Glasgow, cel de-al doilea oras al Scotiei, este o baza de operatiuni interesanta pentru explorarea tarii de whisky si cimpoi. Calatoria de la Edinburgh la Glasgow dureaza o ora cu trenul, iar de aici puteti organiza excursii de jumatate de zi sau de o zi intreaga prin orase cu mostenire medievala, castele intacte sau ruinate si o multime de trasee de drumetii.

Viata culturala din Glasgow

Inainte de a pleca, merita sa ne amintim ca Glasgow are o scena culturala activa, cu peste 20 de muzee si galerii de arta, inclusiv colectia premiata Burrell, imensul Muzeu si Galeria de Arta Kelvingrove si Muzeul Riverside.

Iar pentru iubitorii de arta urbana, orasul este plin de picturi murale ale celor mai buni artisti din lume.

Cinci vizite pentru a scapa de cliseele din Glasgow

Orasul este, de asemenea, sediul companiilor Scottish Opera si Scottish Ballet. In plus, scena muzicala din Glasgow este fierbinte, cu locatii precum Wah Wah Hut a lui King Tut , unde Oasis a fost descoperit si semnat in 1993.

Mostenirea Mackintosh

Iubitorii de arhitectura ar trebui sa-si ia cateva ore pentru a afla despre mostenirea lui Charles Rennie Mackintosh, cu cladiri precum Cladirea Mackintosh, Biserica Queen Cross, replica casei sale care gazduieste Universitatea din Glasgow si fermecatoarea ceainarie The Willow Tea Rooms.

Noul Lanark

De-a lungul raului Clyde, acest oras este unul dintre cele patru situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Este un complex industrial interesant de la sfarsitul secolului al XVIII-lea care se dorea a fi un exemplu de socialism utopic. De aici incep si traseele de drumetii.

Stirling

Pasionatii de istorie isi au intalnirea in Ansamblul Medieval Stirling, unde exista un castel excelent conservat.

In varful Mount Abbey Craig se afla turnul care il onoreaza pe William Wallace (da, cel de la Braveheart ), care a invins armata engleza in zona in 1295. O alta batalie cheie, cea de la Bannockburn, poate fi recreata cu exponate interactive la 3D.

Newark

Un alt castel care merita vizitat este Castelul Newark, pe malul de sud al estuarului Clyde.

In ciuda distrugerilor suferite in razboiul civil din 1643 pana in 1645, prezenta sa este impunatoare, iar spatiul camerelor sale este surprinzator.

Oban

Fermecatorul sat de pescari Oban este una dintre perlele care ascunde coasta de vest a Scotiei. Situat intre munti si mare si cu vederi (si acces) la unele dintre cele mai frumoase insule ale tarii, este accesibil cu trenul din Glasgow.

Aberdeen: acesta este cel mai amuzant oras din Scotia 

Acolo va puteti plimba prin port, puteti gusta fructe de mare Ee Usk si puteti admira privelistile din Turnul lui McCaig. Trecerea prin distileria de whisky a orasului este aproape obligatorie.

Insula Arran

Aceasta insula din mijlocul Firth of Clyde este cunoscuta sub numele de Scotia in miniatura, deoarece in cei 430 de kilometri patrati ai sai sunt sintetizate peisajele tarii: accidentate si muntoase la nord, usor ondulate spre sud.

Insula Arran este cunoscuta sub numele de Scotia in miniatura, cu peisajele sale montane de nord si de sud.

Acolo puteti urca pe varful Goatfell, puteti vizita castelele Brodick (unde soseste feribotul din Ardrossan) sau Lochranza, profitand de ocazie pentru a pedala daca vantul o permite.

Lacul lomond

Nu are faima Loch Ness (sau un monstru mitic de marketing), dar Loch Lomond se lauda cu frumusete, inconjurat de varfuri accidentate precum Ben Lomond.

Pe suprafata sa lacustre se afla aproximativ treizeci de insule, unele cu ruine datand dincolo de Evul Mediu.

La capatul sau sudic se afla micul oras Balloch, unde exista si un castel si de unde pleaca excursii cu barca pe lac.

Roata Falkirk si Kelpies

Pentru a traversa canalele Forth si Clyde cu Union, inginerii scotieni au creat un lift ingenios pentru a preveni distrugerea mediului si este o minune a mecanicii.

Scotia este revendicata drept al optulea regat al Game of Thrones 

In apropiere se afla doua capete de cai, Kelpies, care se lumineaza noaptea si sunt una dintre icoanele regiunii.

In zona trebuie sa treci prin Parcul Callendar, unde se afla o resedinta fastuoasa datand din secolul al XIV-lea, in mijlocul unei paduri cu lac.

Gourrock

La 45 de kilometri de Glasgow se afla orasul Gourock, care a fost una dintre meccile turismului pentru locuitorii orasului mare. Din acest trecut de aur au ramas resedinte de odihna construite intre secolele al XIX-lea si al XX-lea.

In mijlocul centrului comercial Gourock se afla un megalit. Este traditia sa o faci de mai multe ori pentru a avea noroc.

In mall se afla un megalit cunoscut sub numele de Piatra Kempock, care a trebuit sa fie inconjurat de sapte ori pentru noroc in casatorie.

Din loc sunt trasee pentru a ajunge la farul Cloch Point sau la farul Inmellan de-a lungul coastei.

Dumbarton

Da, inca un castel. In acest caz, este cea mai veche cetate din toata Marea Britanie, inconjurata de o formatiune de bazalt numita Dumbarton Rock.

Inexpugnabil de generatii, putine ramasite din castelul medieval, care a fost refolosit pana in al Doilea Razboi Mondial. Apararile antiaeriene din acel conflict, precum si fortificatiile din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sunt inca in picioare.

Vederile de pe varfurile gemene ale White Tower Crag si The Beak ne amintesc de ce aceasta stanca a fost aleasa ca fortareata a britanicilor.

Helensburg

Daca doriti sa continuati sa explorati viata si opera lui Mackintosh, puteti vizita Hill House, in orasul Helensburg. Resedinta, un secol mai tarziu, isi mentine estetica futurista, unde functionalitatea a fost prezentata intr-un stil avangardist elegant si auster.