Filmele Razboiul Stelelor nu calatoresc doar intre sisteme si planete, ci si prin diverse orase de pe aceasta planeta pierduta intr-o galaxie foarte departe. Multe orase si palate din serie au fost inspirate de cladiri reale, dar arta lui George Lucas a servit si pentru a-i ajuta pe arhitecti sa proiecteze cladiri care arata ca ceva din science fiction.

In unele cazuri, directorii artistici au cautat locatii care sa serveasca cel mai bine productia si le-au ajustat cu detalii de decor (in primele filme) sau cu tehnici digitale (ca in prequel-uri).

Tatooine: din Tunisia pana in Polonia

Asa se intampla cu unul dintre cele mai recunoscute situri de fani: Tatooine, planeta desertica este de fapt dunele si stancile Tunisiei. Locuinta cu iglu a lui Luke Skywalker este o constructie tipica numita ghorfa , iar interiorul ei este una dintre casele din stanca din satul Matmata.

Dar multe dintre modelele exterioare au fost concepute de la zero. Este cazul palatului lui Jabba Hutt, care locuieste intr-o cladire gigantica de metal cu trei nave, fiecare cu un acoperis in forma de cupola si incoronata de trei inele.

Aceasta cladire este foarte asemanatoare cu Observatorul Meteorologic SnA›A¾ka din Polonia, construit in 1974 (cu trei ani inainte de filmarea primului film Razboiul Stelelor) de arhitectii Witold LipiA„ski si Waldemar Wawrzyniak, care arata ca doua farfurioare pliante care se odihnesc in Cordillera de los Sudestes.

Influenta lui Frank Lloyd Wright

Departe de caldura Tatooine ajungem la Naboo, planeta reginei Padme Admidala. Printre peisajele sale verzi gasim orase precum Theed cu cladiri inspirate din arhitectura lui Frank Lloyd Wright, asa cum se vede in tavanele boltite ale Centrului Civic Marin County, California, care a fost ultima lucrare a acestui arhitect.

Dar pentru alte locatii, echipa de productie a constatat ca Plaza de Espana din Sevilla se potriveste cu povestea, precum si Palatul Caserta, construit de Bourbons in Campania; si sofisticatul Lac Como, din nordul Italiei.

Coruscant, Brasilia 

Coruscant este o planeta si in acelasi timp un oras care isi ocupa toate latitudinile. Exista sediul puterii politice in Razboiul Stelelor (pana cand Imperiul decide sa aiba curtea sa de calatorie pe Steaua Mortii) cu doua cladiri principale: Templul Jedi si Cladirea Senatului.

Daca exista vreo sursa de inspiratie pentru aceasta structura in forma de ciuperca, aceasta poate fi gasita in Brasilia, unde Oscar Niemeyer a creat toate cladirile publice din perspectiva arhitecturii moderniste.

Pentru puterea legislativa, el a proiectat o structura orizontala in care o cladire cu cupola concava gazduieste senatul federal, in timp ce pe cealalta parte o emisfera convexa care arata ca un bol este sediul deputatilor. In mijloc sunt doua turnuri paralele cu birouri si birouri, dar nu exista nimic din asta in Star Wars.

Arhitectura Star Wars poate fi, de asemenea, o sursa de inspiratie pentru cladirile mai recente. Vedem asta in Casa Muzicii , sediul Orchestrei Nationale din Porto, inaugurata in 2005 si proiectata de Rem Koolhaas, de la studioul OMA.

Construita din beton alb, vazuta din anumite unghiuri, cladirea seamana foarte mult cu nisipurile cu senile, acele structuri metalice gigantice mobilizate de omizi in care locuiau Jawas, creaturile scovatoare din Tatooine.

Dar nu este singurul: in Singapore exista o cladire cu fatada de sticla cu acelasi design geometric, creata de arhitectul Andrew Bromberg.

Compania de productie a lui George Lucas are o cladire in Singapore, asemanatoare cu vehiculul in care locuiau jawas, creaturile deseurilor lui Tattoine.

Dar exista o captura: gazduieste birourile Lucasfilm, compania de productie a lui George Lucas si filiala sa tehnologica Industrial Light & Magic.

Steaua mortii inspiratoare

Si incheiem cu cea mai faimoasa structura din saga, Steaua Mortii, statia spatiala in care a locuit Darth Vader, care, teoretic, ar avea 120 de kilometri in diametru.

Rem Koolhaas (acelasi din casa Porto) si Reinier de Graaf au proiectat sediul centrului de conventii si expozitii RAK, din Emiratele Arabe Unite, dupa imaginea si asemanarea terifiantei baze imperiale: o structura sferica de sticla inconjurata de otel. structura.

O concavitate la nivel de suprafata, similara cu laserul care distruge planetele, este intrarea in complex si o gaura uriasa permite pasarilor sa intre si sa iasa intr-o gradina interioara.

De asemenea, asemanator cu Steaua Mortii este si proiectul hotelului Full Moon din Baku Bay, Azerbaidjan. Proiectat de Heerim Architects in 2007, nu este o sfera, ci un disc cu o gaura la capatul sau superior, sustinut de o structura de forme organice.

Proiectul a fost la raft, dar daca ar fi fost realizat ar fi trebuit sa aiba 382 de dormitoare distribuite pe 35 de etaje, cu o structura care ar fi putut ajunge la 158 de metri inaltime.