Un avocat clujean a explicat pentru PROVINCIANEWS.RO cum a dovedit că finanţatorul Rapidului, George Copos, a măsluit suma de transfer în cazul lui Cristian Dulca.

Un avocat clujean este cel care l-a demascat pe George Copos în cazul transferului lui Cristian Dulca, de la Rapid la Pohang Steelers. Marcel Lăzăreanu, fost portar în anii ’80 la “U” Cluj, CFR, FC Bihor şi Armătura Zalău, dar şi în Coreea de Sud, acum avocat, a reprezentat clubul CFR în litigiul cu Rapid, câştigat în cele din urmă de clujeni la Comisia pentru Statutul jucătorului. Lăzăreanu a povestit pentru PROVINCIANEWS.RO cum a smuls 210.000 dolari de la Rapid, 35% din suma de transfer în Coreea, asta după ce Copos anunţase că a cedat jucătorul pentru numai 120.000 de dolari.

Coreenii au trimis contractul original

După perioada CFR Cluj, actualul antrenor secund al formaţiei FC Vaslui, Cristian Dulca, a ajuns în curtea Rapidului, iar în iarna lui 1999 a fost acontat de gruparea sud-coreeană Pohang Steelers. La 13 ani distanţă, finanţatorul giuleştenilor, George Copos, a fost condamnat în Dosarul Transferurilor de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. Nume precum cel al fraţilor Victor şi Ioan Becali, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Gheorghe Popescu respectiv Jean Pădureanu completează lista celor acuzaţi.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Generale Anticorupţie (DNA), Copos ar fi primit 600.000 de dolari pentru Dulca, dar a declarat numai 120.000 de dolari. Avocatul care a reprezentat clubul CFR Cluj în acea perioadă, Marcel Lăzăreanu, a prezentat în exclusivitate pentru PROVINCIANEWS.RO culisele acelei mutări.

“A fost un contract de transfer, Dulca era un jucător de echipă naţională, foarte bine cotat la vremea respectivă, valora peste un milion de dolari. Rapidul l-a transferat în Coreea de Sud, la Pohang Steelers. Ca urmare a acestei mutări, potrivit contractului, 35% din suma de transfer îi revenea CFR-ului. În acel moment, preşedintele CFR-ului era Mircea Bălaj. El a venit la mine şi mi-a spus: “Mi se pare că Dulca nu valorează chiar 120.000 de dolari”. I s-a părut suspect. Mi-a mai spus: “Uite, suntem un club mic, dar din ceea ce ni se cuvine am putea să supravieţuim!” Am făcut rost de contractul în baza căruia s-a realizat transferul lui Dulca în Coeea de Sud. Mi s-a părut dubios faptul că era destul de aproximativ. În final, era semnat cu caractere “europene”, dacă pot să le spun aşa. Or, coreenilor poţi să le tai mâna, dar ei semnează doar în limba lor! Am luat legătura cu un oficial de la Pohang şi i-am spus că am în faţă un document, i-am explicat despre ce era vorba. Dânsul a insistat că nu-şi explică cine a semnat acel contract şi a adăugat: “Uite cum facem, îţi trimit originalul prin fax”. L-am primit foarte repede şi mi-a spus că e cel real”, a subliniat Lăzăreanu.

Copos nu a vrut înţelegere amiabilă

Întâlnirea cu George Copos a fost de-a dreptul halucinantă, admite avocatul clujean.

“Am ajuns cu greu la domnul Copos. Avea un birou lung de vreo şapte metri.  A întrebat cine suntem şi ce dorim. I-am explicat totul şi i-am cerut să ne înţelegem amiabil. I-am spus că adevărul va ieşi oricum la iveală. El a adăugat că habar nu avem cu cine ne punem! L-am avertizat că vom merge la comisii ca să facem dreptate. Eu, în calitate de avocat, am făcut toate investigaţiile necesare şi până la urmă am câştigat. În cele din urmă l-am “bătut” pe Copos. Contractul real şi cele trei ordine de plată existente au fost aşii din mâneca noastră. Nu acuz pe nimeni, nu-mi pot permite să-l condamn pe domnul Copos. Pe mine m-a interesat ca CFR să-şi recupereze banii”, a adăugat Lăzăreanu. Situaţia s-a soluţionat la Comisia pentru Statutul Jucătorului, dar nu a ajuns în instanţele civile.

CFR a primit 210.000 plus dobânzi şi penalităţi

Avocatul a subliniat că “feroviarii” nu mai pot profita în prezent de pe urma acestui caz.

“Totul s-a terminat atunci, l-am informat şi pe domnul Paszkany. Ceea ce mă intreb eu este de ce nu s-a sesizat nimeni la vremea respectivă. A fost o chestiune deosebită la vremea respectivă, un moment de referinţă în fotbalul românesc, dar nu s-a sesizat nici FRF (Federaţia Română de Fotbal – n.red), nici Parchetul. Comisa pentru Statutul Jucătorului a judecat foarte corect cazul”, a conchis avocatul.

CFR s-a ales până la urmă cu 210.000 de dolari, dar şi cu alte sume venite din penalităţi şi dobânzi.