Razvan și Alex sunt doi tineri care au dat viața din București pe alta traita pe o casa plutitoare. Au investit intr-un catamaran și și-au mutat domiciliul in Thailanda. Adresa? Nu este una exacta, in fiecare zi sunt pe o noua insula. E frustrant sa-i ai in lista de prieteni pe Facebook, la ce poze incarca zilnic! Dar curajul lor este de admirat, mai ales ca dupa cațiva ani petrecuți in vacanța, Razvan spune cu zambetul pe buze:

Sunt poate printre cei mai fericiți oameni pe care ii cunosc.

Și cum fericirea trebuie imparțita, baieții organizeaza excursii de vis in Thailanda și promit o adevarata aventura pe ocean! Razvan mi-a povestit mai multe despre visul pe care il traiește:

Cum a inceput aventura pe ocean?

Undeva prin 2010 am simțit ca este timpul pentru a-mi urma visul meu din copilarie : sa fac inconjurul lumii. Și nu oricum – precum in filmul meu preferat – cu “Toate panzele sus”. Am inceput construcția primului meu vas, catamaranul Mojo. Ajunsesem din punct de vedere profesional și financiar in momentul in care mi-am putut permite acest vis.

De ce Thailanda?

Destinul poate. Intamplarea face ca șantierul in care am ales sa imi construiesc barca mult visata se afla in Thailanda, mai exact in Pattaya. Acolo mi-am petrecut un an intreg impreuna cu constructorii, pana cand Mojo a fost lansat la apa.

Cea mai frumoasa parte a acestei aventuri este…

Sentimentele de libertate, de liniște și de ințelepciune pe care doar marea ți le poate oferi.

Daca ai lua-o de la capat, ce ai schimba?

Absolut nimic. Sunt poate printre cei mai fericiți oameni pe care ii cunosc

Ați fost doi și v-ați aruncat in asta impreuna. De unul singur ai fi facut aceleași alegeri?

Oricat de increzator sunt in ideile și forțele mele proprii, recunosc ca nu aș fi ajuns aici de unul singur.

Povestește-mi cum arata o zi din viața voastra acolo.

Ma trezesc in fiecare zi la ora 6 dimineața. S-ar putea sa ma credeți nebun, dar aici este o adevarata placere sa fii treaz de la o ora așa de matinala. Primul motiv este rasaritul care iți ofera un spectacol nou in fiecare dimineața, iar cea mai buna cafea din lume este cea bauta pe punte intr-o liniște deplina. Bine, poate doar broaștele țestoase ce iți bat cu ciocul in barca sa le hranești te mai pot deranja din meditație. Așa sunt ele, ca maidanezii noștri. Dupa micul dejun ce consta exclusiv in fructe proaspete, ridicam ancora spre urmatoarea destinație: sa fie o insula noua sau una cu plaje pustii? Poate ne oprim in larg fix deasupra unui mare recif de corali și cum bagam capul sub apa, ne trezim intr-o noua lume! Una subacvatica plina de viața și culoare. Fiecare zi este total diferita. Sa nu iți imaginezi ca ratam vreun apus. Fie il vedem de pe barca, fie din varful unui munte al unei insule sau, de ce nu, de pe plaja de la un foc de tabara.

Acum spune-mi și despre ceva urat. 

Urat este turismul de masa. Urat este faptul ca Thailanda pe cat este de frumoasa – pe atat este o capcana din ce in ce mai mare pentru turiști. Dezinformarea și super-ofertele duc de cele mai multe la concedii eșuate.

MOJO. Descrie-mi acest personaj.

Mojo este un catamaran de 13 m lungime pe 7,8 m lațime și are trei cabine care iți asigura tot confortul de care ai nevoie: doua bai, un cockpit de dimensiunea living room-ului, trei vele, doua motoare, ultima generație de instrumente de navigație, instalație de desalinizare a apei, aer condiționat , o bucatarie complet utilata și un sistem audio profesional.

Pe scurt : o casuța hi-tech plutitoare care te poate duce in jurul lumii.

V-ați gandit vreodata sa-l schimbați pe Mojo cu o casa plutitoare mai mare?

Mojo va avea din urmatorul sezon un frate mai mare: tot un catamaran. In plus fața de Mojo are 4 cabine King size, 4 bai, doua cabine pentru crew, un living mult mai generos, doua spații de relaxare afara și upper deck.

Cat timp te mai vezi facand asta?

Pana cand ma voi vedea facand altceva. Nu am planuit momentul in care voi spune stop acestei aventuri.

Iți vei crește copiii pe Mojo? 

Chiar ne-am pus aceasta problema și raspunsul este da: iși vor petrece o buna parte din inceputul vieții pe mare.

Ce ai invațat in limba thailandeza?

Spre rușinea mea, in afara de clasicele saluturi de buna ziua și mulțumesc – nimic altceva.

Ce ar trebui sa-și puna un turist in bagajul de Thailanda și ce nu?

Pe scurt : haine cat mai puține și neaparat factorul de protecție solara (cel puțin 50)! Pe lung: toate informațiile le gasești aici.

De ce aș alege un circuit organizat de voi și nu unul stabilit de o agenție?

Experiența turistica total diferita fața de oferta agențiilor de turism sau a excursiilor planificate pe cont propriu.

Nicio agenție nu iți va oferi un tur personalizat al insulelor din Thailanda pe un yacht de lux, cu un program bine pus la punct și coordonat de un ghid/skipper roman cu experiența de cinci ani pe apele Asiei.

In fiecare an avem cereri din ce in ce mai multe și diversificate, iar majoritatea vin in urma recomandarilor prietenilor. Recunosc, cu greu poți descrie in totalitate intr-un articol, reportaj sau o prezentare, experiența dintr-o Aventura pe Ocean. Aici am noroc cu oamenii care se intorc acasa dupa 7 zile petrecute pe Mojo cu povești din cea mai tare vacanța din viața lor. Ei ma “ajuta” sa conving oamenii ca Thailanda nu este doar o capcana turistica, iar un sejur pe un yacht este cu adevarat unul deosebit.

Ți-ai transformat hobby-ul in job. Cat la suta a fost curaj, cat nebunie și cat risc?

Nu am un raspuns in procente, dar uitandu-ma inapoi la evoluția vieții mele trebuie sa recunosc ca este uimitoare decizia (nebunia) de a renunța la viața de birou și afacerile din Romania.

Cand faci ce iți place nu se numește job, se numește pasiune. De ce sa lasam frustrarea de la birou și neajunsurile de orice fel sa nasca monștri in sufletele noastre? Iar aici intervine curajul.

Ce-ți lipsește cel mai mult de acasa?

Familia, prietenii, cele doua cațele ale mele..