Tanya L. Chartrand, profesor de psihologie si de expert in neurostiinte de la Universitatea Duke din California de Nord a publicat recent, impreuna cu David T. Neal, de la Universitatea Californiei de Sud, a lucrare intitulata Perceptia emotiei reprezentate: amplificarea si amortizarea reactiei faciale moduleaza acuratetea perceptiei emotionale.

Scopul acestui studiu este de a pune in evidenta faptul ca strategiile de intinerire pe baza de Botox reduc capacitatea persoanelor de a empatiza cu altii.

Fetele persoanelor care si-au injectat Botox sunt, intr-o oarecare masura, paralizate, motiv pentru care oamenii care intra in contact cu acestia nu reusesc, in general, sa constientizeze care sunt emotiile pe care interlocutorii injectati cu Botox le traiesc. Ceea ce este insa chiar mai grav de atat este faptul ca oamenii injectati cu Botox isi pierd capacitatea de a intelege emotiile pe care le traiesc cei din jurul lor.

Pentru a trage aceasta concluzie, cei doi specialisti au utilizat testul psihologic numit Testul de citire a  intentiilor in ochi, care este adeseori utilizat pentru persoanele care sufera de autism. Aplicarea acestuia in cazul persoanelor injectate cu Botox in urma cu o perioada de maximum 2 saptamani a dus la concluzia ca acestia au rezultate mult mai slabe decat adultii neinjectati.

„Incarnarea cognitiei” este un o concept care descrie capacitatea oamenilor de a distinge emotiile semenilor prin analiza micro-mimicii faciale, iar studiul discuta despre incapacitatea pacientilor injectati cu Botox de a realiza cu succes aceasta activitate mentala.

David Neal atrage atentia asupra faptului ca acest comportament va avea consecinte inevitabile asupra eului social, in special asupra relatiilor romantice. Cercetatorii au declarat pentru The Guardian ca studiul ar putea continua in aceasta directie. Acestia atrag atentia asupra faptului ca rolul Botox-ului este contradictoriu, caci, desi ai impresia ca injectiile de acest fel sunt utile pentru a-ti imbunatati aspectul fizic, ele ar putea avea consecinte mai grave asupra imaginii tale sociale deoarece iti vor rapi capacitatea de a exprima si de a intelege expresiile faciale.

Singura reactie pozitiva pe care Botoxul o poate avea este in cazul pacientilor care sufera de depresie din pricina ridurilor, pentru care tratamentul cu Botox echivaleaza cu o renastere. Insa, in toate celelalte cazuri, in care astfel de tratamente sunt doar un moft estetic, efectele sale sunt mai degraba negative, iar specialistii ii sfatuiesc pe cei care intentioneaza sa se injecteze cu Botox sa nu o faca.