Este posibil sa fi auzit ca consumul de apa de la robinet nu este bun sau ca microplastica din sticle poate inrautati sanatatea. Raspundem la toate aceste intrebari aici.

Exista controverse despre daca este mai bine sa bei apa imbuteliata sau apa de la robinet. In functie de tara sau de localitatea in care ne aflam, poate fi mai obisnuit sa ingeti una sau alta.

Trebuie mentionat ca acest obicei poate fi influentat de diversi factori, precum calitatea lichidului in zona geografica si existenta unei statii de epurare din apropiere. Cu toate acestea, s-au speculat multe despre care dintre cele doua este mai pozitiv pentru sanatate.

Timp de multi ani, cea mai mare parte a populatiei a folosit apa de la robinet pentru consumul lor obisnuit, cu toate acestea, astazi aportul de apa imbuteliata se remarca deasupra restului. Ce spune stiinta despre asta?

Avantajele si dezavantajele apei imbuteliate

Apa imbuteliata are un avantaj foarte clar, deoarece compozitia sa este stabila si trece multe controale sanitare , ceea ce reduce riscul de intoxicatii. In plus, putem cunoaste prezenta mineralelor in lichid, care serveste ca referinta la utilizarea acestui element pentru prepararea meselor in contexte speciale.

Cu toate acestea, consumul de apa imbuteliata nu este lipsit de dezavantajele sale. Cel mai ingrijorator dintre toate, poate este prezenta microplastelor din ambalajul sau. De fapt, un studiu publicat in Aditivi si contaminanti alimentari afirma ca efectele acestor substante asupra sanatatii nu sunt in intregime clare.

Cu toate acestea, putem gasi, de asemenea, anumite referinte in literatura stiintifica care recomanda consumul acestui lichid imbuteliat la reducerea riscului cardiovascular. Acest lucru se datoreaza distributiei sale echilibrate de minerale, inclusiv sodiu si potasiu care sunt implicate in reglarea tensiunii arteriale.

Avantajele si dezavantajele apei de la robinet

In cazul apei de la robinet, nu vom putea cunoaste continutul de minerale si electroliti exact al acesteia. Daca nu mergem in persoana la cea mai apropiata statie de tratament pentru aceste informatii.

In general, consumul acestui lichid nu trebuie sa prezinte riscuri pentru sanatate, deoarece trece printr-o serie de controale sanitare care asigura dezinfectarea acestuia. Este putin probabil sa contina bacterii sau microorganisme care pot provoca daune.

Dupa cum se arata in cercetarile publicate in revista AMA , apa de la robinet este testata frecvent pentru a-si verifica starea de sanatate . Din acest motiv, nu ar trebui sa ne facem griji excesiv daca il consumam.

In orice caz, este important, daca vom folosi lichidul, sa ne asiguram ca duza de la robinet este perfect dezinfectata. Prezenta mucegaiului sau a ciupercilor in acesta ar putea sa nuante calitatea produsului final, provocand infectii.

Pe de alta parte, apa de la robinet poate contine produse igienice in compozitia sa, desi in cantitati mici . Una dintre ele este clorul . Aportul continuu al acestei substante poate fi negativ pentru sanatate, devenind toxic pentru unele tesuturi organice, in special pentru cele prezente in cavitatea bucala.

Ce este mai bine?

Un articol recent publicat in revista Appetite asigura ca multi consumatori prefera sa consume apa de la robinet datorita economiilor in materiale, cum ar fi plasticul care vine cu sticla. In acest fel, este posibil sa contribuie la conservarea mediului.

Din punct de vedere al sanatatii sau al nutritiei, nu exista un raspuns clar la intrebarea care este mai buna . Cea mai buna optiune este probabil sa consumi apa imbuteliata in recipiente de sticla pentru a evita prezenta microplastelor in lichid.

Ceea ce este clar ca comportament riscant este faptul ca reumpleti constant sticlele de plastic. Acest lucru trebuie evitat, precum si lasarea unor astfel de containere la soare.

De aici, poate fi indicat atat consumul de apa imbuteliata, cat si bea apa de la robinet. Trebuie avut in vedere ca, daca pregatim mancare pentru persoanele cu nevoi speciale, trebuie sa recurgem la un tip de apa cu mineralizare slaba .

Este important sa bei apa zilnic

Pe langa asigurarea unei serii de criterii igienice, este esential sa consumam apa in mod regulat. Mentinerea starii de hidratare este esentiala atunci cand vine vorba de prevenirea patologiilor acute si a complicatiilor in lunile toride.

Daca calitatea apei din zona dvs. este adecvata, nu veti avea probleme daca beti acest lichid in mod regulat. Cu toate acestea, daca alegeti sa beti apa imbuteliata, preferati intotdeauna recipientele de sticla.

O alta optiune pe care o aveti, daca nu va place prea mult gustul apei de la robinet, este sa il pastrati intr-un recipient de sticla din frigider. Frigul ascunde calitatile organoleptice ale apei cu un continut ridicat de minerale.

In sfarsit, fiti atenti la recomandarile sanitare. Daca se spune ca apa locala de la robinet contine prea mult clor, evitati sa o utilizati o perioada, pana cand problema este rezolvata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here