OMV şi Exxon confirmă descoperirea din Marea Neagră. Jumătate din consumul de gaze al României ar putea fi asigurat din resursele din perimetrul Neptun.

Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare. Cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.„Evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino -1 a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 de milioane de picioare cubice (17,8 milioane metri cubi – n.r.) pe zi”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.OMV Petrom produce anual aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze, iar România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale. Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră.În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei, se mai spune în comunicat.

Citeste mai multe pe adevarul.ro.