Am auzit depresia descrisa ca o umbra neagra si furioasa care te urmareste oriunde te duci – si aceasta este o descriere cu care sunt de acord din toata inima. Adica, daca ai nevoie de o secunda sa te gandesti la asta, are sens.

Esti pentru totdeauna in prezenta sa, constient de el in mod constant, dar nu de multe ori in imbratisarea sa intunecata. Simtiti ca se strecoara la marginea constiintei voastre, dar de fiecare data cand va intoarceti pentru a o privi, ea dispare in neant.

Atunci te cuprinde brusc la cea mai mica provocare si esti complet si complet incapacitat. 

In aceste vremuri, se simte ca si cum lumea se sfarseste. Se pare ca, indiferent de ceea ce faci in viata ta, nu va insemna nimic. Ca nu esti fara valoare, ca esti singur si ca nu vei scapa niciodata.

Dar de multe ori acest lucru nu este deloc cazul.

De fapt, as argumenta ca esti capabil de mult mai mult decat crezi – tot ce trebuie sa faci este sa observi ceea ce realizezi de fapt in fiecare zi . Exista o multime de lucruri cu care ar trebui sa fii mandru cand lupti impotriva depresiei.

Tot ce trebuie sa faceti este sa va ridicati si sa observati.

1. Ridicarea si cu fata la zi

Cand umbra neagra loveste, chiar si cea mai mica sarcina se poate simti ca o provocare uriasa – si, pentru a fi sincer, este. Dar, totusi, te ridici din pat si te confrunti cu ziua. Te strecori incet din huse, in ciuda faptului ca fiecare fibra a fiintei tale iti spune sa nu o faci. Punand un picior in fata celuilalt, te tarai in bucatarie, scoti o cana din dulap si iti faci o cafea.

In unele zile veti parasi casa, iar altele nu – nu conteaza.

Simpla iesire din pat pentru a face fata zilei arata un nivel de forta si rezistenta pe care majoritatea oamenilor nu il vor intelege niciodata. Esti literalmente in picioare si razi in fata demonilor tai.

Este greu de facut si ar trebui sa fii mandru de fiecare data cand o faci.

2. Caut ajutor

In ultimii ani, am vazut stigmatul din jurul depresiei schimbandu-se in bine. Nu mai este maturat sub covor si ignorat, ci vorbit despre el in mod deschis si recunoscut ca starea grava.

Cu toate acestea, indiferent de motiv, cei dintre noi care sufera de depresie tind sa caute ajutor cu greu. Se pare ca credem ca este un semn de slabiciune. Sau ca vorbind, vom fi perceputi ca cautarea atentiei – sau chiar mai rau, o povara.

Dar, din experienta mea, acest lucru nu este niciodata cazul. Care este motivul pentru care contesta temerile tale (chiar nefondate , deoarece acestea sunt) si care cauta ajutor este ceva ce ar trebui sa faci. Si, mai important, este ceva de care ar trebui sa fii mandru ca faci.

3. Miscarea corpului

Stiati ca exista o legatura directa intre sanatatea dumneavoastra fizica si sanatatea mintala ? Ei bine, exista. Mai important, exista, de asemenea, o gramada de dovezi care sugereaza ca, daca va exercitati si va miscati corpul, acesta va poate ajuta sa va tratati depresia.

4. Alimentarea corpului (cu alimentele potrivite)

Cand va aflati in profunzimea unei crize depresive, alimentele confortabile tind sa aiba prioritate. Gustari simple, care sunt usor de consumat, au gust dulce si necesita eforturi zero pentru a le prepara. Cu toate acestea, stiati ca aceste alimente va pot inrautati sanatatea mintala. Stiu, este infricosator – dar asta nu o face mai putin adevarata.

Acesta este motivul pentru care atunci cand va faceti timp sa va pregatiti mancare decenta (stiti, care include ceva care creste in pamant), ar trebui sa fiti foarte fericiti cu efortul depus . Nu numai ca este greu, dar este bine pentru tine.

5. Realizarea unei sarcini

Viata noastra este plina de mici sarcini care trebuie indeplinite zilnic. Lucruri precum spalarea vaselor, pregatirea patului, spanzurarea rufelor sau hranirea cainelui. Sarcini mici care la prima vedere par ingrozitoare, dar sunt de fapt parte integranta a supravietuirii noastre si, adesea, a supravietuirii altora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here