O camera de zi de dimensiuni mici, amenajata folosind mobilier personalizat, dar si o combinatie reusita a tehnologiei cu esteticul, este o incapere care iti ofera un confort maxim.

Stim, cu siguranta, ca una dintre solutiile de amenajare interioara in voga in acest an este incastrarea aparaturii in corpuri special construite, care totodata mascheaza elegant traseul firelor de alimentare cu energie electrica. De obicei avem multe asemenea fire care traverseaza incaperea: firul televizorului, al calculatorului, lampadarului, cele de la aparatura audio-video, prelungitoare si… lista poate continua. S-a adunat multa aparatura in casele noastre, iar camera a fost prevazuta de constructor (la apartamentele din blocurile vechi) doar cu doua prize. Chiar daca nu cumperi noile modele de mobilier suprasofisticate, iti poti crea un ambient placut inspirandu-te din imaginile pe care ti le prezentam.

Intr-un spatiu de zi mic, dar cu mobilier personalizat, obtinem o confortabila combinatie intre tehnologie si estetic urmand cateva etape:

1.Stabileste inca de la inceput zonele din incapere destinate diferitelor activitati desfasurate in spatiul care urmeaza a fi reamenajat.

2. Gandeste atent locul fiecarui aparat electric amplasat in diverse zone ale incaperii.

3. Intocmeste inventarul aparaturii de care ai nevoie.

4. Arunca sau doneaza surplusul, chiar daca nu te induri pentru ca functioneaza inca. Toata aparatura pe care nu o mai folosesti va incarca locul inutil.

5. Elibereaza-ti mintea de imaginea vechiului aranjament al mobilierului si regandeste organizarea lui, alungand ideile preconcepute sau sabloanele vazute in apartamentele prietenilor sau ale rudelor.

Spatiu de relaxare, vizionare si auditie

Interventiile estetice se dovedesc bine-venite: dispunerea inteligenta a mai multor spoturi de lumina orientate catre locurile mai putin puse in valoare, un perete placat cu piatra (foto 3), in care sunt incastrate sau agatate televizorul si boxele audio (foto 1 a), rafturi de dimensiuni si culori diferite si cate altele se pot face. Comanda sau construieste singur doar mobilier cu functionalitate maxima. El trebuie sa fie executat cu acuratete, cu finisari care sa satisfaca toate exigentele: dimensiuni reduse, capacitate mare de inmagazinare, culori placute, in armonie cu celelalte obiecte (cum ar fi covorul, picturile sau perdelele).

Zona de lucru

Trecand mai departe, ajungem la spatiul de lucru, aflat in aceeasi incinta. Spoturile luminoase, postate discret pe tavan, pun in valoare dulapurile asimetrice, completate de console cu lungimi diferite. Ele asigura, prin varietatea formelor si dimensiunilor, un loc generos pentru depozitarea mai multor obiecte, dar adapostesc si vitrina cu cescutele de cafea, paharele pentru bauturi aperitiv si chiar castroanele destinate unei tratatii frugale intre prieteni. Materialele folosite pentru mobilier, placi MDF (sunt putin mai scumpe decat cele de PAL, dar au o compozitie mult mai densa) in culoarea perlelor, garanteaza o rezistenta crescuta atat la imbinari, cat si impotriva deformarii (in cazul rafturilor). Blatul biroului pastreaza aceeasi culoare si este conceput anume spre a satisface nevoia de spatiu pentru mai multe tipuri de activitati (lucrul la calculator, studierea unui instrument cu clape etc.).

Aparatura audio trebuie asezata intr-un loc strategic, pozitionat dedesubtul blatului, casetofonul si amplificatorul putand fi puse in valoare prin postarea unor spoturi cu lumina difuza colorata, instalate si fixate sud birou. In acest fel, economisesti loc si lasi liber spatiul de lucru – biroul – si pe cel destinat depozitarii – consolele de deasupra lui. Totodata, se creaza un ambient intim si placut atunci cand nu se desfasoara activitati care necesita lumina directa. Un mic suport cutie, suspendat pe peretele de langa vitrina, pastreaza ordine desavarsita in CD-uri. O consola fixata solid pe lateralul biroului, care adaposteste imprimanta, va face din ingrijirea dusumelei o placere.

Obiectele decorative isi vor gasi locul pe consola intermediara dintre blat si dulapul suspendat, aducand un plus de farmec interiorului. Chiar daca ai un spatiu de locuit mai mic, desi pare un impediment, poti face modificari in pas cu tendintele in materie de design folosindu-te de mici strategii bine gandite.