Presedintele francez indeamna la „reordonarea arhitecturii europene de aparare”, cu Rusia inclusa. El insista ca Europa „nu isi poate pune securitatea doar in mainile SUA” si face apel la reformarea „teatrului de umbra” al G-7.

La aproape un an dupa ce si-a anuntat cu mare fast intr-un discurs la universitatea Sorbona proiectul sau de „refondare” Europei, viitorul Uniunii Europene si apararea acesteia continua sa-l preocupe pe presedintele francez Emmanuel Macron, intr-un moment de criza a multilateralismului si de crestere. in extremism si nationalism in lume.

Presedintele francez si-a cerut luni partenerilor europeni „sa nu-si puna securitatea doar in mainile Statelor Unite”. „Noi insine trebuie sa ne asumam responsabilitatile si sa garantam securitatea si, prin urmare, suveranitatea europeana”, a spus Macron intr-un discurs de o ora si jumatate la Palatul Elysee, in fata a 250 de ambasadori francezi adunati la Paris.

Macron nu este primul care cere UE sa-si faca temele de aparare. Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca Europa nu mai poate conta pe Statele Unite pentru protectia militara si si-a indemnat partenerii europeni sa „si ia destinul in propriile maini”. Merkel a rostit aceste cuvinte dupa retragerea presedintelui american Donald Trump din pactul nuclear iranian.

Presedintele, care a laudat progresele inregistrate in ultimul an in materie de aparare, a anuntat ca „in urmatoarele luni” va prezenta un proiect de consolidare a solidaritatii de securitate a Europei si de „reordonare a arhitecturii acesteia”.

Presedintele vrea sa dea „mai multa substanta” articolului 42.7 din Tratatul Uniunii Europene (privind apararea colectiva europeana), invocat pentru prima data de Franta in 2015 dupa atentatele teroriste.

“Franta si Europa au luat act de noile amenintari ale secolului XXI. Am devenit constienti de nevoia noastra de a fi autonomi in aceasta chestiune”, a adaugat Macron la inceputul Conferintei Ambasadorilor, unde a prezentat marile linii geostrategice ale Presedintia sa.

Macron a considerat ca aliantele precum NATO „au in continuare relevanta lor”, dar considera ca „echilibrele si, uneori, automatismele lor” trebuie revizuite. Si a precizat ca dialogul cu Washingtonul este inca necesar.

Presedintele a amintit ca Razboiul Rece s-a incheiat si ca Europa trebuie sa-si asume responsabilitatile de aparare. Din acest motiv, Macron a considerat necesar sa se faca „o reflectie exhaustiva” pe aceasta tema care sa includa nu doar toti partenerii europeni, ci si Rusia.

„Progresul substantial catre rezolvarea crizei ucrainene, precum si respectarea cadrului OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), vor fi, desigur, preconditii pentru un progres real cu Moscova”, dar acest lucru nu ne impiedica sa lucram intre Europenii de acum inainte”, a spus presedintele.

El a sustinut, de asemenea, construirea unei „aliante strategice” cu Rusia si Turcia. El a fost insa impotriva anexarii Ankarei la Uniunea Europeana, considerand ca proiectul presedintelui Recep Tayyip Erdogan este „panislamic si contravine valorilor noastre europene”.

Cu alegerile europene aproape, presedintele francez vrea sa-si dubleze contactele cu toti partenerii europeni, nu doar cu Germania. Saptamana aceasta viziteaza Danemarca si Finlanda, iar pe 6 septembrie va calatori in Luxemburg.

Macron si-a avertizat partenerii europeni ca se confrunta cu momentul adevarului. Extremele au progresat si s-au trezit nationalismele. Este un motiv sa plecam? Cu siguranta nu (…) De fapt , trebuie sa ne dublam eforturile“, a spus presedintele, care crede ca va exista un european de diverse viteze.

Presedintele francez a avertizat ca „lupta europeana abia a inceput: va fi lunga si va fi dificila”. „Europa nu este facuta la Bruxelles, la Paris sau la Berlin: este construita pe diseminarea neobosita a ideilor si proiectelor noastre”, a asigurat el.

In ceea ce priveste Brexit, Macron si-a exprimat dorinta ca „pana la sfarsitul anului” sa se ajunga la un acord cu Regatul Unit. „Brexit-ul (plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeana) este o alegere suverana pe care trebuie sa o respectam, dar este o alegere care nu ar trebui facuta cu pretul integritatii europene”.

„Franta doreste sa mentina o relatie puternica, privilegiata cu Londra, dar nu cu pretul dizolvarii Uniunii Europene”, a explicat presedintele francez. Macron a primit-o in aceasta vara la Fort Brganon, resedinta de vara a presedintilor francezi, pe premierul britanic Theresa May, care incearca sa salveze acordul de divort cu Uniunea Europeana.

In discursul sau in fata ambasadorilor francezi din intreaga lume, Macron a anuntat ca de acum pana la sfarsitul anului va propune statelor membre reformarea G7, „un teatru al umbrelor si al diviziunilor”. Franta, care va prezida acest grup pentru informarea puterilor in 2019, doreste, de asemenea, sa consolideze dialogul cu China, India si Africa.

In ceea ce priveste Siria, Macron a declarat ca continuarea lui Bashar Al Assad in functia de sef al statului in Siria ar fi „o greseala fatala”. „Cine a provocat milioane de refugiati? Cine si-a masacrat propriul popor?”, i-a intrebat Macron pe diplomatii sai.

Totusi, el a recunoscut ca „nu este la latitudinea Frantei sa numeasca viitorii lideri ai Siriei (….), dar este de datoria noastra si suntem in primul rand interesati sa ne asiguram ca poporul sirian este in masura sa faca acest lucru”.