Probabil ca nu este o surpriza pentru tine ca fericirea duce la succes in aproape toate domeniile vietii tale, inclusiv sanatatea, prietenia, implicarea in comunitate, creativitatea si, in special, slujba, cariera si afacerea ta. Muncitorii fericiti au niveluri mai ridicate de productivitate, produc vanzari mai mari, au performante mai bune in pozitii de conducere si primesc ratinguri de performanta mai mari si salarii mai mari.

Cu toate acestea, fericirea se simte probabil ca un basm efemer. Exista o pandemie globala. Mese de bucatarie si canapele sunt noua cabina de lucru. Interactiunile cu colegii de munca, furnizorii si clientii sunt complet virtuale. Zoom este acum atat un verb, cat si un substantiv. Filmul Ground Hog Day descrie viata ta.

Creierul tau tanjeste la certitudine. Vrea sa stie tiparul care apare moment la moment, astfel incat sa poata prezice ce urmeaza. Orice lucru neasteptat sau care nu urmeaza un model va poate face sa va faceti anxietate, frica sau stres. Ganditi-va la roller coaster-ul emotiilor pe care le-ati experimentat in timpul acestei pandemii, deoarece normele de munca si de viata au fost intrerupte radical. Acum ganditi-va cum va simtiti cand auziti o melodie familiara la radio si cantati impreuna cu versurile. Iti aduce un zambet pe fata. Esti fericit pentru ca creierul tau recunoaste imediat modelul.

Daca vrei sa fii mai fericit la locul de munca, construieste mai multa certitudine in ziua ta de munca. Dezactivati notificarile prin e-mail noi si decideti cand veti verifica casuta de e-mail. Solicitati o agenda pentru toate intalnirile din calendarul dvs. Clarificati termenele limita pentru toate sarcinile si proiectele. Cand va alaturati unei noi echipe de proiect, discutati si acceptati acordurile de lucru ale proiectului, descrieti in mod explicit modul in care veti gestiona intalnirile de proiect si stabiliti ce veti face daca proiectul va fi deraiat. Decideti in avans cum veti aborda obstacolele si problemele inerente oricarui proiect. Tu si creierul va veti relaxa odata ce veti sti la ce sa va asteptati.

Inlocuiti partinirea negativitatii creierului

Atunci cand creierul tau este blocat de o repetare nesfarsita a greselilor si experientelor proaste de lucru, poate fi greu sa fii fericit la locul de munca. Este usor sa te prinzi in vartejul rumegarilor negative. De ce? Din cauza ,,partinirii negativitatii” a creierului. Creierul dvs. este pur si simplu cablat pentru o sensibilitate mai mare la stirile neplacute. Desi acest lucru ne-a servit bine in urma cu mii de ani, cand a trebuit sa evitam pradatorii si triburile rivale, astazi aceasta negativitate va submineaza fericirea la locul de munca.

Va deconectati de la computer la sfarsitul zilei, iar primul lucru din gura este ceea ce a gresit astazi. Internetul a iesit in timpul apelului Zoom cu seful tau, cainele a latrat pe parcursul prezentarii catre echipa si clientul tau a primit o comanda gresita. Inainte de a-ti da seama, ai petrecut cea mai mare parte a serii spunand oricui care va asculta tot ce a gresit in timpul zilei tale. Esti fixat pe negativ.

Pur si simplu intoarceti scriptul negativ al creierului si impartasiti doar lucrurile bune care vi s-au intamplat in timpul zilei. Mintea ta are nevoie de practica concentrandu-se pe pozitiv. Lasa primele cuvinte din gura ta sa fie cele trei lucruri pozitive care s-au intamplat in timpul zilei.

Strategia de prejudecata a negativitatii # 2: impartaseste doi trandafiri si un ghimpe

La sfarsitul zilei de lucru, impartasiti doi trandafiri si un ghimpe. Trandafirii sunt evenimente pozitive, experiente sau sentimente din zilele noastre, iar ghimpe este negativ. Folositi acest cadru simplu pentru a va ajuta sa va identificati succesele sau evenimentele placute din ziua dvs. Rugati-va familia, un prieten sau un coleg sa faca acest lucru cu dvs., astfel incat sa aveti responsabilitatea si sprijinul pentru a face acest lucru zilnic.

Creati mai multe oportunitati pentru experiente de lucru pozitive, de succes, cerand feedback.

Feedbackul specific in timp real este unul dintre cele mai eficiente moduri de a crea experiente de lucru mai afirmative si de succes. Cand te simti capabil, increzator si apreciat, esti mai fericit la locul de munca.

Cu toate acestea, feedback-ul poate fi stresant. Pentru a reduce si a elimina anxietatea de feedback, cereti-o si utilizati cadrul meu SEE.

Fii specific. Solicitati tipul specific de feedback pe care doriti sa il primiti.

Distribuiti un exemplu. Oferiti un exemplu de tipul de feedback pe care doriti sa il primiti.

Explicati. Cereti persoanei de la care ati solicitat feedback sa va explice ce ati facut sau nu.

Cand cereti feedback, va puneti intr-o stare psihologica care este gata sa primeasca stiri negative. De asemenea, aveti mai multa certitudine pentru ca va concentrati conversatia acolo unde va fi cea mai utila pentru dvs.

Iata un exemplu despre modul in care clienta mea de coaching executiv, Annette, a folosit modelul meu de feedback SEE impreuna cu ieslea ei, John. Ea i-a cerut feedback specific cu privire la capacitatea sa de a comunica clar si succint in timpul prezentarilor sale catre echipa de conducere. Annette a impartasit un exemplu al tipului de feedback pe care dorea sa il primeasca, cerandu-i sa-i spuna cand nu i-a auzit punctul central in primele trei propozitii ale prezentarilor sale. In cele din urma, ea l-a rugat pe John sa-i spuna in ce moment a auzit punctul principal in timpul prezentarilor sale.

Este posibil sa fii mai fericit la locul de munca. Puteti reduce anxietatea si stresul construind mai multa siguranta pe tot parcursul zilei. Puteti inlocui ,,partinirea negativitatii” creierului atunci cand va exersati concentrandu-va asupra pozitivului. Si puteti crea mai multe oportunitati pentru experiente de lucru pozitive, de succes, cerand feedback. Nu lasati circumstantele externe sa va submineze cel mai fericit la locul de munca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here