”Cainele este cel mai bun prieten al omului”. Asta ne spune o veche zicala, asta arata noile studii. Animalele contribuie la satisfacerea nevoilor psihologice de baza, așa cum o fac și prietenii.

Cercetatorii de la Universitațile Miami și Saint Louis au intreprins o serie de experimente pentru a vedea daca o persoana se poate baza cu adevarat pe animalul sau, atunci cand vine vorba de ”satisfacerea nevoilor sociale” – adica de dobandirea sentimentului de control asupra propriei vieți sau de conectare cu ceilalți.

Cercetarile psihologilor au aratat deja ca in randul batranilor sau a celor foarte bolnavi animalele ajuta la eliminarea sentimentului de singuratate și chiar la imbunatațirea sanatații. Dar au animalele același efect și asupra oamenilor care nu se simt deja izolați de ceilalți? Aceasta este intrebarea de la care au pornit cercetatorii in studiul lor.

Grupul condus de Allen McConnell de la Universitatea din Miami a intreprins trei studii separate, dar conectate, ale caror rezultate au fost publicate in Journal of Personality and Social Psychology in aceasta luna.

In cadrul primului studiu, cercetatorii au pus intrebari simple legate de personalitate unor grupuri de oameni care dețineau animale de companie și unora care nu aveau animale. Rezultatul: cei care dețineau animale de companie erau mai puțin singuratici, aveau o stima de sine mai ridicata și faceau mai mult exerciții fizice.

In cel de-al doilea studiu, cercetatorii și-au concentrat atenția asupra acelora care aveau caini. Prin intermediul unor masuratori psihologice standard de satisfacere a nevoilor sociale au aflat ca aceste animale ajuta intr-adevar pe proprietarii lor la satisfacerea nevoilor sociale. Ceea ce este cel mai important este ca cercetatorii au aflat ca satisfacerea adusa de caini este benefica indiferent de sprijinul pe care proprietarii il aveau din partea celorlaltor oameni. Familia și prietenii nu sunt un substitut pentru animale, cu alte cuvinte. Animalele de companie sunt, pur și simplu, o binefacere, dincolo de compania umana.

In cele din urma, in cel de-al treilea studiu, McConnell și colegii sai au cerut unui grup de studenți sa de gandeasca la un moment in care s-au simțit excluși social sau respinși. Dupa acest exercițiu, studeților li s-a cerut sa scrie un pasaj despre cel mai bun prieten al lor, sa scrie despre un animal de companie, sau sa deseneze o harta a campusului lor.

Studenții care au scris despre prietenii sau animalele lor s-au simțit mai bine dupa, recapatandu-și increderea in sine și starea de buna dispoziție. In schimb, cei care au desenat harta au ramas puțin ingandurați. Partea cea mai interesanta pentru cercetatori a fost aceea in care și-au dat seama ca pentru proprietarii de animale, a se gandi la animalele lor de companie a ajutat la fel de mult ca a se gandi la un prieten bun.

In concluzie, deși rezultatele studiului pot sa nu reprezinte o surpriza pentru cei care dețin animale de companie, aceasta noua cercetare arata ca oamenii iși pot extrage fericirea și starea de bine de la animalele lor, chiar și atunci cand au in jurul lor familia și prieteni buni. Animalele ne fac sa ne simțim iubiți. Parinții pot spune cu mana pe inima ca, atunci cand copiii cresc și pleaca de acasa, cainele sau alt animal de companie va ramane acolo pentru a-i intampina cand ajung acasa. Sau, un alt aspect important este ca animalele ne transmit faptul ca este nevoie de noi. Ele reprezinta un motiv pentru care ne dam jos din pat in fiecare zi, chit ca doar le dam de mancare.

”Apartenența este o nevoie centrala a oamenilor”, au scris cercetatorii din cadrul acestui studiu. ”Daca animalele sunt extrem de apropiate de proprietarii lor, ele pot furniza beneficiile bunei dispozitii, la fel ca orice persoana”.