Ceapa este la fel de simpla de cultivat, pe atat de delicioasa de mancat intr-o varietate de feluri de mancare. Si, atata timp cat aveti o alta ceapa la indemana, nu este nevoie sa le cresteti dintr-o samanta. Tocand fundul unei cepe si plantandu-l in sol, puteti creste propria ceapa din butasi. Cu rabdare, timp si multa apa, puteti creste o ceapa dintr-o ceapa in 90-120 de zile.

Tocati ceapa la aproximativ 1 cm (2,5 cm) de jos

Asezati ceapa pe o scandura si, cu un cutit ascutit, taiati fundul si indepartati coaja exterioara. Bucata de ceapa ar trebui sa aiba aproximativ 2,5 cm lungime pentru a creste o ceapa sanatoasa.

Daca cresti ceapa afara, incepe butasii la inceputul primaverii. Pentru ceapa cultivata in interior, orice perioada a anului este in regula.

Puteti folosi majoritatea soiurilor de ceapa, inclusiv ceapa cumparata de magazinele alimentare, pentru a creste mai multe cepe. Aceasta tehnica functioneaza cel mai bine daca lucrati cu o ceapa proaspata care nu a ramas inca rau.

Lasati fundul de ceapa sa se usuce timp de 12-24 de ore

Dupa tocat ceapa, aruncati restul de ceapa si asezati fundul pe o suprafata plana, uscata, cu partea taiata in sus. Lasati fundul de ceapa sa se usuce timp de pana la o zi, pana cand este apasator si uscat la atingere. Daca nu aruncati, puteti folosi restul de ceapa pentru gatit sau pentru compost, daca preferati.

Introduceti scobitori in fiecare parte a cepei

Impartiti fundul de ceapa in 4 laturi si impingeti o scobitoare pe jumatate in fiecare parte. Scobitorii ar trebui sa fie distantati la fel, astfel incat sa semene cu un ,,X” la distanta. Acest lucru va va permite sa va suspendati ceapa peste apa in timp ce radacinile.

Agatati ceapa peste un castron mic cu apa

Umpleti un vas cu apa pana la refuz si asezati-l pe o suprafata plana. Pozitionati ceapa astfel incat fundul sa atinga varful apei si lasati-o sa creasca 3-4 zile. Plantati taierea cand incepe sa creasca radacini mici, albe, de jos.

Diametrul bolului trebuie sa fie mai putin larg decat lungimea scobitorilor.

Pentru a ajuta la taiere sa creasca mai repede, suspendati ceapa langa o fereastra insorita sau asezati-o in aer liber.

Umpleti o oala cu sol bine drenat

Cumparati un amestec de sol bine drenat si o oala mare cu gauri in partea de jos de la o pepiniera de plante. Umpleti vasul cu solul pana la jumatate – il veti umple tot restul cand plantati taierea cepei.

De asemenea, puteti planta fundul de ceapa in exterior daca gradina dvs. are sol bine drenat.

Puteti testa pentru a vedea daca solul se dreneaza bine sapand o gaura de 12 in (30 cm) in sol si umplandu-l cu apa. Daca apa se scurge in 5-15 minute, solul se scurg bine.

Asezati taierea de ceapa in sol si umpleti vasul cu sol

Cand taierea cepei creste radacini albe de jos, pozitionati-o in centrul solului. Umpleti restul vasului cu pamant peste ceapa pana la 2,5-5,1 cm (1-2 in) din partea de sus a vasului.

In functie de preferinte, puteti pastra ceapa taiata in interior sau in aer liber pe vreme insorita.

Daca plantati tot fundul taiat ca o singura bucata, este posibil sa obtineti mai mult de o ceapa noua, dar probabil ca vor fi aglomerate si mici. Numarul de plante pe care le poate creste o singura ceapa va varia de la 1-6, ceapa din imaginea de mai sus poate fi impartita in doua. Pentru a obtine mai multe cepe noi de dimensiuni complete dintr-un singur fund de ceapa, folositi un cutit ascutit pentru a imparti fundul de ceapa, lasand o portiune din radacini pe fiecare sectiune, precum si frunzele, daca a inceput sa incolteasca.

Udati ceapa taiata imediat dupa plantare

Udarea taierii de ceapa il ajuta sa se adapteze la noul sau mediu si sa creasca radacinile mai repede. Dati ceapa suficienta apa pentru ca solul sa fie umed la atingere, dar sa nu fie ud.

Pulverizati ingrasamant cu azot in sol dupa udare

Ceapa prospera in sol cu   un continut ridicat de azot. Pulverizati ingrasamant cu azot direct in sol si amestecati-l cu mainile pentru a da cepei nutrientii de care are nevoie pentru a creste.

Puteti cumpara ingrasaminte cu azot de la majoritatea magazinelor de gradina sau creselor.

Verificati eticheta pentru a determina cat de mult ingrasamant sa pulverizati in sol.

Da-i cepei aproximativ 1 cm (2,5 cm) de apa pe saptamana

Ceapa are nevoie de multa apa pentru a ramane sanatosi si pentru a creste mai multe cepe. Verificati solul in fiecare zi – daca se simte uscat la atingere, udati-va ceapa pana cand se simte umeda.

Indepartati-va gradina in mod regulat, daca este afara

Ceapa are dificultati in a concura cu plantele invazive, iar buruienile le pot fura apa si nutrientii. Verificati-va des gradina pentru a gasi buruieni si, daca observati, trageti-le imediat.

Evitati pulverizarea buruienilor in jurul cepei, deoarece majoritatea erbicidelor pot ucide atat buruieni, cat si plante de gradina.

Verificati daca exista si insecte mici sau alti daunatori pe ceapa si, daca vedeti, pulverizati ceapa cu un agent de respingere a insectelor non-toxic, prietenos cu plantele.

Fertilizati ceapa la fiecare 2 saptamani

Fertilizarea plantei de ceapa il ajuta in mod regulat sa creasca bulbi mari si sanatosi. Pulverizati planta de ceapa cel putin de doua ori pe luna cu un ingrasamant bogat in azot pana cand bulbul plantei de ceapa incepe sa se scurga din sol.

Cand becul incepe sa scoata din sol, opriti fertilizarea cepei pana cand o recoltati.

Recoltati ceapa cand formeaza flori

Cand ceapa incepe sa creasca flori, este gata de recoltat. Slabiti solul din jurul cepei cu lopata si trageti ceapa de baza frunzisului sau verde pentru ao scoate din pamant.

In medie, este nevoie de ceapa crescuta din butasi aproximativ 90-120 de zile pentru a creste un bec nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here