Acupunctura poate avea beneficii în cele mai comune probleme, pe care toți le putem experimenta la un moment dat.

Practica acupuncturii a crescut în popularitate ca tratament pentru o varietate de afecțiuni ale sănătății, cum ar fi alergiile, astmul, stresul, depresia și insomnia. 

Acupunctura are beneficii ca tratament holistic din mai multe motive, anume:

 • Atunci cand este efectuată corect, este sigură
 • Are foarte puține efecte secundare
 • Poate îmbunătăți efectul tratamentului principal
 • Poate controla anumite tipuri de durere
 • Poate ajuta pacienții pentru care medicamentele pentru durere nu sunt indicate.

Totuși, sfatul specialiștilor este să nu folosești acupunctura în locul tratamentelor tradiționale, iar atunci când îți dorești să o încerci, să consulți medicul pentru a te îndruma.

„Potențialele câștiguri depășesc riscurile minime.” –  Tony Chon, specialist în medicină internă generală și expert în acupunctură la Clinica Mayo din Rochester.

Ce beneficii are acupunctura?

Probleme cu somnul

Cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu probleme ale somnului. 

Simptome de tipul „adorm greu”, „mă trezesc în timpul nopții și nu pot să adorm la loc”, „mă trezesc prea devreme”, pot fi semne ale insomniei generale.

Cauzele acesteia sunt generate de posibile afecțiuni medicale, program neregulat de somn, tulburări de sănătate mintală, stres sau, pur și simplu nu există nicio cauză cunoscută, fiind vorba de insomnie primară.

Deși nu s-au făcut prea multe studii despre efectele acupuncturii asupra somnului, mai mulți specialiști susțin că au avut clienți care au declarat un sentiment de relaxare ce i-a ajutat să doarmă mai bine după ședința de acupunctură.

Unele dovezi sugerează că acupunctura poate ajuta persoanele cu insomnie care nu este atribuită unei cauze specifice.

Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat efectele asupra oamenilor care au fost tratați cu acupunctură tradițională sau simulată, adică în care acele nu sunt introduse atât de departe în piele. [1]

Acest studiu a fost realizat cu 72 de persoane cu insomnie primară. Participanții au fost tratați de 3 ori pe săptămână timp de 4 săptămâni.

Rezultatele au arătat că acupunctura a îmbunătățit simptomele insomniei, a eficientizat calitatea somnului și a timpului total de somn în timpul tratamentului. 

Au mai existat și alte studii care au sugerat că acupunctura poate avea beneficii pentru somn. [2]

Căderea excesivă a părului

Nu există foarte multe cercetări care să fie și concludente pentru dovedirea eficienței acupuncturii ca tratament alternativ în căderea excesivă a părului.

De cele mai multe ori, atât la bărbați cât și la femei, problemele cu căderea părului apar ca  rezultat al unor factori genetici sau modificări hormonale. 

Este puțin probabil ca acupunctura să aibă legătură cu aceste afectiuni.

Într-un studiu, totuși, cercetătorii au descoperit că acupunctura poate fi, uneori, mai bună decât medicamentele convenționale pentru tratamentul alopeciei areata, o afecțiune care determină căderea părului. [3]

Alopecia areata apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă foliculii de păr. Atacurile foliculilor duc la căderea părului, vizibile în mici porțiuni pe tot scalpul.

Acupunctura poate avea beneficii pentru această afecțiune indirect, datorită potențialului său de a crește fluxul sangvin, îmbunătățind circulația la suprafața pielii. 

Acest lucru ajută la stimularea foliculilor de păr, a nervilor și a vaselor de sânge, astfel încât căderea părului încetează. Apoi, regenerarea poate începe un tratament suplimentar.

Creșterea în greutate asociată stresului

Datorită efectelor pozitive, descrise în mai multe studii, pe care le are acupunctura asupra stresului, beneficiile au fost asociate și unui efect secundar apărut din cauza acestuia: creșterea în greutate.

Acupunctura are beneficii pentru reglarea stresului datorită impulsului de eliberare a hormonilor serotonină, epinefrină, dopamină și GABA (acid gamma aminobutiric).

Când vine vorba de tratamentul cu acupunctură pentru stres, nu există o abordare universală.

Conform studiilor, acupunctura poate fi eficientă și în tratarea persoanelor cu obezitate, probabil datorită reglării neuro-endocrine. [4]

Când corpul este stresat, eliberează hormoni de stres care provoacă creșterea în greutate. 

Răspunsul la stres este un semnal pentru organism să se pregătească pentru luptă sau fugă și să stimuleze activarea modului de supraviețuire.

Astăzi, răspunsul care apare deseori în urma stresului determină organismul să stocheze în mod cronic excesul de greutate.

Prin reglarea sistemului nervos, acupunctura poate ajuta la prevenirea și inversarea efectelor răspunsului la stres asupra depozitării grăsimilor.

Acupunctura poate promova, de asemenea, digestia și metabolismul.

Stimularea fertilității

Unii oameni aleg să caute terapii alternative și complementare, cum ar fi acupunctura, pentru a ajuta la tratarea problemelor de fertilitate.

Infertilitatea afectează aproximativ 12% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

În 35% dintre cuplurile cu probleme de fertilitate, atât factorii de natură masculină cât și cei de natură feminină joacă un rol important. 

Medicii identifică doar factorii masculini în aproximativ 8% din cazurile de infertilitate la cuplurile care încearcă în mod activ să conceapă, fără să fie depistată și componenta feminină. [5]

Când este folosită ca tratament pentru infertilitate, specialiștii spun că acupunctura poate avea beneficii prin:

 • Stimularea fluxului de sânge către organele de reproducere
 • Echilibrarea hormonilor
 • Reducerea stresului.

În prezent, nu există dovezi concludente care să sugereze cum se raportează acupunctura la infertilitate.

Un studiu restrâns a constatat că rata de succes a sarcinii la femeile care au fost tratate prin mijloace de reproducere asistată și care au folosit și acupunctură a fost crescută. [6]

Cu toate acestea, nu au fost găsite corelații directe ale acupuncturii cu rezultatele pozitive pentru femeile care au utilizat fertilizarea in vitro. [7]

O posibilă interpretare a beneficiilor ar fi că problemele de infertilitate și planurile de tratament pentru aceasta pot fi stresante. Stresul cronic poate afecta negativ rezultatele dorite. 

Acupunctura poate ajuta la reducerea stresului, care, la rândul său, ar putea îmbunătăți rezultatele sarcinii.

Studii

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S138994571730093X
 2. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/163850/ 
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11726-011-0500-x 
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6022277/ 
 5. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm 
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796945/ 
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796945/ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here