Deşi a trecut la cele veşnice în ianuarie 2011, fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania este o prezenţă „activă” pe Facebook.

Un tânăr din Bucureşti a realizat, cu acordul Mitropoliei clujene, o pagină de facebook a ierarhului. Chiar dacă pentru unii ideea poate părea ridicolă, contul a strâns până acum aproape 900 de fani. Alături de alte două persoane, din Iaşi şi Cluj-Napoca, tânărul a realizat şi un blog dedicat lui Bartolomeu Anania. Contul de Facebook este updatat periodic de către realizator, respectiv de alte câteva persoane foarte apropiate mitropolitului.

Între postări se numără fragmente din scrieri ale ierarhului, cunoscut şi ca scriitor, linkuri la predici audio, fotografii – unele dintre ele, inedite şi înregistrări video. Între două postări sau recomandarea unor linkuri nu trec mai mult de două-trei zile, iar majoritatea au comentarii din partea fanilor. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, preotul Bogdan Ivanov a postat recent spre exemplu fotografia ierarhului care apare şi pe coperta volumului său de „Memorii”. Pagina de Facebook cuprinde şi o biografie succintă a mitropolitului şi scriitorului.

Fotografiile afişate de-a lungul timpului includ unele din prima parte a vieţii lui Bartolomeu Anania, din perioada când era diacon, respectiv altele care îl prezintă la vârsta senectuţii, la biroul de lucru, în diferite ipostaze cotidiene, dar şi alături de diverse personalităţi, între care patriarhul Teoctist, părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preşedintele Traian Băsescu, Andrei Marga sau Vasile Astărăstoae.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au precizat că au fost de acord atât cu crearea blogului mitropolitului Bartolomeu, cât şi a paginii de facebook. “Ne-au informat că vor să facă paginile şi ne-am dat acordul. IPS Bartolomeu a fost un adept al comunicării, chiar şi a celei pe internet”, a precizat preotul Bogdan Ivanov.

Pagini dedicate, pe internet

Imaginea mitropolitului Bartolomeu, respectiv a operei şi proiectelor sale este una foarte răspândită în mediul virtual. Astfel, pe lângă contul de facebook mitropolitul are un blog, iar predicile sale sunt disponibile şi pe site-ul Mitropoliei Clujului. Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu, care acordă burse tinerilor merituoşi la învăţătură, dar cu probleme materiale, are pagină proprie. Bibliei diortosite, cu aproximativ 8.000 de note explicative, de către mitropolitul Bartolomeu $i sunt dedicqte două site-uri în care poate fi accesat conţinutul acesteia pe internet, una realizată de Mitroplia Clujului în colaborare cu mănăstirea Dervent. „Imprimarea Sfintei Scripturi pe CD Rom, în 2004 a constituit o premieră absolută în mediul ortodox din România”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului. Utilizator al computerului, ierarhul a permis de altfel difuzarea fără restrişte a versiunii electronice a Bibliei diortosite. Mai mult, Biblia Bartolomeu Anania a fost inclusă într-un soft internaţional, bibleworks, adresat specialiştilor în studiul biblic.

Arhiepiscop al Clujului timp de 18 ani

Bartolomeu Valeriu Anania (Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania) s-a născut în 1921, în comuna Glavile, din judeţul Vâlcea. A absolvit Seminarul Teologic Central la Bucureşti şi Institutul Teologic din Sibiu. A studiat de asemenea la UMF Cluj şi la Conservator. S-a călugărit în 1942, a condus greva studenţească din Cluj, din 1942 şi a fost condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). A scris proză, poezie, dramaturgie, eseu şi articole. Ridicat la rangul de arhimandrit, în anul 1993 a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. În 2006 a fost ridicat la rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În urma unor suferinţe cardiace a decedat în ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani. La cârma Mitropoliei i-a succedat actualul mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ.