Manipularea este un cuvant foarte agresiv, insa chiar si asa, trebuie sa fim in stare sa manipulam putin oamenii din jurul nostru daca vrem sa obtinem ceea ce vrem. Si de cele mai multe ori ne gandim sa ne manipulam seful, pentru a fi de acord cu ideile noastre, pentru a ne da liber intr-o zi sau pur si simplu pentru a scapa nepedepsiti in urma unor greseli. Iata cum sa iti manipulezi seful!

Cum ii place sefului sa comunice?

Daca vrei sa manipulezi pe cineva trebuie in primul rand sa il cunosti foarte bine si sa stii care ii este calea preferata de comunicare. Ii place sa scrie, sa vorbeasca la telefon sau sa discute cu tine fata in fata? In functie de acest lucru, procesul de manipulare se schimba.

Comunicarea prin scris este cea mai grea, deoarece nu te poti exprima asa cum iti doresti. In plus, seful nu simte emotia din glas si va fi mai putin convins ca ceea ce ii scrii este adevarat. La telefon este putin mai usor, deoarece poti folosi inflexiunile vocii pentru a te face mai bine inteles. Chiar si asa, la telefon este greu sa iti manipulezi seful. Cea mai usoara cale ramane discutia fata in fata, unde te simti liber sa gesticulezi si ai mai multe sanse sa iti convingi seful ca ai dreptate.

Fii atent si la comportamentul sefului!

La fel de important este sa fii atent la comportamentul sefului si sa te adaptezi acestuia. Nu ii vorbi sefului tau atunci cand este suparat si nu ii spune ca ii va trece repede sau ca nu are rost sa fie suparat, deoarece vei da impresia ca nu iti pasa si cu siguranta nu vrei acest lucru. Nu fii milog sau superior sefului tau atunci cand ai o discutie cu acesta.

Ce stil de lucru are seful tau?

Este un tip care gandeste in detaliu orice mic lucru sau priveste in ansamblu? Dupa ce ti-ai raspuns acestei intrebari vei sti cum sa i te adresezi. In cazul persoanelor care sunt foarte atente la detalii, foloseste cuvinte si expresii precum: clar, exact, sa lamurim pana in cel mai mic detaliu, precis, atent, fara greseala, etc. In cazul unui sef cu o viziune de ansamblu vei folosii expresii precum: scopul este, principiile sunt, viziunea se prezinta, prioritar este, etc. Ideea este sa transmiti un mesaj prin care sa generezi rapid comportamentul dorit de tine.

Cat de etica este manipularea?

Exista manipulare la tot pasul, insa ar trebui sa ne gandim la rezultatele manipularii noastre. Putem avea de-a face fie cu manipulare pozitiva, unde rezultatele sa fie bune, sau cu manipularea negativa, in care sa se urmareasca o activitate mai putin etica. Manipularea este un instrument aflat in mainile oricui, si depinde de fiecare dintre noi cum vom folosi acest instrument.