Anotimpul hibernal nu actioneaza negativ asupra sistemului nervos doar din cauza efortului creierului de adaptare, ci si prin alti factori fizici si psihologici specifici iernii.

Ultravioletele

Cercetatorii americani au demonstrat ca in emisfera nordica la 10-15 zile dupa inceputul iernii astronomice (adica dupa 5-6 ianuarie) apare o modificare a emisiei unor radiatii din spectrul ultraviolet. Aceste radiatii scad foarte mult capacitatea creierului de rezistenta la stres. Practic, radiatiile ultraviolete ale soarelui de iarna determina o mai ridicata excitabilitate a creierului, in anumite zone efectul fiind similar unei suprasolicitarii intelectuale excesive.

Problema reala este ca aceste radiatii au efect prin actiunea lor pe retina, fapt care devine foarte incomod in lipsa unor ochelari de soare cu buna ecranare. Din fericire, numai 10% din populatia alba este foarte reactiva la ultravioletele de iarna, restul fiind foarte discret influentati de aceasta agresiune.

Electromagnetismul

Studiile de biofizica au aratat, de asemenea, ca iarna apar numeroase frecvente ale unor radiatii cosmice cu efect specific asupra functiilor nervoase. Aceste unde electromagnetice s-au dovedit a avea o influenta indirecta asupra hipocampului, o zona a creierului legata de filtrarea informatiilor. Prin aceasta actiune, la unele persoane are loc filtrarea cu precadere a informatiilor cu o conotatie negativa. Din acest motiv totul este vazut numai in negru, aparand o stare de permanenta tristete si tensiune psihica, marind riscul de aparitie a nevrozelor.

Reflexiile luminii albe

Daca pentru unii albul zapezii este benefic psihicului, pentru 25% din europeni, mai ales cei implicati in munci monotone, albul zapezii oboseste sistemul nervos, in special cand reflecta radiatiile solare. Oboseala se datoreaza eforturilor de acomodare la “stralucire”, dar si iluziei de pustiu intins, rece, care conduce la o usoara stare de tendiune, teama si uneori chiar atac de panica.

Incarcarea electrica a cetei de iarna

Ceata de ploaie iarna creeaza o stare de tensiune nervoasa intensa la 30-35% din persoane. Efectul este de fapt o reactie de aparare prin activarea starii de vigilenta a omului, care este expus mai mult pericolelor pe timp de ceata. Acest lucru slabeste, oboseste sistemul nervos.

Poluarea chimica

In orase, numarul foarte mare de mirosuri diferite constituie un fond de stres permanent si, din nefericire, neconstientizat. Agresiunea miilor de mirosuri, in special a celor industriale si de esapament, creeaza, pe langa intoxicare, o crestere a excitabilitatii nervoase care poate duce la accentuarea sau declansarea nevrozelor.

Sfaturi:

1. Este de preferat consumul zilnic de vita sau pui. Functionarea sistemului nervos este absolut dependenta de aminoacizii din carne, si nu numai din ou sau fasole, cum recomanda unele scoli filosofice ce promoveaza vegetarianismul. Oul si fasolea, desi contin toti aminoacizii esentiali, acestia nu pot fi absorbiti in totalitate, mai ales in conditiile de iarna, cand circulatia este directionata spre problemele acomodarii termice.

2. Trebuie tinut cont de faptul ca iarna organismul are nevoie de un surplus de energie din surse de alimentare cat mai variate, de o protectie adecvata fata de agresiunea frigului si, nu in ultimul rand, de o anumita conduita comportamentala.

3. Bea cel putin 1,5 l apa pe zi, chiar daca nu resimti senzatia de sete. Apa este necesara refacerii creierului dupa eforturile de adaptare la agresiunea radiatiilor solare si cosmice.

4. Daca in copilarie sau adolescenta te-ai temut de piete largi, de multime, aglomeratie, evita sa mergi foarte mult prin zapada, chiar daca aparent iti place.

5. Masa de dimineata trebuie sa fie bogata in calorii si chiar in glucide care iarna vor fi consumate de creier, si nu depuse ca grasimi in cazul persoanelor active.

6. Evita excesul de cafea si medicamente sau alcool in primele 6 ore dupa rasaritul soarelui.

7. Ai multa grija de somnul de noapte. Daca vara iti poti permite sa pierzi trei nopti pe luna, iarna peste doua nopti de nesomn pe luna pot insemna foarte mult, mai ales daca resimti un anume grad de oboseala psihica. In plus, iarna ai nevoie de cel putin 8 ore si jumatate de somn nocturn neintrerupt.

8. Evita sa mergi mult prin ger, chiar daca-ti pare placut, nu ti-e frig si esti in vacanta.

9. Evita excesul de efort fizic in primele doua ore dupa trezirea de dimineata.

10. Redu fumatul dimineata si evita, de asemenea, fumatul pasiv pe cat se poate