Daca aveti o burta umflata continuu, aceasta se poate datora obiceiurilor alimentare. Cresteti consumul de apa si incercati sa desfasurati activitate fizica pentru a favoriza eliminarea gazelor.
Indiferent ce facem, cat de mult exercitiu practicam sau ce dieta urmeaza. Uneori poate parea ca abdomenul nu va scadea niciodata si te face sa te simti balonat. La fel se poate intampla si cu picioarele.
Dincolo de estetic, problema este ca senzatia de greutate si disconfort uneori nu ne permit sa ne bucuram de activitatile noastre.
Cauze posibile ale senzatiei de balonare
Abdomenul este una dintre cele mai inflamate parti ale corpului, ceea ce ne face sa ne simtim umflati si sa nu ne place cand ne uitam in oglinda.
Desi nu este grav, poate fi enervant, deoarece tinde sa fie insotit de durere, gaze sau constipatie.
Principalele cauze de umflare a burticii sunt:
Va recomandam sa cititi: Incheiati constipatia cu aceste 5 obiceiuri matinale
Sindromul premenstrual
Potrivit acestor informatii obtinute de la Clinica Mayo, este una dintre cele mai recurente cauze. In aceasta perioada inainte de menstruatie, productia de prostaglandine este redusa, ceea ce provoaca retentie de lichide, precum si umflarea abdominala si a sanilor.
Acumulare de gaze
Gazele (numite si meteorisme, conform acestui studiu realizat de Spitalul Ramon y Cajal din Madrid), se formeaza atunci cand organismul digera alimente. Se pot forma ori de cate ori mananci sau bei si inghiti natural aer. Aerul se va acumula in abdomen si atunci cand incearca sa iasa, il dilata. Din acest motiv, dupa masa, situatia se inrautateste. Carbohidratii, cum ar fi pastele si painea, sunt alimentele care produc cele mai multe gaze.
Retentie de fluide
Principalele cauze ale retentiei de lichide sunt circulatia limfatica deficitara, sedentarismul si excesul de sare sau zahar. In plus, a nu bea suficienta apa si a petrece multe ore stand in picioare sau asezat sunt una dintre cauzele unei burte umflate, deoarece favorizeaza si retentia.
Intolerante
Intoleranta alimentara afecteaza fiecare persoana in mod diferit, dar pot provoca disconfort si umflaturi dupa consumul anumitor alimente. De asemenea, pot provoca simptome precum constipatie sau diaree, in functie de caz. Ne dam seama ca este o intoleranta pentru ca simptomele incep dupa consumul unui anumit aliment.
Cea mai frecventa intoleranta este la lactoza (zahar din lapte), care conform acestor informatii obtinute de la Institutul National de Diabet si Tulburari Digestive si Renale, apare atunci cand exista o malabsorbtie sau o deficienta a enzimei lactaza. In plus, evidentiaza si intoleranta la gluten.
Boli hormonale
Atunci cand lichidele sunt retinute in picioare sau in abdomenul inferior, cauzele pot fi tulburari hepatice, renale sau cardiace. Utilizarea anumitor medicamente poate provoca, de asemenea, modificari hormonale si, odata cu acestea, cresterea in greutate, potrivit acestui studiu realizat pe gravide obeze de catre Spitalul Universitario La Paz (Madrid).
Colon iritabil
Acumularea de gaze in intestin este, de asemenea, cauza ca arati balonat . In acest caz, se combina mai multe simptome: dureri abdominale, probleme cu mersul la baie, disconfort intestinal cronic sau recurent.
Mananci prea repede
In numeroase ocazii, din cauza ritmului nostru rapid de viata, mancam prea repede, un obicei gresit pentru:
- In primul rand: pentru ca senzatia de satietate dureaza aproape jumatate de ora pentru a „ajunge” la creier si mancam mai mult decat este necesar.
- In al doilea rand: pentru ca inghitind astfel, mai mult aer intra in corp, ceea ce poate duce apoi la umflare.
Bei bauturi racoritoare
Bauturile racoritoare sunt de obicei bauturi carbogazoase si foarte zaharoase care pot provoca balonare din diverse motive. Gazul pe care il contin are tendinta de a dilata abdomenul si, in plus, numarul lor de calorii contribuie la cresterea in greutate, dupa cum confirma acest studiu realizat de Universidad San Sebastian, Santiago, Chile.
Si ai grija pentru ca apa spumanta poate provoca si acea senzatie de abdomen umflat, chiar daca nu contine zahar, din cauza celor deja mentionate.
Mananci mai multe sau mai putine fibre
Lipsa fibrelor este legata de constipatie (si deci de umflaturi), dar nici nu este bine sa le consumi in exces.
Asa este: fibrele pot fi contraproductive, deoarece pot provoca diaree si inflamatii intestinale.
Consumati prea multa faina
Se crede ca alimentele bogate in faina, precum produse de patiserie, pizza, pastele… pot cauza lipsa puterii digestive. Aceasta inseamna ca enzimele sunt epuizate in stomac inainte ca sarcina de digerare a alimentelor sa fie terminata.
Prin urmare, aceste alimente sunt „depozitate” acolo unde nu ar trebui sa fie si atunci cand se descompun pot provoca gaze, dispepsie si umflaturi abdominale. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie.
Sfaturi pentru a reduce umflarea abdominala
Odata ce am identificat motivele pentru care burtica se umfla, urmatorul pas este sa schimbam anumite obiceiuri sau sa luam masuri pentru ca acest lucru sa nu continue.
Printre cheile care te pot ajuta gasim:
- Reduceti consumul de sare.
- Bea cel putin doi litri de apa pe zi, deoarece, conform unor studii precum cel realizat de Federatia Spaniola a Societatilor de Nutritie, Alimentatie si Dietetica, aportul acesteia este esential.
- Evitati consumul de laxative, deoarece acestea creeaza dependenta sau diaree.
- Mananca incet si mesteca fiecare muscatura de mai multe ori.
- Evitati alimentele care produc gaze (de exemplu, leguminoase sau anghinare).
- Efectuati o analiza care determina intoleranta la un anumit aliment.
- Inlocuirea alimentelor „interzise” (de exemplu, consumul de lapte de migdale in loc de lapte de vaca)
- Mancati zilnic cantitatea potrivita de fibre. Includeti mai multe legume si fructe crude.
- Reduceti consumul de prajeli si junk food. Coaceti, fierbeti la abur sau fierbeti alimentele.