Inozitolul, vandut astazi ca supliment pentru sanatate, este prezent in membranele celulare, in special in cele din creier si sistemul nervos central.
In aceste zone ale corpului, inozitolul participa la crearea unor neurotransmitatori, esentiali pentru o sanatate buna. De asemenea, joaca un rol important in functionarea si fertilitatea ficatului. In continuare va vom spune mai multe despre asta.
Ce este inozitolul?
Inozitolul este un compus din familia alcoolilor polihidroxilici. Functia sa este esentiala pentru starea buna a celulelor sistemului nervos si pentru metabolismul lipidelor, potrivit unui studiu publicat in 2017.
De asemenea, influenteaza diferite aspecte ale corpului nostru, cum ar fi:
- Visul.
- Fertilitatea.
- Circulatia.
- Pielea si parul.
- Starea de spirit.
Un deficit de inozitol poate inrautati foarte mult calitatea vietii si, in plus, poate fi cauza unor tulburari importante pe termen lung.
Functii in organism
In continuare vom trece in revista cele mai importante functii ale inozitolului din organism. Ia-ti notite!
1. Regleaza sistemul nervos
Este esentiala in cazurile de nervozitate, stres, insomnie, anxietate, depresie, tulburari bipolare, anorexie, bulimie sau iritabilitate.
Cresterea consumului acestuia, in caz de a suferi de tulburari nervoase, am putea evita sa luam medicamente mai agresive pentru sanatate. Cu toate acestea, este indicat sa mergi la medic la orice simptom al unei probleme de acest tip, astfel incat el sau ea sa fie cel care evalueaza tratamentul adecvat.
2. Imbunatateste functia hepatica
Participa la metabolismul lipidelor. Consumul acestuia ar putea proteja impotriva dezvoltarii ficatului gras, potrivit unui articol publicat in revista Biological Reviews of the Cambridge Philosophical Society. Pe de alta parte, o deficienta in aprovizionarea cu aceasta substanta ar putea fi legata de un risc crescut de diabet de tip 2.
3. Echilibreaza sistemul hormonal si imbunatateste fertilitatea
Inozitol ar putea fi benefic atat pentru barbati, cat si pentru femei. In cazul barbatilor, ajuta la imbunatatirea sanatatii spermatozoizilor in timp ce, in cea feminina, regleaza ciclul menstrual si imbunatateste functia si calitatea ovarelor. Acest lucru imbunatateste fertilitatea in ambele cazuri si poate facilita conceptia.
4. Promoveaza miscarea intestinala
Inozitolul imbunatateste peristaltismul intestinului la cateva ore dupa administrare. In acest fel, este ideala pentru combaterea constipatiei fara a provoca iritatii sau efecte secundare, asa cum a confirmat un studiu publicat in 2017.
Inozitolul ar putea contribui, de asemenea, la imbunatatirea altor probleme de sanatate:
- Ajuta la imbunatatirea circulatiei.
- Promoveaza sanatatea si starea parului, pielii si unghiilor. Astfel, poate fi foarte util in cazuri de eczeme sau dermatite.
- Imbunatateste problemele de vedere, deoarece este prezent in tesuturile oculare. Este foarte eficient pentru cazurile de orbire nocturna.
- Faciliteaza functia digestiva.
Cum sa luati inozitol?
Astazi putem gasi inozitol ca supliment in dietetica si farmacii. Se vinde sub forma de capsula sau pulbere. Cantitatea zilnica recomandata este intre 600 si 750 mg, ceea ce corespunde unei capsule sau ¼ de lingurita, pe care o putem dizolva in apa sau suc.
Pentru a percepe beneficiile acestui supliment trebuie sa-l luam cel putin o luna si, daca este posibil, timp de trei luni. De mentionat ca consumul acestei substante trebuie incadrat in cadrul unei alimentatii variate si sanatoase.
Absorbtie slaba si efecte secundare
Exista unii factori care impiedica absorbtia inozitolului, precum cofeina (cafea, ceai, cola), diureticele sau unele medicamente precum antibioticele. Stresul poate, de asemenea, sa scada nivelul inozitolului din organism.
Va recomandam sa luati intotdeauna orice supliment sub supraveghere profesionala, mai ales in cazuri de boala, sarcina, alaptare sau luare de medicamente.
Inozitol, un polialcool cu potential
Inozitolul este prezent in mai multe alimente, pe care le putem consuma daca dorim o alternativa la supliment:
- Telina.
- Banana.
- Nuci.
- Ficat.
- Sparanghel.
- Vitel.
- Lecitina din soia.
- Cereale integrale.
- Seminte de susan, floarea soarelui si in.
- Lapte si derivate, cum ar fi branza, iaurt etc.
- Leguminoase, cum ar fi lintea si mazarea.
- Drojdie nutritiva sau drojdie de bere.
Aceasta substanta ar putea avea efecte benefice asupra sanatatii. Cu toate acestea, astazi multe dintre functiile sale sunt inca investigate, cu scopul de a stabili dovezi in acest sens.
Cu toate acestea, este necesar sa aveti obiceiuri bune de sanatate si o dieta variata si echilibrata, deoarece inozitolul nu este o substanta magica care poate preveni sau vindeca bolile de la sine.