Majoritatea oamenilor experimenteaza afectiune si admiratie pentru pisici. Cu toate acestea, uneori exista cei care duc la comportamente problematice, precum acumularea excesiva si obsesiva a acestor animale sau obsesia patologica fata de acestea.

Ailurofilia sau dragostea pentru pisici defineste un sentiment prezent la milioane de oameni. Pisicile au fost admirate si chiar venerate de mii de ani. Acum, aceasta atractie pentru feline are si acea latura mai putin sanatoasa care duce la comportamente patologice.

Cu totii am auzit, de exemplu, de acea persoana care acumuleaza un numar mare de animale in casele lor in conditii proaste. Sindromul Noe, in acest caz, este asociat cu ailurofilie. Sunt barbati si femei care incep prin a ridica ocazional pisica vagabonda, pentru a-i primi ulterior pe toti cei pe care ii gasesc fara a trece la sterilizarea sau ingrijirea corespunzatoare a acestora.

La fel, aceasta dragoste pentru pisici se poate manifesta si intr-un mod obsesiv, astfel incat persoana sa nu-si poata concentra atentia sau viata asupra altui aspect decat animalul insusi. Sunt situatii extreme, este adevarat, dar filiile au acel pol mai negativ pe care nu-l cunoastem mereu.

Ailurofilia: tipuri si dimensiuni problematice

Fiinta umana simte, in medie, o fascinatie pentru pisici. In 2004, in Cipru a fost descoperit un mormant in care ramasitele unei persoane zaceau langa cele ale unei feline. Acele oase erau vechi de 7.000 de ani. In Egipt erau venerati, pana la punctul in care sfintirea figurii lor a venit odata cu aparitia zeitei Bastet.

Acea dragoste pentru pisici a fost prezenta si in India si in prezent in Japonia. Astfel, de la domesticire, rareori a trecut neobservat, fie din cauza admiratiei pentru personalitatea si silueta sa, fie din cauza legendelor si povestilor asociate acestora. In Evul Mediu erau temuti pentru ca vedeau fiinte diabolice in feline, tovarasi fideli ai vrajitoarelor si ai demonilor.

Acum, in ciuda istoriei si fascinatiei sale pentru noi, ailurofilia poate avea o varianta mai putin pozitiva si sanatoasa. Aceasta admiratie se incadreaza intr-un spectru care variaza de la imbogatirea convietuirii pana la alte situatii mai problematice din spatele unor tulburari psihologice.

Desi ailurofilia se prezinta adesea in forma sa cea mai pozitiva, exista persoane care pot manifesta un comportament obsesiv cu pisicile.

Cand dragostea pentru pisici este cathartica si vindecatoare

Ailurofilia sau dragostea pentru pisici poate actiona ca o dimensiune vindecatoare pentru fiinta umana. Animalele au intotdeauna acea componenta afectiva si emotionala capabila sa ne ofere multiple beneficii psihologice:

  • Dincolo de ideea ca felinele sunt reci, detasate si independente, ele ne pot oferi fidelitatea si compania lor zilnica.
  • Ocupa spatii cu figura si personalitatea lor originala; ei sunt chiriasii canapelei, ai birourilor si ai paturilor. Ele atenueaza singuratatea si ne inspira cu comportamentul lor.
  • Pisicile ne pot transmite valori foarte simple despre cum sa ne bucuram de viata. Dormi, joaca-te, fii viclean si alege bine oamenii pe care ii iubesti.

Ailurofilia si comportamentele asociate cu parafiliile

Ailurofilia se poate manifesta sub un aspect patologic si chiar obsesiv. Vorbim despre parafilii, comportament asociat cu interesul sexual care este neobisnuit sau acceptabil. Este important de subliniat ca fiinta umana poate manifesta peste 500 de tipuri de parafilii, iar zoofilia este una dintre ele.

Pe de alta parte, putem gasi dinamici legate de tulburarile obsesiv-compulsive. In acest caz, simptomele asociate cu ailurofilia obsesiva ar fi urmatoarele:

  • Incapacitatea de a se gandi la altceva decat la pisici: atentia lor, hrana lor, ingrijirea lor.
  • Persoana simte disconfort si ingrijorare ridicata atunci cand iese din casa si isi lasa animalul in pace .
  • Aceasta ingrijorare obsesiva va poate determina sa reduceti sau sa evitati socializarea, iesirile cu prietenii sau familia. De asemenea, cea mai mare problema poate fi la locul de munca. Faptul de a petrece intre 8 sau mai multe ore desfasurandu-ti munca in afara casei implica o mare suferinta.
  • Persoana poate manifesta comportamente compulsive pentru a usura aceasta povara a anxietatii: spalarea de multe ori, obsesia ordinii.

Care este tratamentul pentru aceste afectiuni psihologice?

Abordarea terapeutica pentru parafilii este terapia cognitiv-comportamentala. Cu ea putem identifica distorsiunile gandirii si obsesiile sexuale pentru a le dezactiva, a le rationa, a gestiona componenta anxioasa si a favoriza comportamente mai ajustate. In unele cazuri, pot fi utilizate tratamente farmacologice.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste ailurofilia in manifestarea ei obsesiva, tehnica de expunere cu prevenirea raspunsului (ERP) este foarte eficienta. Consta in gestionarea gandurilor si compulsiunilor cu stimulul obsesiv in fata (in acest caz, pisicile).

Ailurofilia se afla de obicei in spatele sindromului Noah si a acelor persoane care acumuleaza un numar mare de pisici in casele lor.

Sindromul Noah si dragostea pentru pisici

Cei mai multi dintre noi am auzit sau stim de cazul cuiva care avea zeci de pisici acasa. Sunt situatii nesanatoase, atat pentru persoana, cat si pentru animale, deoarece acestea ajung sa sufere de malnutritie, boli infectioase si reproducere necontrolata a descendentilor.

Ailurofilia este legata de sindromul Noah, o varianta a sindromului Diogene. Studii, precum cel efectuat la Universidad del Valle din Columbia, ne arata ca declansatorii sunt intotdeauna stresul psihosocial, singuratatea si anumite boli psihice precum schizofrenia. Acumularea inlocuieste sentimentul de neputinta si suferinta, in general la persoanele in varsta.

Care este tratamentul pentru aceasta afectiune psihologica?

Abordarea psihologica a persoanei cu sindromul Noah este complexa. Ne confruntam cu o patologie psihiatrica asociata cu depresie psihotica, iluzii si, ocazional, cu schizofrenie. Sunt pacienti care de obicei nu se lasa ajutati si, de aceea, se recurge la spitalizare sau internarea intr-un centru social de sanatate.

In concluzie, dupa cum vedem, dragostea pentru pisici se poate manifesta in mai multe moduri. Cu toate acestea, cea mai comuna este cea integrativa si sanatoasa.