Dincolo de un paradis pentru studenti, cu o scena culturala proprie, repere ale arhitecturii mondiale si adrese din ce in ce mai interesante de descoperit, Brno a devenit o alternativa la Praga care este din ce in ce mai prezenta in mintea calatorilor care doresc sa descopere destinatii fara multi turisti.

In universul a ceea ce sa vezi si sa faci in Brno exista biserici frumoase, parcuri mari, piete pline de istorie si muzee care pot fi vizitate in cateva zile. De fapt, daca ai crezut ca este un oras in trecere, lasa deoparte cateva zile pentru ca sunt multe locuri de descoperit.

Tugendhat, triumful arhitecturii moderne

Marea comoara din Brno care atrage capetele este Villa Tugendhat. Motivele nu lipsesc, deoarece aceasta proprietate dobandita de guvern in 1955 se bucura de diferite titluri precum Monument National (1963), Patrimoniu Mondial de catre UNESCO (2002) si este considerata unul dintre cele mai importante patru orase din lume.

Este o expozitie grozava a reputatiei anilor 1920 pentru stilul Bauhaus. Designul sau ca casa unifamiliala se datoreaza prestigiosului arhitect Ludwig Mies van der Rohe, care a colaborat cu Lily Reich pentru a crea aceasta bijuterie demna de studii de caz, vizitata de mii de calatori in fiecare an prin intermediul unor tururi sau pe cont propriu in diferite momente de la de marti pana duminica..

Vilele Tugendhat si Stiassni sunt doua exemple grozave de arhitectura functionalista 

Constructia sa a avut loc intre 1929 si 1930 pentru Fritz Tugendhat si sotia sa Grete Low-Beer, o familie bogata la acea vreme si parinti ai filozofului german  Ernst Tugendhat.

Voiau sa aiba o casa cu camere fara obiecte si haine. Din acest motiv, se remarca prin „leses is more”, combinand lucrul minimalist cu sticla, otelul si betonul, si mobilierul sofisticat care stabileste tendinte, precum scaunul Tugendhat.

Vila Stiassni

Un alt exemplu de arhitectura functionalista situata in cartierul infloritor Pisarky este Vila Stiassni. Aceasta proprietate cu doua etaje, in forma de L, a fost proiectata de Ernst Wiesner si finalizata in 1929 in numele familiei lui Alfred Stiassni, un producator evreu de textile.

Wiesner a folosit bine profilul abrupt al terenului. Parterul este conectat la gradina printr-un balcon inchis si terase naturale.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, orasul a servit drept loc pentru evenimente istorice importante cu invitati speciali precum presedintele ceh Edvard Benes, presedintele egiptean Gamal Abdel Nasser si chiar insusi Fidel Castro, fostul presedinte al Cubei.

In prezent si dupa unele reforme efectuate in 2014, puteti vizita Vila Stiassni, care gazduieste Institutul National al Patrimoniului, un centru special de cercetare a arhitecturii functionaliste.

Castelul Spilberk

O alta atractie care merita vizitata este Castelul Spilberk, care si-a inceput viata ca resedinta regala in secolul al XIII-lea. Secole mai tarziu, acest reper a devenit un fel de Alcatraz al regiunii Moravie sub epoca habsburgica.

In cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost folosit de nazistii de ocupare pentru a tine prizonieri politici si acum gazduieste Muzeul orasului Brno, cu un turn de veghe remarcabil, desi cea mai mare placere poate fi o plimbare placuta printre copacii din apropiere, cu privelisti ale orasului ca un fundal.

Leagan de personaje grozave

Daca exista o opera literara pentru care Brno trebuie multumita, aceasta este „Lejeritatea insuportabila a fiintei”, scrisa in 1984 de romancierul Milan Kundera.

De asemenea, se leaga de celebrul Mozart, deoarece muzicianul a sustinut un concert improvizat la varsta de 11 ani in 1767 in incinta Teatrului Reduta. Datorita acestui mare eveniment, Brno se mandreste cu cel mai vechi spatiu de teatru din Europa centrala.

Ceasul astronomic din Brno

Dintre cele mai remarcabile locuri publice din Brno, Piata Libertatii este unul dintre cele mai populare si pline de viata centre, unde au loc targuri si petreceri de mai multe ori pe an si este punctul de intalnire pentru a va intalni cu familia sau prietenii.

Chiar aici se afla cea mai iubita perla de catre locuitorii sai, cel mai modern si faimos ceas astronomic din lume realizat din granit negru. In fiecare zi, la ora 11 dimineata, de acolo pleaca micul bal numit BrnA›nka, simbolizand  legenda Petrov, conform careia orasul a fost ferit de asediul trupelor suedeze din 1645 care a durat trei luni si jumatate prin a unui truc cu ceasul si clopoteii Catedralei Sfantul Petru si Sfantul Pavel, numita si Petrov.

Turnul vechii primarii

Nicio vizita la Brno nu ar fi completa fara a vedea vechea primarie medievala a orasului , care dateaza din secolul al XIII-lea si este sediul actual al biroului de turism.

Acest spatiu plin de curiozitati imbina perfect stilurile gotic si renascentist. Si, daca asta nu este suficient, ne vom bucura de vederi unice si panoramice ale orasului de la aproximativ 70 de metri inaltime.

Ca o nota finala, in interiorul turnului vom gasi doua obiecte pline de legende: crocodilul care atarna de tavan, cunoscut pentru exotismul sau drept „balaurul si simbolul Brno”, si roata unei carute de lemn.

Ca urmare a dezvoltarii sale, in ultimii ani orasul a cunoscut un val de deschideri de cafenele, restaurante si baruri avangardiste care au pus Brno pe harta.

Unul dintre acele locuri este vedeta: Super Panda Circus, care a obtinut titlul de cel mai bun bar din tara, peste oricare dintre cei din Praga. Cocktailurile sunt foarte recomandate, servite in tot felul de recipiente originale, incepand cu biberonul si continuand cu orice alta curiozitate care ne va lasa fara cuvinte.

Daca optam pentru mancare locala, recomandarea merge catre U Richarda, cu chiftelele sale clasice si delicioase cehe, printre alte delicatese din meniu, care se imbina perfect cu berile nationale si, mai ales, artizanale.