Japonia a dezvaluit luni numele noii sale ere imperiale care va incepe cand printul mostenitor Naruhito va deveni imparat la 1 mai, in timp ce premierul Shinzo Abe a spus ca a subliniat valorile traditionale intr-un moment definitoriu al istoriei tarii. 

Multimile care priveau ecranele gigantice din jurul Tokyo au ovationat si au facut fotografii pe telefoanele lor, in timp ce secretarul sef al cabinetului, Yoshihide Suga, ridica un banner alb cu noul nume – Reiwa – scris cu doua caractere cu cerneala neagra. Primul caracter este cel mai des folosit pentru a insemna „comanda”, dar inseamna si „bun” si „frumos”, in timp ce al doilea inseamna „pace” sau „armonie”.

Tara a asteptat cu nerabdare numele noii ere, sau „gento”, care este folosit pe monede, calendare, ziare si documente oficiale si de-a lungul timpului surprinde o stare de spirit nationala.

„Inseamna nasterea unei civilizatii in care armonia domneste intre fiinte”, a spus premierul Shinzo Abe, la o conferinta de presa. Ortografia sa in alfabet latin este inca in asteptarea confirmarii.

Numele subliniaza frumusetea culturii traditionale a Japoniei si un viitor in care toata lumea isi poate indeplini visele, in special tinerii, a spus Abe.

„Primavara vine dupa iarna aspra, acest nume vrea sa semnaleze inceputul unei perioade care debordeaza de speranta”, a adaugat el.

Termenul provine dintr-o antologie de poezii japoneze numita „Manyoshu” de acum 1.200 de ani. „Este prima data cand se foloseste un termen din texte japoneze” si nu chinezesc, a spus seful executivului, adesea considerat nationalist.

Numele acestei ere, a carei anunt este un eveniment istoric in sine pentru japonezi, este rezultatul a mai multe luni de reflectie intre experti, personalitati de diverse origini si lideri politici.

Anuntarea numelui unei noi ere este un eveniment urias in Japonia care vine insotit de editii speciale de ziare, spectacole de caligrafie si festivaluri populare.

Este a doua oara cand numele unei epoci este anuntat in acest fel. Cel precedent a fost pe 8 ianuarie 1989, dupa moartea imparatului Hirohito.

Numele lui Reiwa, epoca 248, va marca domnia lui Naruhito, al 126-lea imparat, care va incepe la 1 mai , la o zi dupa ce tatal sau, Akihito, abdica , punand capat erei Heisei („pacea predomina peste tot”), care a inceput. in ianuarie 1989.

Decretul care defineste numele noii ere este semnat de imparatul Akihito, care va deveni imparat emerit cand va incepe epoca „Reiwa”, a spus Agentia Casei Imperiale.

Printului mostenitor i s-au prezentat vineri cateva propuneri, desi opinia sa nu a fost luata in considerare la luarea deciziei. Ar fi neconstitutional daca ar fi influentat alegerile finale facute de Executiv.

Numele unei epoci este supus unor reguli stricte: trebuie sa fie compus doar din doua „kanji”, sa fie usor de citit si scris si nu trebuie sa foloseasca nume comune sau primul caracter al vreuneia dintre ultimele patru epoci: Heisei, Showa, Taisho si Meiji.

Pentru a preveni scurgerile, panoul de denumire a fost incuiat intr-o camera speciala din biroul premierului, iar telefoanele lor au fost confiscate.

Luni, intr-o ultima etapa, au fost audiate opiniile presedintilor si vicepresedintilor celor doua camere ale Parlamentului, inainte ca un consiliu extraordinar de ministri sa ia o decizie definitiva.

Aceasta a fost a doua oara in istorie cand guvernul a decis asupra numelui epocii, fapt care ilustreaza spiritul Constitutiei din 1947, unde tot ceea ce priveste Casa Imperiala si imparat este determinat de guvern si monarh. doar un rol de „simbol al statului si al unitatii poporului”.

Inca de la inceputul zilei, mass-media a inlantuit emisiuni speciale, iar ziarele au pregatit editii speciale dedicate acestui eveniment istoric.

Akihito, in varsta de 85 de ani, va parasi tronul la aproape trei ani dupa ce si-a anuntat intentia de a se retrage in viata in august 2016. Este prima abdicare a unui imparat japonez in doua secole.

Legea Casei Imperiale, text revizuit in 1947, nu prevede abdicarea si doar moartea imparatului deschide calea succesiunii.

In acest caz, a fost elaborata o legislatie exceptionala care sa ii permita lui Akihito sa abdice, iar guvernul a decis ca numele epocii sa fie anuntat cu o luna mai devreme, in incercarea de a-i multumi pe toata lumea.

Imediat ce noul nume a fost anuntat, producatorii de calendare s-au grabit sa tipareasca noi editii sub numele „Reiwa”, incepand cu 1 mai 2019.