Sinucidere sau omucidere, in urma cu doar 130 de ani, in 1890, Vincent Van Gogh a murit, la varsta de 37 de ani, in orasul francez Auvers-sur-Oise. Descoperirea locului exact in care si-a pictat ultimul tablou, cu cateva ore inainte de a muri, ar putea deschide o noua cale de a dezlega misterul.
Radacini de copac este numele a ceea ce este considerata ultima capodopera a artistului. In prezent, in colectia Muzeului Van Gogh din Amsterdam, lucrarea prezinta ramuri si radacini rasucite care ies din partea unui munte.
De cand s-a confirmat in 2012 ca este ultima lui panza – pana in acel moment se credea ca este Campul de grau cu corbi – multi experti si amatori cautasera locul exact in care Van Gogh o pictase. Wouter van der Veen, directorul stiintific al Institutului van Gogh, a descoperit-o. Si in plina izolare.
Potrivit Muzeului Van Gogh, care ieri a descoperit o placa in locul exact reflectat in pictura din acest orasel aflat la aproximativ 30 km de Paris, Wouter van der Veen, directorul stiintific al Institutului Van Gogh, se afla in spatele descoperirii.
Descoperit in plina izolare, Wouter van der Veen a trebuit sa astepte saptamani pana sa poata calatori in orasul francez pentru a-si verifica ipoteza in situ.
In timpul izolarii fortate de pandemia de coronavirus si trecerea in revista a materialelor vechi, i-a cazut in maini o carte postala datata intre 1900 si 1910. Un barbat se plimba tinand o bicicleta de mana de-a lungul unui deal de pe Rue Daubigny, intr-un peisaj care ii amintea puternic de cadru.
Dupa ce s-a consultat cu experti despre artist, precum Louis van Tilborgh si Teio Meedendorp, de la Muzeul Van Gogh, si Bert Maes, specialist in vegetatie (in special dendrolog sau expert in plante lemnoase), a reusit in sfarsit sa efectueze o alta investigatie asupra teren, in mai, a Odata ce restrictiile de mobilitate impuse de Covid-19 au fost ridicate.
Stiri Muzeul Van Gogh!? Descoperirea locului unde Van Gogh a pictat ultima sa capodopera Tree Roots. Astazi, in Auvers-sur-Oise, a avut loc o ceremonie de dezvaluire a locatiei.
Pe baza obiceiurilor de lucru ale lui Van Gogh -obisnuia sa portretizeze locuri apropiate si cunoscute de locul sau de resedinta- si studiul comparativ al panzei, cartii postale si starea actuala a locului, Muzeul descrie ca fiind „foarte plauzibil” faptul ca dat fiind cu locatia corecta.
„Fiecare element al acestei picturi misterioase poate fi explicat privind cartea postala si locatia: forma dealului, radacinile, relatia lor intre ele, compozitia solului si prezenta unei fete abrupte de calcar” , explica Van der Veen, care a condensat aceste patru luni de cercetare intr-o carte, Attacked at the Roots , editata de micul sau editor, Arthenon, si care poate fi descarcata gratuit.
„Situl este, de asemenea, in concordanta cu obiceiul lui Van Gogh de a picta motive din imprejurimile sale imediate. Lumina soarelui pictata de Van Gogh indica faptul ca ultimele pensule au fost pictate spre sfarsitul dupa-amiezii, ceea ce ofera mai multe informatii despre cursul acestei zile dramatice care s-a incheiat cu sinuciderea lui”, adauga el.
Ultima zi a lui Van Gogh
Locul cu pricina este situat la doar 150 de metri de Auberge Ravoux, hanul artistului si casa lui in ultimele 70 de zile din viata lui. Sute de specialisti si amatori au trecut pe acolo in ultimii 130 de ani fara sa-si dea seama de legatura.
Pentru Teio Meedendorp, investigator principal la Muzeul Van Gogh, este „o descoperire remarcabila”. „Ca aceasta este ultima sa opera de arta o face si mai exceptionala si chiar mai dramatica. Aceasta zona fusese deja documentata de Van Gogh in alte picturi. Trebuie sa fi trecut adesea prin locul in drum spre campurile din spatele Chateau d’Auvers, unde a pictat de mai multe ori in ultima saptamana de viata si unde isi va lua viata.”
De fapt, si cu aceste date noi, academicianul reconstituie ultimele ore ale lui Van Gogh in cartea sa. Pe 27 iulie 1890, artistul ar fi inceput dimineata pictura Radacinile copacului , ar fi luat pranzul si s-ar fi intors dupa-amiaza cand l-a dus la han, de data aceasta aproape terminat. Avea sa moara doua zile mai tarziu, ca urmare a focurilor trase cu un revolver Lefaucheux. Van der Veen crede ca a fost o sinucidere si pictura ceva de genul „un bilet de adio pictat”.