cel/cea cu care vrei sa iti pierzi virginitatea, petrece intai o anumita perioada de timp cu el/ea. Trebuie sa te simti in largul tau cu el/ea, sa ai incredere, sa testezi atractia sexuala dintre voi.

Dorinta si nevoie sexuala. Simti clar dorinta sexuala pentru acea persoana si iti inchipui mereu cum ar fi sa faci sex cu ea/el? Poate ca esti pregatit(a).

Teama. Pune in balanta teama, frica cu atractia si dorinta de a face sex. Cine castiga? Daca teama este prea mare, mai asteapta, caci va strica totul.

Anticonceptionale. Cunosti bine ce metode de contraceptie exista si ce metode poti folosi? Nici nu te gandi sa o faci prima data fara protectie: poti sa fii de doua ori virgina si tot insarcinata te trezesti. Ca baiat, daca te gandesti ca e problema ei, gandeste-te de doua ori: cum ar fi ca mama ta sa primeasca un telefon interesant si sa devii tatic la 16/17/18 ani?! Esti pregatit(a) cand esti constient(a) ca nu va fi chiar cum iti imaginezi tu sau cum vezi in filme. Esti pregatit(a) cand stii ca s-ar putea sa ai o mica dezamagire prima oara cand faci sex: ejaculare prematura, durere, lipsa placerii, lipsa de experienta si deci pozitii inconfortabile… Esti pregatit(a) cand esti constient(a) si accepti ca s-ar putea sa fie nevoie de mai multe incercari si discutii cu partenerul (frica, durerea, emotia poate sa va faca sa opriti totul).