Drumul catre imunitate globala impotriva coronavirusului continua: peste 5,2 miliarde de oameni – 67% din populatia lumii – sunt deja vaccinati cu cel putin o doza. Continuati sa cititi pentru a avea toate detaliile vaccinarii impotriva COVID-19 din lume.
Rezumatul situatiei
Numarul global de doze administrate depaseste deja 12.000 de milioane de injectii, iar media zilnica este in jur de cinci milioane, potrivit datelor culese de Our World in Data privind vaccinarea in lume. Campania avanseaza in aproximativ 200 de teritorii si tari de pe glob, inclusiv Spania.
Lumea a ajuns la primul milion de oameni vaccinati cu cel putin o doza la sfarsitul lunii decembrie 2020 si cateva zile mai tarziu cifra a depasit deja 20 de milioane. Una din 100 de persoane a primit deja cel putin o punctie in februarie 2021, iar aceasta cifra a crescut la una din zece in aprilie. La sfarsitul lunii octombrie a aceluiasi an, jumatate din populatia lumii avea deja cel putin o doza, dar exista o mare diferenta intre continente.
Obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este de a ajunge la 70% din populatia mondiala vaccinata pana la jumatatea acestui an 2022, dupa ce obiectivul de 40% care fusese stabilit pentru 2021 nu a fost atins. Momentan, mare parte din Africa nu ar atinge acest prag, dar nici tarile din Europa, America Latina si Oceania, conform calculelor realizate de DatosRTVE pe baza statisticilor realizate de Our World In Data.
Pe de alta parte, in multe tari a inceput o noua runda de vaccinare pentru a administra doze de rapel persoanelor vulnerabile, considerate la risc si mai in varsta. Peste 2.000 de milioane din aceste doze suplimentare au fost deja administrate, ceea ce reprezinta o buna parte din injectiile care se administreaza in medie pe zi.
Date pe continente
Vaccinarea a avansat foarte repede in Uniunea Europeana, unde 76% din populatie are deja cel putin o doza, desi a fost depasita de America Latina, 85% din populatie avand o singura doza. Intre timp, in Europa in ansamblu , populatia imunizata reprezinta 69%.
Asia se situeaza la 77% cu o doza si America de Nord la 73%. In Oceania, 68% din populatie are deja cel putin o doza, iar in Africa aproximativ una din patru persoane au fost deja vaccinate (conform cifrelor din tarile care furnizeaza date).
Geografia si veniturile impart lumea, astfel incat procentul minim de vaccinare in randul tarilor cu venituri mari -unde se afla aproape toti europenii- depaseste maximul inregistrat de tarile cu venituri mici -aproape toate, pe continentul african-. La inceputul lunii februarie, doar o duzina din grupul cu venituri medii-inferioare reusisera sa vaccineze mai mult de jumatate din populatie.
La un an de la campania de vaccinare, in multe tari proportia populatiei vaccinate este inca prea aproape de zero.
Au fost numeroase ocazii in care directorul general al OMS, Tedros Adhanom, si-a aratat surprinderea de „cat de putin s-a facut” pentru a reduce acest dezechilibru. „Decalajul dintre numarul de vaccinuri administrate in tarile bogate si prin mecanismul COVAX creste in fiecare zi”, a deplans el.
Tara noastra a notificat prima expediere de donatii prin mecanismul COVAX pe 26 iulie 2021. A fost un transport initial de peste 750.000 de doze care au fost distribuite in Paraguay, Guatemala, Ecuador, Peru si Nicaragua, raspunzand nevoilor epidemiologice ale fiecarei tari. . Transportul a facut parte din angajamentul de a dona 7,5 milioane de vaccinuri tarilor din America Latina si Caraibe, angajat de presedintele Guvernului la Summitul Ibero-American din Andorra.
La mijlocul lunii septembrie, presedintele Guvernului, Pedro Sanchez, a raportat ca Spania este una dintre tarile „careia donam cele mai multe vaccinuri lumii, a saptea la nivel mondial si a treia din Uniunea Europeana in termeni absoluti”. In plus, a raportat ca numarul total de doze livrate mecanismului COVAX s-a ridicat la 22,5 milioane – o cifra care va creste la 30 de milioane acumulate in primul trimestru al anului 2022 – si ca medicamentele destinate regiunii Americii Latine si Caraibe. a crescut la 15 milioane. Pe de alta parte, Sanchez a anuntat si expedierea unui lot de 7,5 milioane de vaccinuri catre tarile din Africa Subsahariana si catre vecinatatea de sud a Uniunii Europene, „o regiune care sufera de rate de vaccinare foarte scazute”.
Cum se vaccineaza in fiecare tara?
Inca de la inceput, Israelul s-a remarcat fata de restul tarilor, atat in doze la 100 de locuitori, cat si in populatie cu program complet de vaccinare, lucru la care au contribuit caracteristicile sale particulare de populatie si geografie. In graficul urmator puteti vedea cum evolueaza rata de vaccinare in fiecare tara.
Expertii o repeta: pentru a pune capat acestei pandemii, imunitatea impotriva virusului trebuie sa se raspandeasca pe scara larga in intreaga lume. Si cum sa-l obtii? Instrumentul pe care s-a bazat omenirea in trecut pentru a face fata bolilor infectioase a fost vaccinul. Provocarea acum este ca diferitele injectii care au fost dezvoltate in mai putin de un an sunt administrate la nivel global.
Vaccinarea completa: 85,53% (40.527.090 persoane)
Cel putin o doza: 87,04 % (41.244.442 persoane)
Doza de rapel: 53,16% (25.190.614 persoane)
Doze distribuite: 96.977.332
Doze administrate: 94.901.368
% administrat: 97,9%
Doza la 100.000 locuitori: 200.499
Doza suplimentara: 25.190.614
Ce se stie despre eficacitatea vaccinurilor?
Cu experienta de dupa un an de vaccinare, expertii au calculat eficacitatea vaccinurilor, adica performanta lor in lumea reala. Primele analize disponibile indica o eficacitate a vaccinurilor impotriva infectiei cauzate de varianta omicron -predominanta chiar acum in Spania- care scade pe masura ce trec zilele dupa a doua doza. In ciuda acestui fapt, injectiile inca previn patru pana la sase cazuri de boala grava din zece si pana la 80% din spitalizari.
Urmatoarele grafice arata rezultatele celor mai recente opt studii, unele in curs de revizuire, colectate de Centrul International de Acces la Vaccinari (IVAC) al Universitatii Johns Hopkins in lunile decembrie 2021 si ianuarie 2022 privind vaccinurile de la Pfizer, Moderna si AstraZeneca.
Informatiile din aceasta stire sunt compilate din date din sursele oficiale ale fiecarei tari, compilate de publicatia Institute for New Economic Thinking al Universitatii din Oxford, Our World in Data.
Pentru a determina daca o tara va indeplini obiectivul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care in prezent isi propune ca 70% din populatia lumii sa fie vaccinata pana la jumatatea anului 2022, calculam proiectia liniara a numarului mediu zilnic de persoane care primiti a doua doza, comparativ cu ultimele 14 zile. Incepand de la ultima data de actualizare pentru fiecare tara, verificam daca respectiva suma este suficienta pentru a atinge procentul stabilit de OMS inainte de 1 iulie 2022.
Pe de alta parte, aceasta stire include date despre eficacitatea vaccinurilor selectate din colectia de studii publicate periodic de Centrul International de Acces la Vaccin al Universitatii Johns Hopkins.